Yoga & Monkey Mind: van bananen tot bedaren

Dit lees je allemaal in deze blog!

Als je ooit hebt ervaren dat je gedachten alle kanten op gaan tijdens je yogasessies of in het dagelijks leven, ben je niet alleen. De monkey mind is een term die in de yogafilosofie wordt gebruikt om de onophoudelijke stroom van gedachten te beschrijven die onze geest bezighoudt. Maar maak je geen zorgen, want in deze blog zullen we je laten zien hoe je jouw monkey mind kunt temmen en een staat van rust en focus kunt bereiken.

Welkom in de jungle van je gedachten, waar de ondeugende en speelse aap van je geest vrij rondspringt. Maar weet je, achter die wilde sprongen schuilt een kans, een kans om je innerlijke wereld te temmen en balans te vinden. Dus haal diep adem en bereid je voor op een avontuur dat je Monkey Mind zal trainen en transformeren.

Slinger van gedachte naar gedachte

Stel je voor dat je op een weelderige, groene plek bent, omringd door bomen en het zachte gefluister van de wind. Je ziet de aap van je geest van tak naar tak slingeren, van de ene gedachte naar de andere, zonder pauze. Maar hier, in deze magische jungle, ligt de sleutel tot innerlijke rust en helderheid.

Het trainen van je Monkey Mind is geen kwestie van het temmen van een wild dier, maar eerder van het cultiveren van bewustzijn en beheersing. Het gaat erom jezelf uit te dagen om met aandacht te leven en je gedachten te observeren zonder erdoor te worden meegesleept.

Wat is een Monkey Mind precies?

De monkey mind verwijst naar de onrustige, springerige en onvoorspelbare aard van onze gedachten. Het is als een aap die van de ene tak naar de andere slingert, voortdurend afgeleid door prikkels en gedachten die in ons hoofd opkomen. Deze gedachten kunnen variëren van alledaagse zorgen tot toekomstige plannen, herinneringen aan het verleden en zelfs fantasieën. De monkey mind maakt het moeilijk om in het moment te zijn, de aandacht te richten en innerlijke rust te vinden.

 

Snelle oplossing voor een Monkey Mind:

Als je merkt dat je gedachten alle kanten op gaan en je snel een moment van rust nodig hebt, probeer dan deze eenvoudige techniek:

 

  • Stop waar je mee bezig bent en sluit je ogen als dat mogelijk is.

  • Neem een paar diepe ademhalingen om jezelf te centreren.

  • Herhaal een mantra of een positieve affirmatie in je hoofd. Bijvoorbeeld: “Ik ben kalm en geconcentreerd” of “Ik laat mijn gedachten los en vind innerlijke rust.”

  • Breng je aandacht terug naar je ademhaling en focus je

Monkey Mind versus een Lion Mind

Het concept van de “monkey mind” en de “lion mind” wordt vaak gebruikt om twee verschillende mentale toestanden te beschrijven.

1. Monkey Mind: onrustig en onvoorspelbaar

Zoals eerder vermeld, verwijst de term “monkey mind” naar de onrustige en onvoorspelbare aard van onze gedachten. Het symboliseert een geest die voortdurend springt van de ene gedachte naar de andere, zoals een aap die van tak naar tak slingert. Een monkey mind is vaak afgeleid, ongericht en kan moeilijk stil zijn. Het kan leiden tot gevoelens van onrust, stress en verminderde concentratie.

2. Lion Mind: kalm, sterk en gefocust

In tegenstelling tot de monkey mind symboliseert de term “lion mind” een geest die kalm, sterk en gefocust is. Het staat voor een staat van mentale kracht, stabiliteit en vastberadenheid. Een lion mind is in staat om gedachten te beheersen en te sturen in plaats van erdoor te worden overweldigd. Het vertegenwoordigt een geest die vol vertrouwen en moed is en zich richt op de taak of het moment voor handen.

Het verschil tussen een monkey mind en een lion mind ligt dus in de mentale toestand en de kwaliteiten die ze vertegenwoordigen. Een monkey mind is onrustig, afgeleid en ongericht, terwijl een lion mind kalm, gefocust en krachtig is.

Het doel van het trainen van de monkey mind, zoals bij yoga en meditatie, is vaak om de monkey mind te kalmeren en uiteindelijk een lion mind te ontwikkelen. Door bewustwording, ademhalingstechnieken en meditatiepraktijken kunnen we de onophoudelijke stroom van gedachten vertragen, onze geest kalmeren en toegang krijgen tot een staat van rust en focus die kenmerkend is voor een lion mind.

Het trainen van een Monkey Mind:

Waarom is het trainen van je Monkey Mind zo belangrijk? Omdat je geest als een ongetemde aap kan zijn, die van de ene gedachte naar de andere springt, je afleidt en je gevoel van innerlijke vrede verstoort. Maar door je Monkey Mind te trainen, creëer je dus ruimte voor kalmte, helderheid en focus. Iets waar we allemaal behoefte aan hebben in deze maatschappij! Hoe train je die Monkey Mind? Nou zo: 

  • Bewustwording: Het eerste en belangrijkste aspect van het trainen van een monkey mind is bewustwording. Merk op wanneer je gedachten afdwalen en je aandacht verliest. Door bewust te worden van je monkey mind, kun je beginnen met het nemen van de nodige stappen om het te temmen.

  • Ademhaling: De ademhaling is een krachtig hulpmiddel om de monkey mind te kalmeren. Focus je op een bewuste ademhaling tijdens je yogasessies en in het dagelijks leven. Observeer de inademing en de uitademing en laat de ademhaling dienen als ankerpunt om terug te keren wanneer je gedachten afdwalen.

  • Meditatie: Meditatie is een effectieve methode om de monkey mind te trainen. Neem regelmatig de tijd om te mediteren, zelfs als het maar enkele minuten per dag is. Kies een comfortabele zithouding, richt je aandacht op je ademhaling en observeer je gedachten zonder erin meegezogen te worden. Dit zal helpen om de constante stroom van gedachten te vertragen en innerlijke rust te bevorderen.

365 dagen Selfcare Yoga & de Monkey Mind

Ben je klaar om je geest te kalmeren, je innerlijke kracht te ontdekken en jezelf te omarmen met liefdevolle zelfzorg? Wil je verder gaan dan alleen ademhalingsoefeningen en yogahoudingen? Dan is onze online cursus “365 dagen Selfcare Yoga” de perfecte reis voor jou!

In deze unieke cursus word je een jaar lang begeleid en leer je de essentiële yogatools die verder gaan dan de mat. Ontdek niet alleen de kracht van Karma Yoga, maar ook de waarde van een Lion Mind en het temmen van je Monkey Mind. Leer hoe je je geest kunt kalmeren, focus kunt vinden en veerkracht kunt ontwikkelen in de turbulente wereld om je heen.

Yoga is zoveel meer dan alleen fysieke oefeningen. Het is een levensstijl die je helpt om balans, bewustzijn en welzijn in alle aspecten van je leven te brengen. Met de cursus “365 dagen Selfcare Yoga” krijg je toegang tot een schat aan inspirerende lessen, geleide meditaties en praktische tools die je dagelijks kunt toepassen.

Maak van dit jaar een jaar van persoonlijke groei, zelfontdekking en innerlijke kracht. Ontdek de leeuw in jezelf, die je met zelfvertrouwen en moed door uitdagingen leidt. Leer je aapachtige geest te temmen, zodat je rust en helderheid kunt ervaren in elke situatie.