Midwinternacht: zo vier je de langste nacht van het jaar

Dit lees je allemaal in deze blog!

Elk jaar, van 20 december op 21 december, wordt de langste nacht van het jaar gevierd. Beter bekend als Midwinternacht. Het wordt ook wel de winterwende of zonnewende genoemd. Zo voor de feestdagen uit is het een mooi moment om even stil te staan. In deze blog vertel ik jou hoe!

Midwinter is al heel oud. En hoewel het van oudsher een Scandinavisch feest is, vind je deze viering terug in heel veel landen. Zo heet het in Scandinavië Jul (je spreekt het uit als Jule) of Joel in het Nederlands. In Engeland kennen ze het als Yule. Ik vind het zelf een mooi idee dat de winter vroeger werd gezien als een rustige periode.

Wat vieren we met Midwinternacht?

Denk eens aan de boeren en de arbeiders die nu de tijd hadden om te rusten. Vroeger werd deze periode gezien als een soort vakantie voor deze harde werkers. Licht was er nog niet zoals we dat nu kennen. Het was hét moment om een soort winterslaap te houden. De dagen waren korter waardoor mensen vroeg op bed lagen of nog wat zaten te mijmeren bij een vuurtje. Hoe prettig klinkt dat? Een tijd waarbij je nog rustig kon zakken in je eigen gedachtes? Er werd gevierd dat het donker langzaam weer werd verjaagd door het licht. Dat de winter op z’n retour is en de lente langzaam weer in aantocht is.

Het is een heel oud feest. Vroeger waren het al de oude romeinen die hun huizen gingen versieren met bijvoorbeeld hulststakken en in Scandinavië werden gigantische vuren aangezet om het donker te verdrijven. Maak van Midwinter jouw eigen feestje door deze mooie rituelen te doen vandaag of in de aanloop naar Kerst toe.

1. Mijmeren

Ik zei het net al eventjes, maar mijmeren doen we naar mijn mening veel te weinig. Mijmeren betekent denken, langdurig, rustig en vaag denken. Je gedachten laten gaan. Pak jezelf lekker dik in, laat je telefoon in je jaszak zitten en ga lekker buiten ergens op een bankje zitten mijmeren. Je kan nadenken over bijvoorbeeld mogelijke oplossingen, je kan een plan uitdenken zoals iets wat je het nieuwe jaar wilt gaan doen maar je kan ook overdenken. Het afgelopen jaar de revue laten passeren.

Het is een mooi moment om hierna je zegeningen van afgelopen jaar op te schrijven in je journal bijvoorbeeld. Schrijf een brief naar jezelf van afgelopen jaar of kiest juist ervoor om een brief te schrijven naar jezelf in 2023. Wat is er boven gekomen toen je aan het mijmeren was.

Zo schrijf ik zelf elk jaar tussen Midwinterfeest en Oud en Nieuw een in mijn dagboek. Dit is een mooie manier om 2022 te sluiten en het nieuwe jaar te starten. En dan heb ik het niet over goede voornemens. Maar een mooi boekwerk waarmee je kan reflecteren.

Geef je op voor de gratis Oud & Nieuw tweedaagse

Op 28 en 29 december organiseer ik een Oud & Nieuw tweedaagse. Zo gaan we samen reflecteren over het oude jaar en zetten we onze focus voor het nieuwe jaar! Je kunt je hier nog voor aanmelden. Ben je er live bij? Dan is het ook nog eens helemaal gratis!

 

2. Laad jezelf op

Vanuit de yogafilosofie wordt de winter gezien als een periode van naar binnen keren. Mooie tijd om bijvoorbeeld het mediteren weer op te pakken, ademhalingsoefeningen te doen of lekker je matje uit te rollen voor een yoga nidra-sessie. Als je zin hebt om lekker met een boek op de bank te gaan nestelen, dan is dit vandaag het moment. Kopje thee, dekentje en kaarsjes aan. Ook overdag. Door deze periode bewust de rust te nemen, zal je merken dat je meer tot rust komt. Zorg ervoor dat je op tijd op bed ligt. Houd je telefoon dicht en je laptop weg van je bed. Omarm het donker en kies eventueel voor het aansteken van een kaars bij je bed.

Of doe deze meditatie voordat je gaat slapen.

Deze meditatie is onderdeel van de cursus 365 dagen Selfcare Yoga

 

3. Maak je huis gezellig

We maken ons huis tijdens de Kerst al gezellig natuurlijk. Denk maar aan die kerstboom waar uiteraard lichtjes in komen. Maar je kan nog meer doen om je huis vandaag aangenaam te maken. Denk bijvoorbeeld aan een mooi stukje maken met hulst of ander groen.

Waar ik zelf instant een fijn gevoel bij krijg is het maken van een pompander. Dit is een geurappel. Je kan ze heel gemakkelijk zelf maken door kruidnagel in een sinaasappel te drukken. Ik doe vaak eerst nog even een gaatje vooraf prikken met een naald. Zo steek je ze er gemakkelijk in. Het zorgt voor een heerlijke geur van sinaasappel en kruidnagel en het staat ook nog eens heel vrolijk. Je kan deze geuren ook in een diffuser stoppen, of kies voor heilig hout, geurkaas of wierook om door middel van geur je huis gezellig te maken. Het is belangrijk dat je wel de ruimte goed ventileert als je dit doet.

Bij je huis gezellig maken hoort wat mij betreft ook opruimen. Zo voor de feestdagen uit een opgeruimd en schoongemaakt huis kan prettig zijn. Vergeet niet dat het leuk mag zijn. Je spulletjes uitzoeken, opnieuw ordenen van je kast. En als je er klaar mee bent lekker weer even op de bank liggen.

4. Muziek luisteren

Dansen en muziek luisteren is al heel lang een manier om je prettig te voelen. Zo kan je buiten in de tuin een lekker vuurtje maken. Of steek kaarsjes aan in je huis. Vermijd onnatuurlijk licht. Het donker van buiten wordt tenslotte verdreven door natuurlijk licht. Dat is wat we vieren tijdens midwinter. Maar in zeker zin vieren we dit ook met Kerst. Waarbij de geboorte van Jezus staat voor een nieuw begin.

Op Spotify kun je heel veel mooie lijsten vinden die passen bij deze periode van het jaar. Zelf ben ik groot fan van klassieke muziek. Zoals de muziek van Rus Tsjaikovski met de Notenkraker. Of de Messiah van Händel, waarbij het verhaal van Jezus zijn geboorte tot zijn kruisiging wordt verteld. Het stuk sluit af met hemelvaart. Je kan ook kiezen voor warme jazz-klanken Als de muziek je maar goed in de oren klinkt.

Vroeger werd er tijdens Midwinter ook gedanst op muziek. Dus als jij de behoefte voelt om lekker te gaan bewegen op de muziek. Rondom een vuurtje te gaan dansen of gewoon lekker in je woonkamer. Vier de langste nacht op jouw manier!

 

5. Mindful eten en drinken

De decembermaand zit vol met lekkere etentjes. Ook tijdens Midwinter werd er gegeten en gedronken. Vandaag wil ik je uitnodigen om bewust te eten en te drinken. Je kan er voor kiezen om bijvoorbeeld een warme chocolademelk te maken van pure chocolade. Je kan er specerijen aan toe voegen die karateristik zijn voor deze periode. Zoals kaneel, steranijs en kruidnagel. Zelf ben ik groot fan van speculaaskruiden, dan heb je alle kruiden direct bij elkaar. Soms doe ik ze ook door mijn zwarte koffie, over mijn cappuccino of door de thee. Of bak vandaag een heerlijk geurend bananenbrood.

Mindful eten gaat om intuïtief eten. Heb vandaag extra veel aandacht voor wat je gaat eten, wat stop je vandaag in je mond? Draagt het eten bij aan jouw eigenwaarde? Zorg je goed voor jezelf vandaag? En als je een hapje neemt, proef je dan wat je eet? Kijk je naar wat je eet? Hoe is de geur van wat je eet? Hoe maal je je eten? Neem je daar de tijd voor?

Maak een feestje vandaag wát je eet, maar ook hoe je eet. Doe het op het mooiste bord en pak je lievelingsmok. Maak de tafel gezellig met hulst, kaarsjes en wat je nog meer op tafel wilt toveren om het gezellig te maken.

Vier hoe jij het wilt

Ik vind dat alle feestdagen gevierd moeten worden hoe jij het wilt. Maar zeker Midwinter is een feest wat je helemaal naar eigen invulling kunt vieren. Creëer, sta stil, geniet en omarm het donker. Want het licht is nooit ver weg.