Yoga & thee: waarom zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden? 

Dit lees je allemaal in deze blog!

De kans is heel groot dat er thee wordt geserveerd bij een yogales of een -retraite. Je krijgt geen glaasje cola na afloop en ook geen kopje koffie. Yoga en thee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe komt dat? En wat is de kracht van yoga en thee? Ik vertel het jou in deze blog!

Thee en yoga is dus een combinatie die je veel voorbij ziet komen. Sterker nog: zelf zeg ik ook vaak “zet lekker een kopje thee voor jezelf voor na de yogales”. En dat is niet heel goed. Yoga is natuurlijk goed voor het voeden van je lichaam. Maar thee doet dat ook. Daarnaast zorgt yoga voor het afvoeren van afvalstoffen. En je raadt het al: thee doet dat ook. En het balanceren van lichaam en geest? Precies wat thee én yoga allebei voor je kan doen. 

Als je een yogales hebt gevolgd – offline of online – kan het fijn zijn om door middel van yoga weer terug op aarde te komen. Even weer helemaal in het hier en nu. Je moet misschien nog iets anders doen. Of je moet straks nog op de fiets naar huis. Theedrinken is een handeling. Ja, het zorgt ervoor dat je weer gehydrateerd raakt. Maar het zorgt er ook voor dat je weer terugkomt op aarde. Je blaast in het kopje, vouwt je handen eromheen en langzaam kom je weer meer in het hier en nu. 

Theeceremonie thuis 

Thee zorgt voor een mindful moment. En dat moment kun je ook thuis creëren. Zo kun je bijvoorbeeld de heerlijke losse theeën gebruiken van Leaves with Hugs. Eigenlijk begint het mindful moment al wanneer je het theewater opzet. Zo maak je direct al verbinding met je thee. Je kunt tenslotte op twee manieren theezetten. Of je knalt de waterkoker aan, schenkt het in en hangt er een theezakje in. Op het moment dat je het gaat drinken ben je het eigenlijk al een beetje vergeten en is de thee koud. 

Of… je creëert er een moment om heen. Je zet precies genoeg water op om een kopje thee te drinken. Het liefst in een fluitketel. Vervolgens kies je de thee uit. Dit kan je op gevoel doen. Of ruik alle theetjes individueel. Van welke thee krijg je een sensatie? Welke thee trekt je aandacht? Wat zie en ruik je allemaal? Hierdoor zal je merken dat thee echt een hele mooie manier is om mindful bezig te zijn. Zorg er vervolgens ook voor dat je de thee in een fijne omgeving gaat opdrinken. Bijvoorbeeld op de plek waar je gaat yoga doet of maak een gezellig hoekje op de bank met een kleedje en kaarsjes. Vervolgens ga je helemaal op in het drinken van de thee. 

Leaves with Hugs

Zelf geloof ik dat goede thee en lekkere thee heel belangrijk is. Goede thee komt natuurlijk in heel veel verschillende vormen. Maar lindebloesem, kamille of lavendel zijn thee-soorten die heel goed zijn voor je mind. Maar ook een thee dat is gemaakt van bomen of planten die niet zijn volgespoten met pesticiden, vind ik – persoonlijk –  net even wat lekkerder smaken! Daarom vind ik ook de theesmaken van Leaves with Hugs zo lekker. Het zijn allereerst vooral bijzondere smaken en soorten, denk bijvoorbeeld aan Sun Moon Lake. Dit is zijn wilde theebomen uit Taiwan. En heb je weleens van rode thee gehoord? In Nederland kennen we rode thee als zwarte thee. Maar de smaak van deze thee diepbruine thee heeft heel veel verschillende smaken in zich. Heerlijk! 

Wil je dus vaker een theeceremonie doen thuis? Kies dan voor kwalitatieve thee. En wil je helemaal uitpakken? Kijk dan ook even bij de prachtige ceremoniële kopjes, ketels en theepotten van Leaves with Hugs. En ook leuk: Admar organiseert ook theeceremonies in Utrecht. 

Sluit jouw yogaflow af met een theeceremonie

Heb jij een ontspannen yogaflow gedaan thuis? Sluit dan je sessie zelf ook af met een ontspannen theeceremonie. Het hoeft niet fancy, al mag het natuurlijk wel. Het draait vooral om het feit dat jij jouw yogaflow, jouw moment van ontspanning, afsluit met bewustzijn. Want je kan ook je snel laten afleiden door je telefoon bijvoorbeeld. Maar dat zou zonde zijn! Dus zet alsof gekookt water in een thermosfles bij je neer. En kies de thee vast uit! Zo sluit je elke yoga-sessie in totale rust af.

Wil je nu meer leren over het doen van yoga? Neem eens een kijkje bij de online cursus 365 dagen Selfcare Yoga.