Hoe ik door yoga meer in het moment leef

Dit lees je allemaal in deze blog!

Deze blog is geschreven door gastblogger Leonie van der Laan.

Sla het eerste het beste boek over mindfulness open en je leest hoe belangrijk het is om in het moment te leven en slechts één ding tegelijk te doen. Wat mij betreft makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben altijd supersnel afgeleid geweest en vind het lastig mijn focus bij één ding te houden. De laatste tijd gaat dat echter al stukken beter, en yoga beoefenen heeft daar zeker aan bijgedragen.

De reden dat ik met yoga begon

Toen ik een paar jaar geleden begon met yoga (gewoon in de woonkamer, met een app), schoten mijn gedachten alle kanten op bij elke houding die ik langer dan 5 seconden moest aanhouden. Wat zou ik die avond gaan eten? Had ik dat ene mailtje nou beantwoord of niet? En vooral: had ik niet gewoon wat beters te doen dan een half uur lang op die mat te staan? Op de een of andere manier had ik altijd het gevoel dat ik elke minuut van de dag iets nuttigs moest doen. Wat meteen de noodzaak aantoonde van het beoefenen van yoga.

Hetzelfde geldt overigens voor lezen. In mijn eerste boekenblog kun je lezen dat ik er jarenlang de grootste moeite mee had om mijn aandacht bij het boek te houden. Zonde natuurlijk, want zowel yoga als lezen zijn hele gezonde bezigheden, die al binnen enkele minuten je zenuwstelsel tot rust brengen en je zo een stuk stressbestendiger maken.

De voordelen van yoga beoefenen

Hoe vaker ik echter yoga begon te beoefenen, hoe meer ik ervan leerde te genieten en hoe minder ik afgeleid werd. Langzaam maar zeker begon ik te merken hoe kalm ik werd van het focussen op niets anders dan mijn lijf en mijn ademhaling. Hoe helder ik me voelde na weer een sessie op mijn mat en vooral: hoe lekker ik erdoor sliep. En dat is nog niet alles…

Hoe vaker ik aan yoga doe, hoe meer ik in staat ben in het moment te leven. Het maakt me namelijk ontzettend bewust van het effect van tijd. Daar bedoel ik mee dat de minuten, uren en dagen als vanzelf voorbijgaan, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Hoe vaak ik wel niet heb gedacht ‘wow, er is weer een maand voorbij’ of ‘is dat alweer twee jaar geleden?’. Soms vind ik dat beangstigend, omdat de tijd wat mij betreft veel te snel gaat. En volgens mij ben ik niet de enige die dat zo ervaart.

Leven in het hier en nu

Persoonlijk denk ik dat je dit effect kunt verkleinen door heel bewust in het moment te leven. Door je aandacht niet meer te laten versnipperen en enkel te focussen op alles wat hier en nu gebeurt. En ik kan natuurlijk niet voor anderen spreken, maar dit is precies wat yoga voor me doet. Na een sessie op mijn mat lijkt het alsof de tijd is vertraagd, alsof ik alles bewuster meemaak en mijn brein helemaal oké is met het doen van één ding tegelijk. Of ik nu aan het werk ga, een boek lees of de boodschappen doe, alles gaat bewuster. En dat is voor mij een van de grootste voordelen van yoga en de reden dat ik meerdere malen per week mijn matje uitrol.

Meer lezen? Op mijn blog neem ik, Leonie van der Laan, je op persoonlijke wijze mee in mijn eigen zoektocht naar geluk, balans en leven in het nu.