Midzomernacht: zo vier je het begin van de zomer 

Dit lees je allemaal in deze blog!

Midzomernacht wordt ook wel de zonnewende genoemd. Het is de dag dat we het begin van de zomer vieren. De dag met het meeste licht. Het is óók een dag die je mooi kunt vieren op een holistische wijze en samen met yogafilosofie. Hierover vertel ik je in deze blog meer. 

Ik schreef eerder ook een blog over midwinternacht. De tegenhanger van het donker is natuurlijk het licht. Dit is het. moment om je te verbinden met je dierbaren en stil te staan bij de overvloed die de lente heeft gebracht. En dat is dan ook precies wat je tijdens midzomernacht, of zoals ze in Zweden zeggen: midsommar, kunt vieren. Het is letterlijk de dag waarop de zon het langste blijft schijnen. In Zweden wordt dit feest dan ook traditioneel gevierd met veel dansen rondom de versierde meipaal. En vaak in combinatie met veel mooie bloemen en lekker eten. 

Groei, bloei en rijping

De zomer is een mooie periode. Als we kijken naar de symboliek van de zomer dan zien we dat de zomer staat voor groei, bloei en rijping. Dat wat zich misschien heeft ontgroeid in de lente komt nu letterlijk tot bloei. In de zomer voelen we ons vaak krachtiger en hebben we meer zelfvertrouwen. We bewegen ons tenslotte letterlijk meer naar buiten toe. We worden zichtbaarder dan ooit.  

Er zijn meerdere manieren om midzomernacht te vieren. Zo kan je een bloemenkrans maken, of versier je huis met mooie bloemen. Je kan ook je tuin versieren met mooie windlichtjes en zelfgemaakte slingers. Organiseer een picknick met vrienden en vergeet niet te dansen! De zomer betekent lekker eten – bak een mooie taart en versier die met bloemen – mensen om je heen én je omgeving in het licht met veel positiviteit. 

Yoga en midzomernacht

Eigenlijk wordt er geen koppeling gemaakt tussen yoga en midzomernacht. Maar ik vind toch dat deze twee zaken absoluut bij elkaar horen. Zo kan je op deze dag een mooie zomerintentie voor jezelf neerzetten. Een intentie is een soort droom, wens of jouw hoogste ideaal. Waar zou je naartoe willen? Wat wil je deze zomer bereiken of meemaken? Welke wens hoop je dat vurig in vervulling gaat. 

Je kan er een mooi ritueel omheen maken. Ga naar een plek waar jij je prettig voelt. Dat kan het strand zijn of het bos. Of het park bij jou in de buurt. Doe een korte meditatie wanneer je je gaat focussen op de vraag: wat is mijn zomerintentie? Laat je gedachten even lekker gaan terwijl je op je rug in het gras ligt. Welk antwoord borrelt er omhoog? Schrijf dit op in je dagboek of op een mooie kaart die je eind van de zomer weer opent. Bij de zonnewende hoort in Scandinacvie steevast een groot vreugdevuur. Je kan er ook voor kiezen om een vuurtje te maken en jouw intentie te verbranden. Het mooie aan een intentie is namelijk dat je het weer mag loslaten. Je vurig vasthouden aan een intentie kan zomaar je zomergeluk in de weg staan. 

Zonnegroet en rituelen

Als we het hebben over de zomer dan hebben het ook over de zonnegroet natuurlijk. Een prachtig yogaflow waarbij je je lichaam opwarmt en klaarstoomt. Juist in de zomer kan het fijn zijn om te starten met een fijn ochtendritueel. Het is tenslotte zo dat vroeg opstaan in de zomer nét even wat makkelijker gaat dan in de winter. Juist door gebruik te maken van je zomerenergie kun je mooie nieuwe rituelen uitproberen voor jezelf. De zomer staat in het teken van vuur. En vuur staat voor verhoogde energie, helderheid, kracht en creativiteit. Dit is dus het moment om bijvoorbeeld je dag te beginnen met een mooie yogaflow, schrijven in je journal en daarna een mooi boek te lezen of een cursus op te pakken. De dagen zijn lang, maar er gebruik van! 

Geleide meditatie voor midzomer of de zonnewende

Dit is een geleide meditatie die helemaal gericht is op midzomernacht! Door het luisteren naar deze geleide meditatie kom je heerlijk in de stemming. Luister deze meditatie bijvoorkeur in de ochtend en het liefst in de natuur. In de ochtend is het licht het blauws en dat is goed voor je gemoedstoestand. Daarnaast heb je erna nog heel de dag natuurlijk! 

Verderop in de blog heb ik nog een lijst met dingen die je kunt doen – groot en klein – om midzomer te vieren. En ik heb een lijst met journal-vragen die je kunt beantwoorden in je dagboek ter eren van midzomernacht. 

 

  Midzomer is dus een bijzondere tijd van het jaar, waarbij de zonnewende wordt gevierd en de langste dag van het jaar. Love it! Dit is de tijd van overvloed, bloei en verbinding met de natuur. Er zijn verschillende rituelen die je kunt uitvoeren om deze bijzondere tijd van het jaar te vieren en te eren. 

   • Maak een midzomerbloemstuk: Verzamel bloemen uit je eigen tuin of uit het bos en maak een mooi bloemstuk om de energie van midzomer te vieren. Zet het bloemstuk op je altaar of op een plek waar je het dagelijks kunt zien.

   • Dans rond het vuur: Dans rond een midzomervuur om de energie van de zon en de natuur te vieren. Dit is een oude traditie die nog steeds wordt gevierd in veel delen van Europa.

   • Mediteer tijdens zonsopgang of zonsondergang: Ga naar buiten en mediteer tijdens de zonsopgang of zonsondergang. Dit is een tijd van overgang en het perfecte moment om te reflecteren op de afgelopen periode en nieuwe intenties te zetten voor de toekomst.

   • Maak een kruidenbuidel gevuld met kruiden die geassocieerd worden met midzomer, zoals lavendel, rozenblaadjes, tijm en salie. Hang deze buidel op in bijvoorbeeld je slaapkamer of de woonkamer. De geur die het verspreidt wanneer het droogt doet je denken aan de energie van midzomer en de verbinding met de natuur.

   • Schrijf een brief aan de zon: Schrijf een brief aan de zon en bedank hem voor zijn licht en warmte. Je kunt ook vragen om begeleiding en inspiratie voor de toekomst. Steek de brief in het vuur als een offer aan de zon.

   • Maak een wandeling in de natuur en neem de tijd om te genieten van de bloeiende bomen, struiken en bloemen. Dit is een tijd van overvloed en het perfecte moment om te vieren en te waarderen wat de natuur ons biedt.

   • Eet seizoensgebonden voedsel zoals aardbeien, bramen, frambozen en kersen om de energie van midzomer te vieren. Je kunt ook een midzomerfeestmaal bereiden, zoals een lekkere taart, met seizoensgebonden groenten en fruit en deze delen met vrienden en familie.

   

  Wie mij een beetje kent, weet dat ik gek ben op schrijven. En daarom vind ik het altijd zo mooi om journal-vragen te koppelen aan zulke natuurlijke evenementen, zoals volle maan of de zonnewende. Deze vragen kunnen je helpen om midzomernacht voor jezelf te vieren. Maar het geeft je ook meer inzicht in wat je nodig hebt aankomende zomermaanden! 

  1. Wat zijn enkele van je favoriete aspecten van de zomer en waarom?

  2. Beschrijf een specifiek moment dat je het begin van de zomer vierde en waarom het zo bijzonder voor je was.

  3. Welke activiteiten of tradities wil je graag ondernemen om het begin van de zomer te vieren? Waarom trekken deze specifiek jouw aandacht?

  4. Welke gevoelens roept het begin van de zomer bij je op? Hoe zou je deze gevoelens beschrijven en waarom zijn ze belangrijk voor jou?

  5. Hoe breng je graag tijd door in de zomer? Zijn er bepaalde plekken waar je naartoe gaat of specifieke hobby’s die je beoefent?

  6. Welke aspecten van de natuur in de zomer spreken jou het meest aan? Beschrijf waarom deze beelden of geluiden je inspireren.

  7. Wat zijn enkele van je favoriete zomerse gerechten of drankjes? Waarom geniet je er zo van en zou je ze graag willen bereiden of proeven?

  8. Beschrijf een zomerse playlist die je zou samenstellen om het begin van het seizoen te vieren. Welke nummers roepen het ultieme zomergevoel bij je op?

  9. Welke veranderingen zie je in je omgeving als de zomer begint? Hoe beïnvloeden deze veranderingen je humeur en energieniveau?

  10. Wat zijn enkele doelen of wensen die je voor de zomer hebt? Wat hoop je te bereiken of te ervaren in de komende maanden?

  11. Welke boeken, films of andere vormen van kunst passen volgens jou perfect bij de sfeer van de zomer? Waarom hebben ze een speciale betekenis voor jou?

  12. Beschrijf hoe je jezelf voorstelt dat de perfecte zomerdag eruitziet. Welke activiteiten zou je ondernemen en met wie zou je graag tijd doorbrengen?

  13. Hoe denk je dat je het begin van de zomer zou vieren als je de mogelijkheid had om een speciale reis te maken? Welke bestemming zou je kiezen en waarom?

  14. Welke herinneringen aan vorige zomers koester je het meest? Waarom zijn deze herinneringen zo waardevol voor jou?

  15. Hoe zou je het begin van de zomer willen vieren met je dierbaren? Welke tradities of activiteiten zou je graag met hen willen delen en waarom is dit belangrijk voor jou?

  Rituelen in de online cursus

  Wist je dat ik in de online cursus 365 dagen Selfcare Yoga nog veel meer rituelen met je deel. Het woord rituelen heeft vaak een beetje een gekke lading. Laat ik vooropstellen dat er geen dieren pijn worden gedaan. Dat is wel waar veel mensen aandenken als ik het heb op rituelen. Maar rituelen zijn voor mij terugkomende punten, die vaak te maken hebben met de natuur en de natuurlijke cyclus. Zoals in dit geval midzomer, maar denk bijvoorbeeld ook aan je menstruatie, volle maan of nieuwe maan. Maar ook een thee-ceremonie kan een ritueel zijn. Of hetgeen dat je elke ochtend doet aan me-time. 

  Wil je hier nou meer over weten? Je kan een weekje de cursus proberen!