Yogaprops: dit heb je nodig als je begint met yoga

Dit lees je allemaal in deze blog!

Yoga doen is simpel. Echt waar. Door regelmatig aan yoga te doen, zorg je ervoor dat je een duurzaam leven opbouwt. Duurzaam voor lichaam én geest. Voorwerpen om jouw yoga journey mee te ondersteunen zijn geen must. Maar zorgen er wel voor dat jouw yoga journey prettiger en dus duurzamer wordt. In deze blog vertel ik je alles over welke yogaprops je nodig hebt wanneer je begint met yoga. Lees je mee? 

In de basis heb je dus geen yogaprops nodig. Props is een ander woord voor voorwerpen. Dus denk aan een yogamat, blok, riem, oogkussen of meditatiekussen. 500 jaar voor onze jaartelling is yoga ontstaan. En hoewel het in de basis nog hetzelfde is, gebruikten ze toen geen yogaprops. Toch kunnen we vandaag de dag genieten van een beetje meer luxe en comfort. Daarom raad ik je aan om gebruik te maken van in ieder geval een goede yogamat. Dat is toch wel de basis. Verder kunnen de andere props je vooral helpen tijdens jouw yogaflow.

Om comfortabel yoga te doen of wanneer je begint met mediteren kunnen de volgende yogaprops prettig zijn om te gebruiken. Zelf ben ik fan van de yogaproducten van Superyoga.nl. Vergeet dus zeker niet om daar ook een kijkje te nemen. Deze fijne webshop vol met de mooiste yogaspullen is van Lisanne. In haar zoektocht naar een betere gezondheid is yoga op haar pad gekomen. Yoga is haar passie en dat voel je 100% wanneer je rondsnuffelt in haar fijne webshop! 

1.    Yogamat

Ik hoef je hoogstwaarschijnlijk niet uit te leggen wat een yogamat is. Maar voor zij die het misschien nog niet weten: een yogamat is vaak een mat van stug materiaal waarop je je yogahoudingen kan doen. Het is prettig om hierop je oefeningen te doen, omdat het enerzijds prettiger is voor bijvoorbeeld je knieën en gewrichten. En anderzijds omdat je hiermee wat meer comfort ervaart tijdens yoga. 

Tijdens mijn yoga-opleiding in India waren er ook stoffen yogamatjes. Ik moet je eerlijk bekennen – hoe mooi ze ook zijn – ik ben er niet zo’n fan van. Dat komt ook omdat de kans op uitglijden veel groter is. Een goede yogamat is tussen de 4 en de 6 mm dik en ligt goed op de grond. Je glijdt er dus niet makkelijk vanaf. 

2.    Meditatiekussen

Een goed meditatiekussen helpt jou met makkelijker rechtop te zitten. Ook kan je dan veel langer mediteren zonder dat je last krijgt van je rug. Door goed rechtop te zitten kan je ook eens beter je mind erbij houden. Je blijft meer wakker en alert tijdens het mediteren. Een goed meditatiekussen zorgt ervoor dat je knieën lager zijn dan je heupen. Hierdoor krijg je ook minder last van je heupgebied en van je knieën.

Je hebt vaak de mooiste meditatiekussens. Toch raad ik je vooral aan om te kijken wat er aan de binnenkant van het meditatiekussen zit.  Een goed meditatiekussen zakt niet in. Het kan wel zijn dat je na verloop van tijd je meditatiekussen kunt aanvullen. Daarom gebruik ik zelf het liefst meditatiekussens met een natuurlijke vulling, denk bijvoorbeeld aan boekweitkaf of kapok. 

Houd ook rekening met de verschillende vormen van de meditatiekussen. De meest bekende meditatievorm is gewoon rond en wat hoger. Maar er zijn ook halve maantjes of bolsters te koop. Die laatste is ook fijn om onder je benen te leggen als je in savasana ligt. 

3.    Oogkussentje

Ik had het net al even over savasana. Dit is een ontspannende houding waarin je op je rug ligt met je benen en armen iets van je lichaam af. Je handpalmen wijzen naar boven. Savasana is een houding waarin je ook kan liggen als je bijvoorbeeld een half uurtje yoga nidra wilt doen. Dan is een oogkussentje erg fijn. Eigenlijk geldt hierbij voor mij hetzelfde als bij de meditatiekussens. Kies voor een oogkussentje van natuurlijke stoffen. Zeker als je de stof ruim een half uur op je gezicht laat liggen kan het fijn zijn om een oogkussentje te gebruiken zonder giftige stoffen. 

Door het oogkussentje worden je ogen beter gesloten waardoor je ogen minder droog kunnen aanvoelen. Maar doordat het écht donker wordt, kun je je ook beter concentreren.

4.    Blok 

Een yogablok kan prettig zijn om te gebruiken wanneer je een beetje ondersteuning wilt hebben. Op deze manier kan je een houding prettiger of makkelijker maken. En soms zelfs een beetje uitdagender. Een blok kan je bijvoorbeeld vasthouden wanneer je in een vooroverbuiging niet goed met je handen aan de mat kan komen. Of leg een blok onder je rug of je heupen om juist meer ondersteuning te voelen. 

De yogablokken van Superyoga.nl zijn van natuurlijk kurk gemaakt, en als je mij ondertussen een beetje kent weet je dat ik heel gelukkig word van duurzame en natuurlijke materialen! 

5.    Riem 

Een andere naam voor een yogariem is ook wel een yoga strap. Het is niet meer dan een stoffen riem die je ook – je raadt het al – ondersteunt bij het doen van yoga. Zeker bij wat lastigere yogaoefeningen kun je deze riem gebruiken. Zo overstrek jij jezelf niet en kun je toch moeiteloos bepaalde houdingen doen. Ideaal! 

Retraitedag bij De Online Yogajuf

Beginnerset van Superyoga.nl 

Alle bovengenoemde yogaprops kun je vinden in de fijne webshop van Superyoga.nl. Ik raad je dan ook aan om even te kijken naar de yogapakketten. Dan kan je voordelig een complete startersset aanschaffen. En vergeet ook niet om even te kijken naar de fijne warme yogasokken – heerlijk voor bij de eindontspanning – en de mooie sieraden van edelstenen. Niet per se nodig voor jouw yoga journey wél heel fijn om te hebben! 

En wil je nou graag jouw nieuwe yogaset direct in de praktijk brengen? Meld je dan aan voor de gratis Selfcare yogales. Elke dinsdagavond om 19:00.