Checklist voor (ont)spanning: heb ik meer rust nodig?

Dit lees je allemaal in deze blog!

Vaak hebben we veel meer rust nodig dan we door hebben. We lopen gestrest rond, reageren fel op iemand waarvan we houden (of iemand die we helemaal niet kennen – oeps). Ken jij lichamelijke signalen als het aankomt op stress en gespannenheid? Gebruik de checklist voor (ont)spanning in deze blog.

Het kan zijn dat je kaken meer gespannen zijn. Of dat je je niet kunt focussen op een taak. Soms houd je een boos dialoog in je hoofd of in het echt. Het kan zijn dat je last van je onderrug krijgt of van je schouders. Een trillend ooglid is ook een teken dat je het rustiger aan mag doen. Ook als je veel dromen hebt waarin je de dag verwerkt, kan een teken zijn dat je het wat meer rustiger aan mag doen. 

Wat betekent ontspanning?

Ontspanning kan worden gedefinieerd als het verminderen van de spanning in de spieren en geest, wat leidt tot een gevoel van rust en kalmte. Het is een staat van fysieke, mentale en emotionele ontspanning, waarbij het lichaam en de geest zich volledig kunnen ontspannen en opladen. Dit kan worden bereikt door verschillende activiteiten, zoals meditatie, yoga, lichaamsbeweging, ademhalingsoefeningen, creatieve activiteiten en andere vormen van zelfzorg en rust. Ontspanning is belangrijk om stress te verminderen, ons immuunsysteem te versterken, de slaap te verbeteren en ons algemeen welzijn te verbeteren.

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Ontspanning is van cruciaal belang voor onze gezondheid en welzijn omdat het ons lichaam en geest de kans geeft om te rusten, te herstellen en op te laden. Hier zijn enkele redenen waarom ontspanning zo belangrijk is:

 1. Vermindert stress: Ontspanning helpt stress te verminderen door de spierspanning en de productie van stresshormonen zoals cortisol te verminderen.

 2. Verbetert de slaap: Ontspanning bevordert de slaap door de geest en het lichaam te kalmeren en te ontspannen, waardoor we gemakkelijker in slaap vallen en dieper slapen.

 3. Verhoogt het immuunsysteem: Wanneer we ontspannen, verbeteren we onze immuunfunctie en versterken we ons vermogen om ziekten te bestrijden.

 4. Verhoogt de productiviteit: Ontspanning helpt ons helderder te denken en ons beter te concentreren, waardoor we efficiënter en productiever kunnen werken.

 5. Verlaagt de bloeddruk: Ontspanning helpt de bloeddruk te verlagen, wat belangrijk is voor een gezond hart en bloedvaten.

 6. Verbetert de stemming: Ontspanning kan helpen bij het verminderen van angst, depressie en prikkelbaarheid, en het kan ons een beter gevoel van welzijn en geluk geven.

 7. Vermindert lichamelijke klachten: Ontspanning kan helpen bij het verminderen van fysieke klachten zoals spierpijn, hoofdpijn en maagklachten.

Kortom, ontspanning is essentieel voor een gezonde levensstijl. Door ontspanning in ons dagelijks leven te integreren, kunnen we ons beter voelen, meer energie hebben en beter omgaan met de uitdagingen van het dagelijks leven.

Checklist voor (ont)spanning:

Soms trekt je lichaam aan de noodrem en kom je met een klap stil te staan. Dat kan groot zijn, bijvoorbeeld door een burn-out. Maar ook kleiner door een fikse verkoudheid. Het liefste wil je dat je vooraf de signalen kent, zodat je je lichaam rustig als een trein dat aankomt bij een station tot stilstand kunt krijgen. En dat is ook nog eens veel beter voor je lichaam. 

Kijk of je één of meerdere lichamelijke en geestelijke ongemakken op dit moment ervaart:

 • Gespannen kaken 
 • Pijn in mijn schouders
 • Drukkend gevoel achter mijn ogen
 • Hoofdpijn of migraine 
 • Trillende oogleden
 • Piep in mijn oren 
 • Droge of onrustige huid 
 • Donkere kringen onder mijn ogen
 • Onrustige benen als ik lig of zit 
 • Pijn in mijn onderrug of bovenrug 
 • Gespannen nek 
 • Behoefte om delen van mijn lichaam te kraken 
 • Veel en heftig dromen 
 • Weinig zin in intimiteit 
 • Geen behoefte aan gezelschap
 • Knorrige reacties 

Eigenlijk als je al meer dan 1 signalen kunt afstrepen, mag je al rustiger aan doen. Maar hoe kun je dat nou het beste doen? Rustig aan doen, is voor iedereen anders. Maar geef je graag een aantal tips! 

Quickfix #1: Ga aan de wandel

Wandelen in de natuur kan ervoor zorgen dat je al snel minder gestrest ben. Ga niet wandelen om aan de tienduizend stappen te komen. Maar ga wandelen om tot rust te komen. Dat doe je door rustig te lopen. Niet te hard maar ook niet slenteren. Laat je zintuigen werken. Ruik de bomen of de zee. Luister naar de vogels of het ritselen van bladeren. Kijk welke vogels, bloemen of bomen je herkent. Wandelen zonder mobiel, muziek en oordeel. Dan kom je het snelst tot rust! 

Quickfix #2:Doe yoga en mediteer 

Kies niet voor actieve yogavormen zoals power yoga. Maar ga voor een ontspannende variant zoals yin yoga of yoga nidra. Yoga zorgt er namelijk voor dat je energie rustiger wordt en je lichaam koeler. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Je komt meer stilstand doordat je gedachten rustiger worden. Mediteren kan een uitdaging zijn als je je allesbehalve ontspannen voelt. Doe daarom voordat je gaat mediteren en yoga gaat doen, een aantal ademoefeningen zoals kapal bahti of anulom vilom. Deze helpen je geest te kalmeren waardoor je yoga straks veel beter gaat. 

Wil jij meer yoga integreren in je dagelijkse leven? Doe dan mee met de online yogacursus 365 dagen Selfcare Yoga!

Quickfix #3:Haal ontspanning uit de kleine dingen 

Als je meer rust en ontspanning wilt ervaren in je leven, dan is het goed om rustmomenten te leren inbouwen. Voor mij is het bijvoorbeeld een kopje koffie in de ochtend. Daar wil ik de tijd voor hebben. Ik maal de bonen zelf, zet mijn outdoor waterkoker aan (ik woon in een minicamper) en ik geniet samen met mijn man van de geur van verse koffiebonen. Maar het zetten van thee in de middag is ook een ontspannen taakje. Het schillen van de aardappels in complete stilte ook. En wat denk je van een heerlijke warme douche. 

We zijn vaak gewend om muziek aan te doen bij bepaalde dagelijkse handelingen. Of de televisie. Ik ben een groot voorstander van muziek luisteren of maken. Het kan je absoluut in de juiste ontspannende sfeer brengen. Maar het kan er ook voor zorgen dat het je juist uit je concentratie haalt. Ontspannen is niet iets wat je zomaar doet. Soms moet je er een beetje moeite voor doen. Daarom zijn televisie en een mobiel een no go. Laat je niet verleiden door deze stoorzenders die op het eerste gezicht je ontspanning lijken te geven, maar we weten ondertussen natuurlijk wel beter. 

Tips om dagelijks meer ontspanning toe te passen in je leven:

Hoewel we altijd op zoek zijn naar een Quick Fix is yoga helaas geen snelle oplossing voor constant meer ontspanning. Toch kun je op dagelijkse basis een hele hoop doen. Hier is een checklist met tips voor dagelijkse ontspanning:

 1. Plan je dag: Maak een dagelijkse planning en houd je eraan. Dit helpt je om je dag beter te organiseren en stress te verminderen.

 2. Neem pauzes: Neem regelmatig pauzes gedurende de dag om je geest en lichaam te ontspannen. Ga een wandeling maken, mediteer of doe wat ademhalingsoefeningen.

 3. Verminder je schermgebruik: Beperk de tijd die je doorbrengt op je telefoon, computer of televisie. Te veel schermgebruik kan leiden tot vermoeidheid, oogproblemen en stress.

 4. Beweeg regelmatig: Doe regelmatig aan lichaamsbeweging om spanning en stress te verminderen. Dit kan variëren van een korte wandeling tot een volledige work-out.

 5. Eet gezond: Eet gezonde en voedzame maaltijden om je lichaam te voorzien van de energie die het nodig heeft. Vermijd suiker en junkfood, omdat deze je energielevel kunnen laten crashen en stress kunnen veroorzaken.

 6. Slaap voldoende: Zorg ervoor dat je genoeg slaapt om je lichaam en geest te laten herstellen. De meeste mensen hebben 7-8 uur slaap per nacht nodig.

 7. Luister naar muziek: Luister naar kalmerende muziek om stress te verminderen en je geest te ontspannen.

 8. Doe iets creatiefs: Breng tijd door met een creatieve activiteit, zoals tekenen, schilderen of schrijven. Dit kan helpen om je geest te ontspannen en stress te verminderen.

 9. Praat met anderen: Praat met vrienden, familie of een therapeut om je gevoelens te uiten en stress te verminderen.

 10. Ademhalingsoefeningen: Doe ademhalingsoefeningen om je geest en lichaam te ontspannen. Dit kan helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren.

Door deze tips in je dagelijkse routine op te nemen, kun je jezelf helpen om meer ontspanning en rust te ervaren in je dagelijks leven.

Maar waarom is yoga dan zo goed voor je?

Yoga is een geweldige manier om te ontspannen omdat het verschillende technieken combineert die gericht zijn op het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van kalmte en welzijn. Hier zijn enkele redenen waarom yoga zo goed is voor ontspanning:

 • Het bevordert diepe ademhaling: Yoga omvat vaak ademhalingsoefeningen die gericht zijn op diepe, langzame ademhalingen. Dit kan helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en het lichaam te ontspannen.

 • Het vermindert spierspanning: Door middel van yoga houdingen of asana’s worden de spieren uitgerekt en ontspannen, waardoor spierspanning en pijn in het lichaam kan worden verminderd.

 • Het vermindert de productie van stresshormonen: Yoga kan helpen bij het verminderen van de productie van stresshormonen zoals cortisol, die verband houden met angst, depressie en andere gezondheidsproblemen.

 • Het verbetert de slaap: Yoga kan helpen om de kwaliteit van de slaap te verbeteren door het lichaam en de geest te ontspannen, waardoor we gemakkelijker in slaap vallen en dieper slapen.

 • Het verbetert de stemming: Yoga kan helpen om de stemming te verbeteren door het verminderen van angst en depressie, en door het stimuleren van de productie van “feel good” hormonen zoals serotonine en endorfine.

 • Het verbetert de concentratie: Yoga kan helpen om de geest te kalmeren en te focussen, waardoor we ons beter kunnen concentreren op ons werk en andere activiteiten.

Kortom, yoga is een geweldige manier om te ontspannen en kan helpen om de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren. Het is een veilige en effectieve manier om stress te verminderen en een gevoel van innerlijke rust en kalmte te bevorderen.

Start in kleine stapjes met meer ontspanning

In ons drukke dagelijkse leven kan het gemakkelijk zijn om overweldigd te raken en gestrest te blijven. Het is belangrijk om te onthouden dat ontspanning net zo belangrijk is voor onze gezondheid en welzijn als voeding en lichaamsbeweging.

Door dagelijks meer ontspanning in ons leven te creëren, kunnen we onze geest en lichaam laten rusten, ons energieniveau verhogen en onze emotionele balans herstellen. Het kan ons helpen om beter te slapen, ons humeur te verbeteren en onze cognitieve functie te verbeteren. Het is gemakkelijk om deze gewoonten in je dagelijkse routine op te nemen. Dus begin vandaag nog met het nemen van kleine stappen om meer ontspanning in je leven te creëren, en je zult merken dat je gezonder, gelukkiger en meer in evenwicht bent dan ooit tevoren.