Energieboost: krijg je meer energie van een spijkermat? 

Dit lees je allemaal in deze blog!

Als pasgeboren moeder, zoek ik manieren om mijn energieniveau snel op te krikken. Maar dat niet alleen… mijn lichaam doet zeer. Voeden, tillen, voeden, wiegen. Zo kwam ik de spijkermat tegen. Die belooft je gouden bergen! Maar is dat ook zo? Ik vertel het jou in deze blog.

Na drie keer wakker te zijn geworden vannacht om de baby te voelen, doet alles mij zeer. Alsof ik nog meer vermoeid ben dan de dag ervoor. Alsof ik niet heb geslapen. Alsof er een vrachtwagen over mij heen is gereden. Ik ben moe. Ik ben zo verdomde moe. De yogamat ligt in de hoek van de kamer. Er zit een laagje stof op. Eigenlijk zou ik daar vaker op moeten gaan liggen. Intuïtief bewegen. Maar alleen al het idee dat ik moet bewegen zorgt ervoor dat ik het niet doe. Dan zie ik de spijkermat liggen. Ik hoef er alleen maar op te liggen. Alleen maar te zijn. Dat moet mij wel lukken, toch? 

Wat is een spijkermat? 

Een spijkermat is een soort yogamatje, maar dan met spikes erop. Hierdoor wordt een spijkermat ook wel een acupressuurmat genoemd. Hierdoor is het een perfecte manier om knopen uit je lichaam weg te halen. Maar de druk op je rug en je nek zorgt er ook voor dat je diep ontspant. Op deze spijkermat zitten wel 6.534 spikes. En elke spike zorgt ervoor dat de drukpunten op je lichaam worden geactiveerd. 

Ik gebruik de spijkermat en spijkerkussen taupe van Superyoga.nl. Wat ik fijn vind aan deze mat is dat het een groot oppervlakte is. Waardoor je complete rug op de mat ligt. En daarnaast kun je het kussentje ook gebruiken om het onder je voeten te leggen. Een soort milde versie van de spijkermat. Soms zet ik de mat tegen de muur om er zo op te zitten, zodat het ook minder pijnlijk voelt. Verder is de mat gemaakt van duurzame materialen, zoals boekweitkorrels. En het plastic van de spikes is gemaakt van ABS-plastic. Geen meuk, maar kwaliteit dus. 

Waarom zou je een spijkermat gebruiken?

Als moeder kun je bepaalde klachten krijgen. Denk aan stijve spieren, pijnlijke net of een frozen shoulder. Maar ook stress, vermoeidheid en het gevoel hebben dat je altijd maar doorgaat is best wel herkenbaar voor een moeder. De spikes drukken dus op lichaam en zorgen ervoor dat er drukpunten worden geactiveerd in je lichaam. Om bijvoorbeeld blokkades weg te werken. Deze blokkades kunnen lichamelijk zijn. Maar zeker ook geestelijk. Denk bijvoorbeeld aan stress. 

Je kunt ‘s avonds voor het slapengaan op een spijkermat gaan liggen om te ontspannen en de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Bijvoorbeeld na een stressvolle dag voor stressvermindering, tijdens een yogasessie of meditatie voor diepere ontspanning. Of ga liggen op de mat als je last hebt van spierpijn en spierspanning. 

Hoe gebruik je een spijkermat?

Om een spijkermat te gebruiken, leg je deze op een vlakke ondergrond, zoals de vloer. Je kan beginnen met je shirt uit, maar voor het beste resultaat doe je je shirt uit. Ga je op je rug liggen, zodat je lichaam gelijkmatig verdeeld is over de scherpe spikes. Adem rustig en ontspan door terwijl je op de mat ligt.

Hoe gebruik je een spijkermat?

Om een spijkermat te gebruiken, leg je deze op een vlakke ondergrond, zoals de vloer. Je kan beginnen met je shirt uit, maar voor het beste resultaat doe je je shirt uit. Ga je op je rug liggen, zodat je lichaam gelijkmatig verdeeld is over de scherpe spikes. Adem rustig en ontspan door terwijl je op de mat ligt.

Hoe lang lig je op een spijkermat?

Bouw de tijd, dat je op een spijkermat ligt, langzaam op. Sommige vrouwen vinden het fijn om een paar minuten op de spijkermat te liggen en andere kunnen er met gemak 30 minuten op liggen. Als je het langzaam opbouwt en luistert naar je lichaam kun je zelf bepalen hoe lang je op de spijkermat wilt en kunt liggen. 

Doet het liggen op een spijkermat zeer? 

Als je op een spijkermat gaat liggen zonder shirt dan is het niet pijnloos. Ik heb best een hele hoge pijngrens, dus voor mij went het liggen op een spijkermat snel. Maar als je een lage pijngrens hebt, kan het langer duren. Het gevoel is onprettig, maar het is niet zo pijnlijk dat je het uitschreeuwt. Het is goed om, als je op de spijkermat ligt, rustig door te ademen. Geef jezelf een minuut de tijd, want ik weet zeker dat de pijn dan langzaam wegebt. 

Wanneer kan je beter niet op een spijkermat liggen?

Het is goed om te vertellen dat je niet altijd een spijkermat kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in je zwangerschap. Aan het begin kunnen de drukpunten voor bloedingen zorgen en verderop in je zwangerschap kan de druk op je onderrug een bevalling opwekken. Ook als je een lage pijngrens hebt, is het niet prettig om op de spijkermat te liggen. Als je bloedverdunners gebruikt kan het liggen op een spijkermat zorgen voor blauwe plekken. Bij hele ernstige rugproblemen moet je even overleggen met je fysiotherapeut. 

Conclusie: krijg meer energie van een spijkermat? 

Het is geen wondermiddel om meer energie te krijgen. Maar wat ik wel merk is dat het een flinke boost geeft. Allereerst omdat het je een kick geeft als je er lang op hebt kunnen liggen. En ten tweede doet het echt iets met mijn lijf. Als ik op de mat ga liggen doet het in het begin even pijn. Maar als ik weet te ontspannen dan volgt er een heerlijke rust. Ik merk dat ik diep door mijn neus kan inademen en diep uit mijn neus kan uitademen. Ik kom volledig tot rust op de spijkermat. Vervolgens gaat het minder zeer doen aan mijn rug. De pijn verdwijnt en er ontstaat een heerlijk warm gevoel. 

Krijg ik meer energie van de spijkermat? Absoluut! Allereerst door de kick die het heeft, maar ook lichamelijk en geestelijk geeft het een boost. Ik voel verder dat mijn lichaam minder zeer doet. Waardoor ik ook weer beter mijn dochter kan optillen en voeden. De energie kan letterlijk weer door mijn lichaam stromen als de blokkades zijn weggewerkt door de spijkermat. 

Ik heb de spijkermat gekregen van Superyoga.nl. Zij hebben geen invloed op deze blog. Deze blog is gebaseerd op mijn eigen ervaring met het product.