Evy haar retraitedag: ‘Ik heb gelachen en gehuild’

Dit lees je allemaal in deze blog!

Evy heeft haar ervaring van de retraitedag Go with the Flow opgeschreven. Direct nadat ze de dag had ervaren en onderweg was naar huis. Puurder kun je het niet krijgen. “Een klein paradijs. Dat ontstaat wanneer Laura Louise een retraitedag organiseert. Het fijne gevoel dat ze je geeft, begint al bij binnenkomst. Met een grote glimlach, sprankelende ogen en een open uitstraling heet Laura Louise je welkom. Meteen voel je je op je gemak. Zelfs als je een half uur te laat bent, zoals ik. Ik ben niet van het vingerwijzen, maar mijn vertraging kwam wel écht door de NS.”

“Achja, ik ben er nu. Ik installeer me direct op een matje. Ja, nu kan de dag écht beginnen. Even een aantal uren offline en naar binnen keren. Innerlijke rust vinden, of verwerken waar nog ruimte voor moet worden gemaakt. Zonder afleiding, zonder de digitale prikkels waar mijn verslaafde brein continue naar verlangt, vaak om te verdoven.”

“Ik kan nog een paar minuten meepakken van de ontspanningsoefening die al is gestart. De muziek creëert een ontspannen sfeer, een lekkere geur vult de ruimte waarin daglicht door dakhoge ramen naar binnen valt. Even liggen, even aarden. Laura Louise heeft aan alles gedacht. Van matjes tot meditatiekussens, van geurtjes tot een eigen werkboek, inclusief pen.”

Retraitedag: bewegen op muziek

“Als we allemaal – behalve ik, dank vertraging- een tijdje hebben gelegen, is het tijd om in beweging te komen. Ritmisch bewegen op de klanken van muziek. Mijn ogen gesloten. Een aangename verrassing, want dansen is mijn uitlaatklep. Niet zo verrassend: ik vergelijk het soms met dieren die hun lichaam schudden om spanning los te laten.”

“En spanning heb ik. Want wat ik niet zag aankomen toen ik besloot naar de retraitedag te komen: ik zit hoog in mijn emotie door persoonlijke omstandigheden. En eenmaal op je mat, tijdens een ontspanningsoefening, sta je stil. Kun je niet meer vluchten. Gevoelens die er al zaten, waar je misschien al minuten, uren of dagen tegen vecht, komen nu onherroepelijk naar de oppervlakte. Misschien dat het je nog even lukt ze weg te drukken, maar uiteindelijk bezwijk je, geef je je over, geef je eraan toe. Zo ook ik.”

Heb jij behoefte aan een moment voor jezelf? Zodat je weer even kunt stilstaan bij wat jij nodig hebt als vrouw. Dender jij maar door zonder weer even stil te staan bij waar jij gelukkig van wordt? Laat je verrassen door de Go with the Flow-retraitedag. Ontspanning staat deze dag centraal. Niet alleen lichamelijk door middel van verschillende yogavormen, maar ook mentaal. Want ik begrijp dat jij rust nodig hebt. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal even op adem komen.

Vanuit ontspanning duiken we de inspiratie in. Zodat je na deze dag opgeladen en vol energie terug naar huis kunt keren. Zorg goed voor jezelf, zodat je ook weer voor de mensen om je heen er kunt zijn!

Have the courage to feel whatever is there

“En dus laat ik stiekem mijn tranen stromen. Onwennig in het begin, ongemakkelijk zelfs. Wat als de groep het ziet? Maar dan denk ik aan de kaart die ik even daarvoor heb getrokken: ‘Have the courage to feel whatever is there. Don’t push it away’. Misschien toch maar doen dan? Het geeft me een zetje in de goede richting. Full blown in huilen uitbarsten lukt me niet, maar stiekem wat zoutelanders loslaten kan ik wel.”

“Dat lucht op. Het ding met emoties: als je ze eruit laat, maakt het verdriet, de boosheid, het schuldgevoel, wat je ook maar ervaart, ruimte voor kalmte. Ook bij mij. En dat voelt veel prettiger.”

“Een liefdevolle stip op de horizon”

“In de uren die volgen, zorgt Laura Louise voor dusdanig afwisselende oefeningen dat ik me geen moment verveel. Van een meditatie naar bewegen op muziek, van een bodyscan via het maken van een visionboard -een liefdevolle stip op de horizon-  naar een yoga nidra sessie. Steeds weer klinkt haar warme stem door de ruimte en is haar toegewijde begeleiding voelbaar.”

“Naast die geestelijke voeding is ook aan lichamelijke brandstof gedacht: ‘s middags staat er een heerlijke lunch op tafel in de vorm van een warme soep, die de dag doormidden breekt. De gezonde maaltijd vult mijn maag, en ondertussen kletsen we met elkaar en leren we elkaar wat beter kennen. Ik heb zelfs zo’n goede connectie met een van de andere deelnemers dat we nummers uitwisselen. Kortom: er is ruimte voor verbinding.”

Retraitedag Go with the Flow in Zwolle

“Die verbinding is er ook met mezelf. En ik moet zeggen: ik kom mezelf aardig tegen. Prestatiedrang, perfectionisme, dingen anders willen dan ze zijn, en de angst voor het oordeel van anderen blijken opnieuw te zijn meegereisd vanuit mijn huis, aanwezig als gratis oefeningen om er opnieuw beter mee te leren omgaan.”

“Of het nu door die gratis oefeningen komt of niet – oké, eerlijk is eerlijk, waarschijnlijk zorgde Laura Louise ervoor – feit is dat ik aan het einde van de dag een stuk kalmer ben dan toen ik vanmorgen de ruimte in stapte.”

En terwijl ik daar kalm zit te zijn, komt Laura Louise – alsof het allemaal nog niet genoeg is- met iets waar ik héél gevoelig voor ben en waar ik heel gelukkig van word: een goodiebag. 😍 Om vervolgens schaaltjes met nootjes, dadels en chocolade voor me uit te stallen. Als er een hemel bestaat, moet hij er ongeveer zo uitzien.

“Met de inhoud van de canvas tas weet ik wel raad: die gaat me helpen mijn kalmte te bewaren of opnieuw te vinden. Naast mijn visionboard – een reminder om geduldig te zijn met mezelf.” 

Want in de kalmte die daarna ontstaat, vind ik mijn innerlijke rust

“Ja, ik kan dit volmondig een geslaagde dag noemen. Ik heb gelachen en gehuild, geluisterd en gesproken, ingespannen en ontspannen. Bovenal ontdekte ik dat ik de neiging heb mezelf te overprikkelen, maar dat de kalmte die ik vandaag heb ervaren, goed voor me is. Stilte en rust kunnen eng zijn. Emoties komen soms onaangekondigd naar boven, of je er nu op zit te wachten of niet. Daar hebben ze niet zoveel boodschap aan. En dat is maar goed ook, want ze zíjn er om gevoeld te worden. Die fijne reminder neem ik mee naar huis. Want in de kalmte die daarna ontstaat, vind ik mijn innerlijke rust. Mijn eigen kleine paradijs.”

Evy heeft deze retraitedag bijgewoond in maart 2024. Jij kunt deze dag ook bijwonen! Ik organiseer deze dag 4 keer per jaar. Meer weten over deze dag of je aanmelden? Dat kan hier!