Prikkelen is het ontprikkelen van je zintuigen

Dit lees je allemaal in deze blog!

Wat zegt ze nou? Prikkelen is het ontprikkelen van je zintuigen. Laat mij dat even uitleggen. We zijn namelijk ongelooflijk overprikkeld. De hele dag door krijgen we meldingen op onze telefoon, je kinderen willen van alles van je en ook op het werk doen ze een beroep op je. We staan aan. Door ons te focussen op onze zintuigen kunnen we juist ontprikkelen. 

Met prikkelen bedoel ik niet de zoveelste Netflix-marathon aan het einde van een drukke dag. Ja, hiermee prikkelen we ons brein nog meer. Maar ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat dit niet de prikkels zijn die je nu nodig hebt. Onze zintuigen zijn ongelooflijk mooie tools om mee aan de slag te gaan. Perfect voor op vakantie en in de zomerperiode. Maar ook in de winter kun je jouw zintuigen aan het werk zetten. Door je zintuigen stuk voor stuk aandacht te geven kun je ontspannen op een dieper niveau. En dat is nou net het niveau waar je lekker écht tot rust komt. 

Ontprikkelen van je zintuigen doe je zo.

1.    Zien: leer om je heen kijken 

Kijken is voor de meeste mensen geen probleem. Maar kun je ook echt zien? Je kan in de diepste van het natuur zitten en genieten van de natuur. Ook als je midden in de stad zit kun je om je heen kijken en de natuur vinden. De vogels in de lucht, het bewegen van het water. En bovenal: de herhalingen van de natuur. De natuur zit vol met patronen en cycli. Denk natuurlijk aan de seizoenen. Je kan elke dag op een bepaalde plek gaan zitten en simpelweg gaan kijken en observeren hoe de natuur verandert. Kijk naar de bladeren, de knoppen van bloemen, insecten op zoek naar voedingsstoffen. Leer observeren. Want observeren helpt je ook om beter te kunnen voelen in jezelf wat je nodig hebt. 

2.    Ruiken: neem de geuren in je op

In onze neus hebben we zo’n 400 geurreceptonen. Hierdoor kunnen we echt zo’n tien biljoen – misschien nog wel meer – geuren herkennen en onderscheiden. En misschien herken je het wel dat een geur je terugbrengt naar een bepaalde herinnering. Ga daarom ontspannen zitten op een plek. Buiten in de natuur is altijd mijn favoriete plek. Doe je ogen dicht en focus je langere tijd op wat je ruikt. Zeker in de natuur levert dat fijne geuren op. Denk aan de geur van dennennaalden, droog hooi of vochtig mos. 

3.    Luisteren: hoor de geluiden van de natuur

Stilte is ook een geluid. Het is in Nederland lastig om echt stilte te ervaren. Maar in het bos, de duinen of aan zee kun je nog echt de natuur horen. Zoek een fijne plek op in de natuur of thuis in de tuin. Ga tegen een oude boomstam zitten bijvoorbeeld of kies voor een stuk heide of duin waar je niet gestoord kunt worden. Spits dan je oren. Ga met je aandacht naar wat je hoort. Bomen die ruisen, krakende takken of juist water dat kabbelt. De wind dat je aandacht meepakt en natuurlijk het gezang van vogels. 

Wandelmeditatie: zintuigen in het bos

Welkom bij deze wandelmeditatie in het bos, waar we ons verbinden met de prachtige natuur om ons heen en ons bewust worden van onze zintuigen. In deze serene omgeving nodig ik je uit om een moment van rust te vinden, weg van de hectiek van het dagelijks leven, en te ontdekken hoe je je zintuigen kunt gebruiken om dieper in contact te komen met jezelf en je omgeving.

4.    Proeven: wildpluk en proef de smaak

Je smaakpapillen kunnen natuurlijk in de zomer hun hart ophalen. Zo kan je in de zomer perfect op wildpluk-pad. Denk aan bosbessen in Zweden, maar ook in Nederland kan je zomerse bessen vinden. Zoals aalbessen, vlierbessen en natuurlijk bramen. Je kan ook korenbloem, teunisbloem, madeliefjes en paardenbloemen vinden. Of een zelfgekweekte tomaat. Proeven kan op twee manieren. Je propt het in je mond, kauwt en slikt het door. Of ga volledig op in de zintuig proeven. Kleine hapjes die over je tong rollen. Op die manier ga je mindfulness te werk.

5.    Voelen: loop op blote voeten 

Met je hand door een bos lavendel gaan, tot aan je enkels in het water staan of juist wandelen op je blote voeten. Vaak zitten onze voeten verstopt in onze schoenen terwijl het heel gezond is om op blote voeten te lopen. Zo kan je alles voelen dat er onder zit. Zand, steentjes, gras en water. De onderkant van je voet zit vol met zenuwbanen. Daarom is een voetmassage zo ontspannen. Door regelmatig op je blote voeten te lopen geef je je hele lichaam een soort massage! 

Voel je je prikkelbaar en vind je het lastig om in de natuur je te focussen op je zintuigen? Dan kan het prettig zijn om deze gratis yogales te volgen. In deze yogales van 60 minuten neem ik je mee in de wereld van yoga. Denk aan meditatie, visualisatie en ontspanning. Als je je aanmeld krijg je de yogales direct in je mailbox! Klik hier voor de gratis yogales.