Wat de zee ons kan leren over het vinden van je eigen flow

Dit lees je allemaal in deze blog!

Hola, we zijn in Spanje! En we hebben een ontzettend mooie plek gevonden aan het strand van Terragotta. De geur hier is dus ontzettend lekker. Ik kan hem niet eens voor je beschrijven. Is het de zee? Zijn het de naaldbomen? Is het de paella die ik ruik? Ik ben sowieso gek op natuurlijk en lekkere geuren. Hier aan de zee kom ik even helemaal tot rust. En terwijl ik naar de golven kijk, besef ik me hoeveel we kunnen leren van deze zee. En alle andere zeeën.

Misschien denk je: heeft ze te veel water binnen gekregen en begint dat zout naar haar hoofd te stijgen? Who knows! Misschien ben ik vooral heel erg blij dat we hier letterlijk tot stilstand zijn gekomen. Vanaf de tijd dat we door Corona terug moesten van onze wereldreis dendert het jaar maar door. En het is een aaneenschakeling van zulke mooie en toffe momenten. Alle baby’s die we hebben kunnen zien, trouwerijen waar we bij waren, vrienden zien, familie knuffelen, ondernemingen runnen en herpositioneren. Maar hier hoeven we even helemaal niets. Hier blijven we maanden plakken. 

1. De zee doet altijd haar eigen ding 

Al vanaf het begin van de Aarde doet de zee haar eigen ding. Ze stroomt, breekt door, neemt land in, geeft land terug. Dat doet ze niet omdat ze dat wil of omdat ze een plan heeft met de Aarde. Ze doet gewoon. En precies in dat doen, haal ik kracht. Ik wil ook mijn eigen ding doen. Stromen, iets doorbreken, geven en nemen. En als ik naar de kracht van de zee kijk dan weet ik dat die kracht ook in ons allemaal stroomt. We kunnen precies dat doen wat we willen. Als we maar blijven doorstromen.

2. De zee gaat mee met de flow 

En zo is het ook met de golven. De flow van de zee wordt door zoveel dingen bepaald. Onder stromingen, boven stromingen, de wind en de maan. En wij hebben ook zoveel dingen in ons leven die zijn bepaald. Waar we zijn geboren, dat we voedsel nodig hebben en een slaapplek. Maar los daarvan mogen we helemaal onze eigen flow bepalen. En de ene dag kan de flow zijn dat je uitslaapt, rustig wakker wordt en een boek gaat lezen. En de andere dag sta je op met de energie om te gaan werken, plannen uit te gaan schrijven en te gaan knallen. Je eigen flow volgen is goud waard. 

3. De zee zal nooit stoppen met stromen 

De zee heeft nooit overwogen om te stoppen met stromen. Wij mensen hebben dat misschien weleens voor haar bepaald. Door een dijk ergens neer te zetten of om gedeeltes te laten opdrogen. Maar ze zal altijd mee bewegen, ze stopt niet met stromen. Dus als we die flow hebben gevonden, laten we daar dan niet meer mee stoppen. Laten we niet stoppen bij een bepaalde hoogte of bij een bepaalde diepte. 

En lukt mij dit dan altijd? Nee, zeker niet. Mijn flow wisselt met de dag. Wat ik wel heb geleerd is dat ik weet wat mijn ingrediënten zijn voor een ontspannen flow.  Een flow waarin ik kan stromen en waarin ik mijn eigen ding kan doen. Ondernemend zijn, de dag starten met een yogaflow, mediteren, schrijven, wandelen en bewegen. Dit alles kan heel persoonlijk zijn, – en misschien heb ik te veel zeewater binnen gekregen na mijn duik van vanochtend- maar wat voor ons allemaal geldt is: stop nooit met dromen of met geloven in jezelf.

Wil jij ook jouw eigen yogaflow volledig zelf doen? Bekijk eens mijn cursus 365 dagen Selfcare Yoga.