Intuïtieve yoga: wat is het en hoe pas je het toe?

Dit lees je allemaal in deze blog!

Dit gaat waarschijnlijk geen groot shock voor je zijn, maar intuïtieve yoga is gebaseerd op – inderdaad – je intuïtie. Er bestaat misschien geen vager begrip op deze aarde dan het woord intuïtie. Want: waar zit het? Wat kun je ermee? En hoe werkt het? Maar aan de andere kant is er niets fijners dan intuïtie. Want wie erop vertrouwt, dat onderbuikgevoel, kan hele mooie dingen bereiken. Bijvoorbeeld tijdens je yogaflow! In deze blog vertel ik je meer over intuïtieve yoga. 

Voor mij betekent je intuïtie datgene wat voorbij je denken gaat. En als ik de Van Dale erop na sla, komt die er verrassend dichtbij: inzicht zonder nadenken. Als een soort stem in je hoofd of voelen dat het goed zit zonder dat je het kan beredeneren. De keuze die je maakt puur afgaand op je onderbuikgevoel. Je intuïtie is een mooi instrument om dicht bij jezelf te komen. Of als een soort kennisbron waaruit je mooi boodschappen mag ontvangen. 

Wie weet is die stem, je intuïtie, God, de Bron of het Universum. We weten het niet, maar we kunnen er wel een hele hoop mee doen. En ook binnen de yoga. Héérlijk! Want we kunnen dat stukje intuïtie heel groot maken. Maar wat gebeurt er als we het juist heel klein maken? 

Wie op de mat kruipt voelt misschien al snel een stukje onzekerheid. Gedachten, zoals:

 1. Ik ben niet lening genoeg
 2. Ik kan helemaal niet op mijn hoofd staan
 3. Dat ziet er ingewikkeld uit
 4. Ik kan helemaal niet lang mediteren
 5. Mijn knieën doen zeer 

En die gedachten, die hebben we allemaal. Zelfs de meest flexibele, acrobatische en lenige yogini heeft weleens onzekerheden. Want we zijn allemaal mensen. Maar we zijn gewend om onszelf te meten en te wegen tegenover andere.  En dat is zo zonde, want juist binnen de yogawereld mag en kun je helemaal jezelf zijn!

Voor wie is intuïtieve yoga?

Intuïtieve yoga is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het beoefenen van yoga op een manier die is afgestemd op hun individuele behoeften en capaciteiten. In tegenstelling tot meer gestructureerde yogastijlen, richt intuïtieve yoga zich niet op het volgen van een vastgesteld schema of het imiteren van een specifieke pose. In plaats daarvan stelt intuïtieve yoga de individuele behoeften van de beoefenaar centraal, waardoor er ruimte is voor zelfontdekking en persoonlijke ontwikkeling.

Intuïtieve yoga kan vooral nuttig zijn voor mensen die op zoek zijn naar manieren om hun lichaam en geest beter in balans te brengen. Het kan ook een goede optie zijn voor mensen die fysieke of emotionele uitdagingen hebben, omdat het hen de mogelijkheid geeft om hun praktijk aan te passen aan hun specifieke behoeften. Daarnaast kan intuïtieve yoga geschikt zijn voor mensen die op zoek zijn naar een meer meditatieve benadering van yoga, waarbij de focus ligt op het verbeteren van de geestelijke gezondheid en het vinden van innerlijke rust en kalmte. Kortom, intuïtieve yoga is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar een persoonlijke, aanpasbare en meditatieve benadering van yoga.

Waarom is intuïtieve yoga zo'n zachte en helende manier van yoga doen?

Intuïtieve yoga wordt als zacht en helend beschouwd omdat het zich richt op het verbinden met je innerlijke zelf en het in harmonie brengen van je lichaam en geest. In tegenstelling tot sommige andere vormen van yoga, waarbij het accent ligt op het behalen van specifieke doelen of het uitvoeren van ingewikkelde houdingen, gaat intuïtieve yoga over het vinden van innerlijke rust en balans.

Intuïtieve yoga nodigt je uit om te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft en om op een liefdevolle en zachte manier te reageren op wat er in je lichaam en geest gebeurt. Door je aandacht te richten op je ademhaling en het bewust worden van sensaties in je lichaam, kun je je bewustzijn vergroten en stress en spanningen loslaten. Dit kan bijdragen aan het verminderen van fysieke en mentale klachten zoals pijn, angst en vermoeidheid.

Bovendien kan intuïtieve yoga helpen om een dieper begrip te krijgen van jezelf en je emoties. Door te luisteren naar je innerlijke stem en je intuïtie te volgen, kun je een groter gevoel van welzijn en vervulling ervaren. Dit kan leiden tot meer zelfbewustzijn en een beter begrip van jezelf en de wereld om je heen.

Waarom is yoga goed voor je?

Doe mee met de proefweek

Wil jij ervaren of yoga iets voor jou is? Je kan nu beginnen met de proefweek van de online cursus 365 dagen Selfcare Yoga. Dan kun je een week uitproberen of deze cursus, die vol zit met yoga, iets voor jou is!

Waar kan je opletten als je begint met intuïtieve yoga?

Als je begint met intuïtieve yoga, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

 1. Zorg ervoor dat je een rustige en stille ruimte hebt waar je niet gestoord wordt tijdens je yoga beoefening.

 2. Draag comfortabele kleding waarin je vrij kunt bewegen. Vermijd strakke kleding die je bewegingen beperken.

 3. Begin rustig en langzaam en forceer jezelf niet in houdingen die te moeilijk of pijnlijk zijn. Luister naar je lichaam en respecteer je eigen grenzen.

 4. Concentreer je op je ademhaling tijdens de oefeningen. Adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Dit zal je helpen om te ontspannen en je geest te kalmeren.

 5. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om de oefeningen te leren en te begrijpen. Verwacht niet dat je alles meteen goed doet.

 6. Onthoud dat intuïtieve yoga gaat over het verbinden met je innerlijke zelf en het vinden van rust en balans. Laat jezelf toe om te voelen en te ervaren wat er in je lichaam en geest gebeurt.

 7. Als je twijfelt of ongemak of pijn ervaart tijdens de oefeningen, raadpleeg dan een arts voordat je doorgaat met yoga.

 8. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde yoga-instructeur of volg een online yogaprogramma om ervoor te zorgen dat je de juiste technieken en houdingen gebruikt

Geef jij intuïtieve yoga een kans?

Conclusie: intuïtieve yoga is een prachtige manier om verbinding te maken met je innerlijke zelf en je lichaam en geest in harmonie te brengen. Het nodigt je uit om te luisteren naar de signalen van je lichaam en om te reageren op wat er in je gebeurt op een liefdevolle en zachte manier. Door je aandacht te richten op je ademhaling en je bewust te worden van sensaties in je lichaam, kun je stress en spanningen loslaten en fysieke en mentale klachten verminderen.

Intuïtieve yoga is voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd of ervaring. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde yogi, het is een uitnodiging om te groeien en te evolueren in je beoefening en in jezelf. Dus waarom zou je het niet een kans geven? Je zou versteld kunnen staan van wat je ontdekt over jezelf en wat het voor je kan betekenen. Laat jezelf toe om te voelen, te ervaren en te groeien en ontdek de prachtige wereld van intuïtieve yoga.