Intuïtieve yoga: wat is het en hoe pas je het toe?

Dit gaat waarschijnlijk geen groot shock voor je zijn, maar intuïtieve yoga is gebaseerd op – inderdaad – je intuïtie. Er bestaat misschien geen vager begrip op deze aarde dan het woord intuïtie. Want: waar zit het? Wat kun je ermee? En hoe werkt het? Maar aan de andere kant is er niets fijners dan intuïtie. Want wie erop vertrouwt, dat onderbuikgevoel, kan hele mooie dingen bereiken. Bijvoorbeeld tijdens je yogaflow! In deze blog vertel ik je meer over intuïtieve yoga. 

Voor mij betekent je intuïtie datgene wat voorbij je denken gaat. En als ik de Van Dale erop na sla, komt die er verrassend dichtbij: inzicht zonder nadenken. Als een soort stem in je hoofd of voelen dat het goed zit zonder dat je het kan beredeneren. De keuze die je maakt puur afgaand op je onderbuikgevoel. Je intuïtie is een mooi instrument om dicht bij jezelf te komen. Of als een soort kennisbron waaruit je mooi boodschappen mag ontvangen. 

Wie weet is die stem, je intuïtie, God, de Bron of het Universum. We weten het niet, maar we kunnen er wel een hele hoop mee doen. En ook binnen de yoga. Héérlijk! Want we kunnen dat stukje intuïtie heel groot maken. Maar wat gebeurt er als we het juist heel klein maken? 

Wie op de mat kruipt voelt misschien al snel een stukje onzekerheid. Gedachten, zoals:

  1. Ik ben niet lening genoeg
  2. Ik kan helemaal niet op mijn hoofd staan
  3. Dat ziet er ingewikkeld uit
  4. Ik kan helemaal niet lang mediteren
  5. Mijn knieën doen zeer 

 

En die gedachten, die hebben we allemaal. Zelfs de meest flexibele, acrobatische en lenige yogini heeft weleens onzekerheden. Want we zijn allemaal mensen. Maar we zijn gewend om onszelf te meten en te wegen tegenover andere.