Waarom yoga tijdens volle maan? 

Dit lees je allemaal in deze blog!

Wordt het volle maan dan zie je dat veel vrouwen graag iets daarmee willen doen.  Het kan mooi zijn om yoga te doen als het volle maan is. Niet omdat je anders in een weerwolf veranderd. Maar al duizenden jaren wordt volle maan – maar ook nieuwe maan of wassen maan – gezien als een moment waarbij de energie sterk is. Wat dat precies inhoudt vertel ik je in deze blog en ook vertel ik je hoe yoga en volle maan met elkaar in verbinding staan. 

Laten we eerst even bij het begin beginnen, want wat is volle maan nu precies. Volle maan is een fase van de maancyclus waarbij de volledig verlichte zijde van de maan zichtbaar is vanaf de aarde. Dit gebeurt wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn liggen, waarbij de aarde tussen de zon en de maan in staat. Tijdens de volle maan lijkt de maan op zijn grootst en helderst en kan het een krachtige energie uitstralen die mensen al eeuwenlang heeft aangetrokken. De volle maan komt ongeveer eens in de 29,5 dagen voor en wordt vaak geassocieerd met spirituele betekenissen en rituelen in verschillende culturen en tradities.

Yoga en Volle Maan

Sommige yogini’s kiezen ervoor om hun yoga-beoefening af te stemmen op de fasen van de maan, inclusief de volle maan. Ze geloven dat de energie van de maan invloed kan hebben op de geest en het lichaam en dat het aanpassen van de yogapraktijk aan de maancyclus kan helpen om deze energieën te harmoniseren. Hatha yoga is een vorm van yoga die zich richt op het in evenwicht brengen van de lichaam en geest door middel van fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Het beoefenen van hatha yoga tijdens volle maan kan een bijzondere en betekenisvolle ervaring zijn, omdat de volle maan traditioneel geassocieerd wordt met bepaalde energieën en kwaliteiten. 

Ikzelf vind de fases van de maan ontzettend mooi. En of de energieën nu sterker zijn of de sterren goed staan, door een paar keer per jaar op dezelfde tijden te werken aan een bepaalde yogaflow, maar vooral om bepaalde rituelen te doen. Denk bijvoorbeeld aan zelfreflectie. Als je een schriftje met maanreflecties maakt, dan kun je precies met de fases dezelfde vragen stellen aan jezelf. 

Maar geloof ik in de kracht van de volle maan? Jazeker. Als je het alleen al wetenschappelijk bekijkt, dan zie je dat de maan een sterke aantrekkingskracht op de aarde heeft. Hoe groter de maan, hoe groter die aantrekkingskracht is. En los daarvan ben ik echt een maan-meisje. Ik vind de mystiek om de maan prachtig, hoe het ooit is geschept, tot stand is gekomen of is gecreëerd. Ik was er niet bij, dus weet het niet zeker. Maar ze is er. En is ze magisch! 

Waarom slaap je slechter tijdens volle maan?

Er is nog een andere reden waarom yoga zo fijn kan zijn als het volle maan is, en dat is omdat veel vrouwen slechter slapen als het volle maan is. Zelf merk ik dat ik minder diep slaap en vaak veel meer droom. Waardoor ik niet uitgerust wakker word. Yoga-vormen zoals Yin Yoga en Yoga Nidra dragen bij aan de kwaliteit van je slaap. Reden genoeg om dus tijdens volle maan je yogamatje uit te rollen! 

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat mensen slechter slapen tijdens volle maan. Ondanks dat is het een veel voorkomende ervaring van veel mensen en er wordt verondersteld dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom sommige mensen slechter slapen tijdens de volle maan. Hier zijn een paar theorieën:

 1. Helder licht: Tijdens de volle maan is er veel meer helder licht ‘s nachts, wat de biologische klok van ons lichaam kan verstoren. Ons lichaam produceert normaal gesproken melatonine wanneer het donker is, en een overmatige blootstelling aan licht kan de productie van melatonine verminderen, wat ons slaap-waakritme kan verstoren.

 2. Verandering in magnetische velden: De volle maan kan een verandering in de magnetische velden van de aarde veroorzaken, die op zijn beurt kan leiden tot veranderingen in de hersengolven en slaappatronen.

 3. Psychologische factoren: Sommige mensen geloven dat de volle maan een psychologische invloed heeft op ons welzijn en emoties, waardoor we angstiger of onrustiger worden, wat kan leiden tot een slechtere slaapkwaliteit.

Hoewel deze theorieën plausibel klinken, is er geen definitief bewijs dat deze factoren de oorzaak zijn van de verminderde slaapkwaliteit tijdens de volle maan. Het is belangrijk om te onthouden dat de individuele slaapkwaliteit wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals persoonlijke levensstijl, stressniveaus en omgevingsfactoren.

Dit kan je doen tijdens volle maan

Het kan dus vooral mooi zijn om de tijd te nemen voor jezelf tijdens volle maan. Het nemen van tijd voor jezelf tijdens volle maan kan helpen om je te verbinden met de energieën van de maan en jezelf te openen voor de potentieel krachtige energieën die het kan uitstralen. Er zijn veel verschillende rituelen die je kunt doen tijdens de volle maan, afhankelijk van je spirituele of persoonlijke interesses en overtuigingen. tijd nemen voor jezelf tijdens volle maan kan helpen om jezelf te verbinden met de energieën van de maan en jezelf open te stellen voor nieuwe inzichten, creativiteit en intenties. Het kan ook helpen om te ontspannen en jezelf in balans te brengen.

 • Mediteren tijdens de volle maan kan helpen bij het versterken van je spirituele krachten en het verminderen van stress en angst.

 • Tijdens de volle maan kun je ook je intenties zetten voor de komende maand. Schrijf je intenties op en lees ze hardop voor om ze extra kracht bij te zetten.

 • Reinig jezelf en je omgeving door bijvoorbeeld te smudgen met salie, palo santo of andere reinigende kruiden.

 • Maak een wandeling in de natuur tijdens de volle maan en verbind je met de energie van de maan en de natuur.

 • Gebruik tarotkaarten of orakelkaarten om inzicht te krijgen in de energieën die tijdens de volle maan aanwezig zijn en wat deze voor jou betekenen. Zelf gebruik het liefst intentie-kaarten.

 • Plaats een kan met water buiten onder het maanlicht en gebruik dit water vervolgens voor rituelen of om jezelf mee te reinigen.

 • Kom samen met anderen om een maancirkel te vormen en de energie van de volle maan te delen.

 • Richt je op dankbaarheid tijdens de volle maan. Maak een lijst van dingen waar je dankbaar voor bent en vier deze dingen in stilte of deel ze met anderen.

 • Creativiteit: Gebruik de energie van de volle maan om creatief te zijn, bijvoorbeeld door te schilderen, schrijven of dansen

Doe mee met de proefweek

Wil jij ervaren of yoga iets voor jou is? Je kan nu beginnen met de proefweek van de online cursus 365 dagen Selfcare Yoga. Dan kun je een week uitproberen of deze cursus, die vol zit met yoga, iets voor jou is!

Reflecteren tijdens volle maan: reflectievragen

Ik zei het net al eventjes, maar voor mij is volle maan ook een moment van reflectie. Een terugkomend moment binnen een cyclus die altijd maar doorgaat. Daarom kan zo mooi zijn om bijvoorbeeld een speciaal dagboekje te hebben voor de maanfases. Zodat je altijd gemakkelijk terug kunt kijken naar wat je bij een vorige volle maan of nieuwe maan hebt opgeschreven. 

Reflectie tijdens deze periode kan ons helpen om bewust te worden van wat er gaande is in ons leven en in onszelf, en ons te helpen ons te concentreren op onze doelen en intenties. Het kan ons ook helpen om emotionele blokkades en beperkende overtuigingen te identificeren en deze los te laten, en ons open te stellen voor nieuwe ideeën en perspectieven.

Door tijdens volle maan te reflecteren, kunnen we ook beter begrijpen wat we nodig hebben om ons leven te verbeteren en hoe we onze doelen kunnen bereiken. Dit kan ons helpen om ons te concentreren op wat echt belangrijk is en ons in staat stellen om positieve veranderingen aan te brengen in ons leven.

 1. Wat zijn mijn diepste verlangens en hoe kan ik deze verlangens manifesteren?

 2. Hoe kan ik mijn spirituele pad verder ontwikkelen en mezelf openstellen voor spirituele groei en inzicht?

 3. Welke emoties of gevoelens ben ik momenteel aan het vasthouden en hoe kan ik deze loslaten om mezelf te bevrijden?

 4. Hoe kan ik mijn lichaam, geest en ziel in balans brengen en zorgen voor mijn welzijn?

 5. Wat zijn de lessen die ik heb geleerd sinds de laatste volle maan en hoe kan ik deze lessen gebruiken om mezelf te verbeteren?

 6. Welke intenties wil ik stellen voor de komende maand en hoe kan ik deze intenties in mijn dagelijks leven integreren?

 7. Hoe kan ik meer compassie en mededogen tonen voor mezelf en anderen in mijn leven?

 8. Wat zijn de uitdagingen waar ik momenteel mee te maken heb en hoe kan ik deze uitdagingen benaderen met een positieve en hoopvolle houding?

 9. Welke beperkende overtuigingen of gedachten houden me momenteel tegen en hoe kan ik deze overtuigingen transformeren om mezelf vrij te maken?

 10. Hoe kan ik meer vreugde, liefde en dankbaarheid in mijn leven brengen en deze emoties delen met anderen om positieve energie te verspreiden?

Beginnen met yoga tijdens volle maan?

Ben jij nieuwsgierig naar yoga tijdens volle maan? In de online cursus 365 dagen Selfcare Yoga neem ik je mee in de wereld van yoga. Tijdens volle maan betekent dit dat je yogalessen live kunt volgen, zoals yin yoga of yoga nidra. Ook vertel ik je meer over rituelen en heb ik een aantal mooie intuïtieve opdrachten voor je klaarstaan in de online ashram die jij kan doen tijdens volle maan. Wil jij tijdens volle maan – of nieuwe maan – ontdekken of intuïtieve yoga bij je past? Dan kan je ook vrijblijvend de proefweek volgen!