Yoga journey: waarom yoga niet perfect hoeft te zijn

Ik dacht lang dat yogahoudingen perfect moesten zijn. En als je Instagram moet geloven kan dat alleen als je een blokjesbuik hebt, zongebruind bent en de nieuwste yoga-kleding draagt. Je bent alleen een yogini als je elke dag een aantal uur op de mat staat en wie niet op zijn hoofd kan staan, telt niet mee. En dit is natuurlijk een opstapeling van allemaal klinkklare onzin. Yoga hoeft niet perfect te zijn. Want wij zijn niet perfect. En yoga is voor iedereen, weet je nog? In deze blog vertel ik je meer over waarom yoga niet perfect hoeft te zijn. 

Elk lichaam is anders. Laten we daar eens mee beginnen. Het lichaam is een bouwwerk van prachtige botten, pezen, zintuigen, spier- en vetweefsels en organen. Maar toch zijn we niet identiek. Dus wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken. Wat voor de ene een heel makkelijke houding is, is voor de ander een vreselijke houding. En andersom natuurlijk. Is het niet prachtig dat we allemaal uniek zijn? Laten we dat dan ook omarmen. Want daardoor wordt jouw yoga journey veel leuker. Wanneer je namelijk accepteert dat je sommige houdingen heel makkelijk kunt doen en andere wat minder makkelijk, accepteer je je lichaam zoals het is. Met al haar plus- én minpunten. 

Perfect is sowieso een woord waar we wat dieper in moeten duiken. Want wat is perfect? Dat plaatje dat ik in de intro schetste van een yogameisje in de mooiste kleren en de moeilijkste houdingen? Misschien heeft ze wel 3 jaar van haar leven gestreden om deze pose uit te voeren en heeft ze hard gewerkt -in de zon- om die mooie outfit bij elkaar te sparen. Als dit is hoe zij (of hij) is. Dan is dat perfect. Perfectie is dus, in mijn ogen, datgene waar jij naar streeft. Is een ochtend perfect omdat je 10 minuten hebt kunnen mediteren? Lukt het je eindelijk om meer ontspanning in te bouwen? Of heb je na jaren oefenen eindelijk de hoofdstand gedaan? Dan is dat perfect. Jouw streven naar jouw eigen unieke perfectie. Daar geloof ik in.

Maar nog mooier vind ik de weg naar perfectie toe. Want die zal imperfect zijn. Er zullen dagen zijn dat je helemaal geen zin hebt om je yogamat uit te rollen. Er zullen dagen zijn dat je alles behalve ontspannen bent. En er zullen dagen zijn dat het je niet lukt om positief naar jezelf te kijken. Wat kun je doen om deze imperfectie te omarmen?

Wat kun je doen om deze imperfectie te omarmen in jouw yoga journey?

  1. Kijk altijd naar de mogelijkheden. Dat je een houding niet kunt, is heel logisch. Yoga doen, is een journey. En dit is allesbehalve een rechte weg omhoog. Probeer jezelf uit te dagen binnen de grenzen van je lichaam. Geef daarom 80% van je maximale kunnen. Zo voorkom je blessures. En voor de mensen die zeggen: hoeveel is 80%? Dat is ver voordat het pijn begint te doen en te steken. Dan ben je 100% te ver. En dat brengt me ook direct bij het tweede punt. 
  2. Luister naar je lichaam. Als je een yogales vanaf het scherm volgt, ben je geneigd om constant naar het beeldscherm te staren. Maar zeker als je wat vaker yoga hebt gedaan, kun je grotendeels vertrouwen op je intuïtie. Doe dat waar jouw lichaam behoefte aan heeft!
  3. Geef niet te veel aandacht aan de stemmetjes in je hoofd. Ja, we hebben ze allemaal. En ze zijn de saboteurs. Ze gaan dingen zeggen als: ‘nou, dat kun jij niet hoor.’ En wat denk je van: ‘nu kijk ik tegen die vetrol aan’. ‘Hoelang duurt het denk je nog?’ ‘We hebben nog wat beters te doen hoor.’ Als je door hebt dat het de saboteurs zijn die je proberen te verleiden, dan ben je al aan de winnende hand. De oplossing? Klets terug met een liefdevolle opmerking als een mantra in je hoofd. ‘Ik hou van mijn lichaam’, ‘ik neem de tijd die ik nodig heb’ en ‘ik ben nog aan het leren’.   
  4. Voel je dat een houding te veel wordt? Je mag jezelf altijd uitdagen, maar ook aan uitdaging komt een einde. Voel je dat je opraakt? Kom dan uit de houding en neem een ontspannende houding aan, zoals kindhouding of savasanha. Deze houdingen mogen áltijd. Ontspan, kom tot rust en pak de les verder op zodra je het kan. 
  5. Geniet. Yoga is geen wedstrijd en laat het geen moetje zijn. Geniet van je yoga journey. Zeker als een houding wat zwaarder begint te worden, zijn we geneigd om boos te gaan kijken. Vol in focus met een diepe frons op ons voorhoofd. Een gezichtsuitdrukking die niet past bij hoe we ons willen voelen. De oplossing? Tover een glimlach op je gezicht. Ook al is ‘ie niet gemeend. Ons lichaam en mind weten dat niet, maar maken wel gelukshormonen aan wanneer we lachen. Ook als we faken!