Dit is de rol van yoga & mindfulness bij het herstel van eetproblemen en -stoornissen

Dit lees je allemaal in deze blog!

Deze blog is geschreven door gastblogger Veronique van Dam

Eetproblemen en -stoornissen zijn een ingewikkeld iets. Niet alleen omdat het zowel fysieke als mentale klachten en problemen geeft, maar ook omdat er een verborgen boodschap onder schuilt. Het gaat niet over eten. De omgang met eten, bewegen en het lichaam zijn een manier om om te gaan met andere moeilijke of pijnlijke kwesties. Daardoor zijn ook zowel het lichaam als het hoofd vaak overactief en kennen geen rust. Dit is waar yoga en mindfulness om de hoek komen kijken.

Yoga gaat om veel meer dan alleen het uitvoeren van houdingen. Het is een systeem ontworpen om minder te lijden en aan zelfonderzoek doen. Door een combinatie van beweging, ademhaling, meditatie en filosofie. Wat zich niet alleen op de mat afspeelt, maar juist ook daarbuiten. In deze blog wil ik je meenemen in de aspecten van yoga die kunnen bijdragen aan het herstellen van eetproblemen en -stoornissen:

Yoga en een eetstoornis? Denk bijvoorbeeld aan:

      • Door beweging naar het lichaam toegaan in plaats van ervan weg te gaan. Leren hoe je door emoties heen kunt bewegen in plaats van erover te oordelen. Leren hoe je comfortabel met jezelf en je lichaam kunt worden. 

      • Integratie van lichaam en brein. Dit is vaak gescheiden, maar allebei zijn nodig om trauma en gevoeligheden te herstellen. Het leren observeren van je lichamelijke sensaties/reacties en gedachten.

      • Impact op het zenuwstelsel. De activatie van het parasympatische systeem (rust en vertering) kan leiden tot minder angst en stress. Herstel kan pas plaatsvinden in rust i.p.v. in stress. En ervaren dat je dit zelf kunt beïnvloeden geeft controle en vertrouwen.

    Yoga en eetstoornissen: een nieuwe relatie met je lichaam

    Het kost tijd en oefening om een nieuwe relatie met je lichaam, beweging en jezelf te ontwikkelen.

    Dit ontstaat door te weten wat er in je lichaam en hoofd gebeurt en dat je hier zelf invloed op hebt. Je kunt leren om bewust waar te nemen welke sensaties in je lichaam aanwezig zijn, dit wordt ook wel interoceptief bewustzijn genoemd. Dit is het verstaan van de taal van je lichaam. Het kunnen benoemen wat je waar voelt is een ontdekkingstocht. 

    Want hoe weet jij wanneer je dorst hebt? Wat merk je dan? Pas wanneer we iets bewust ervaren, kan een volgende stap het bewust handelen zijn. Handelen naar wat je lichaam echt nodig heeft. Wanneer iemand met een eetprobleem of -stoornis kampt, is dit bewustzijn niet altijd aanwezig. En soms ook juist meer aanwezig. Yoga kan helpen de minder actieve waarnemingen te versterken en de overactieve waarnemingen te verzachten.

    Online programma: weer leren luisteren naar je lichaam

    Ik, Veronique, ken verschillende werelden. Ik maakte een eetstoornis mee, werkte in de ggz en nu als yogadocent. Yoga ontdekte ik bij toeval tijdens mijn eetstoornis. Wat ik zonder te beseffen leerde, ging over rust. Ik leerde dat het mogelijk was om stapjes terug te doen, vooral als ik moe was. Door yoga heb ik geleerd hoe ik op een zachte in plaats van uitputtende manier kan bewegen. Mijn hoofd bleek in staat om helderder te denken en sommige dingen los te laten.

    Yoga en eetstoornis

    Nu, jaren later en vele yoga ervaringen rijker, leer ik nog altijd door om steeds beter af te stemmen op wat ik voel. Ik denk ook dat dit een proces is dat ons hele leven doorgaat. Ik vind het fantastisch om anderen ook op deze weg te mogen begeleiden. Yoga brengt ons terug bij wat echt belangrijk is. Daarom heb ik speciaal voor deze doelgroep een online programma opgezet. Waar het niet gaat over eten, maar juist de tools biedt om te ontdekken wat er speelt. Want hoe kun je luisteren naar je lichaam als je constant in de stress stand leeft? Of je nog niet bewust bent van hoe je lichaam en gedachten reageren? Via www.voedingomtevoelen.nl/welkom valt daar van alles over te leren.