De kracht van het oude jaar afsluiten

Dit lees je allemaal in deze blog!

Ik hou van Oud & Nieuw. Vooral omdat het weer voelt als een compleet nieuw hoofdstuk. Een nieuw hoofdstuk met 365 dagen. Je kan weer nieuwe focus hebben. Je doelen en dromen weer op een rijtje zetten. En daardoor echt weer beginnen aan een nieuw fris hoofdstuk! In deze blog vertel ik je meer over de kracht van het oude jaar afsluiten.

Oud en nieuw zit al barstensvol rituelen. Oliebollen eten, proosten op het nieuwe jaar met champagne en natuurlijk vuurwerk. Op 1 januari kun je een duiknemen onder het mom van een nieuwjaarsduik en we kijken ook allemaal de oudejaarsconference om het afgelopen jaar met humor terug te blikken. Oud en nieuw zit vol met rituelen en tradities. En toch vind ik het mooiste ritueel om op mijn eigen jaar terug te blikken. 

In memento

Ik vind het mooi om op een rijtje te zetten wat ik in het afgelopen jaar allemaal heb gedaan. Maar niet alleen de momenten die voorbij zijn gevlogen. Maar ik kijk ook graag naar wat ik allemaal heb geleerd, welke vaardigheden ik heb ontwikkeld, wie ik heb geholpen en wie mij heeft geholpen. En simpelweg welke mooie momenten ik heb beleefd. Memento betekent in het Latijn: een herinnering. En een heel jaar kun je niet in één herinnering vangen. Maar je kan wel een schakelketting maken van mooie herinneringen.

De as en de Feniks

Daarnaast zie ik het ook een beetje zo. Het oude jaar sterft af. De dagen zijn geteld en op 31 januari sterft het afgelopen jaar. Dat klinkt heftiger dan het is, want het nieuwe jaar herrijst uit de as als een feniks. En dat houdt dus in dat je vanuit het eren en herbeleven van vorig jaar, zo weer het nieuwe jaar kunt beginnen. In volle glorie van het nieuwe jaar! 

Zo kun je ook een ritueel omarmen rondom het nieuwe jaar. Wat zijn je wensen, je dromen en je focuspunten. Waar wil je naartoe? En wat zou je willen bereiken? Ik heb het dan niet over goede voornemens. Maar meer over een stip op de horizon. Een plek waar je wel naartoe zou willen gaan. En je kan het pad openlaten, maar het is mooi om wel een koers te bepalen voor jouw nieuwe jaar. Dit doe ik dan ook het liefst op basis van visualisaties, meditaties en intuïtieve opdrachten.

Meld je aan voor de: Oud & Nieuw tweedaagse

Om dit oude jaar zo mooi mogelijk af te sluiten en het nieuwe jaar weer vol focus te beginnen, heb ik de Oud & Nieuw tweedaagse ontwikkeld. Deze tweedaagse is online te volgen op 28 en 29 december. We gaan de eerste dag het oude jaar afsluiten. En de tweede dag koers bepalen voor het nieuwe jaar. En dat alles met mooie meditaties, visualisaties en nog veel meer! Als je er live bij aanwezig kunt zijn, is de tweedaagse helemaal gratis. Wil je na afloop de opnames ontvangen? Dan vraag ik hier een klein bedrag voor.