Zo drink je minder koffie + 5 alternatieven voor koffie met cafeïne

Dit lees je allemaal in deze blog!

Koffie. Ik kan er liters van drinken op een dag, omdat ik ook moe(der) ben. Maar koffie geeft mij ook een opgejaagd gevoel. Tijd dus om minder koffie te drinken. Hoe ik dan toch aan die energieboost kom?  Dat vertel ik jou in deze blog! 

De geur van koffie in de ochtend. Het geluid van koffiebonen die versgemalen worden. En natuurlijk de smaak van écht lekkere koffie. Voor mij staat koffie voor gezelligheid. Als Rick en ik even met elkaar de deur uit gaan dan wordt er koffiegedronken. En er zijn heel wat koffies zelfgemaakt op mooie plekken, omdat we kieskeurig zijn.

Maar waarom wil ik eigenlijk minder koffiedrinken? In mijn zwangerschap dronk ik maar heel weinig koffie, want ik was 9 maanden misselijk. Toen Suzy was geboren vond ik het direct wél weer lekker. Plus ik was moe. En ik hou van de gezelligheid. Met andere woorden: ik dronk direct weer heel veel koffie. Maar ik merk ook dat koffie eigenlijk helemaal niet zo goed voor mij is. Althans, niet te veel. Ik voel me er al snel opgefokt door. Helemaal niet het gevoel dat ik wil hebben. Maar ik ben ook gewoon een moeder is moe is. En op zoek is naar alternatieven. 

De komende weken geniet ik van alternatieve van koffie. Denk aan cafeïnevrije koffiebonen, blends van unieke planten uit Zuid-Amerika met een stimulerend effect, pure cacao en koffie gemaakt van gebrande dadelpitten. Dus lees vooral verder als je de alternatieven wilt weten! Want ik heb de code gekraakt hoor 😉

Dit zijn de producten die ik komende weken ga proberen. Scroll naar beneden als je wilt weten hoe ik het product heb ervaren en lees een korte review. 

  1. Decaf Brasil van Zwarte Roes
  2. Coffee free Coffee van Northern Wonder
  3. Koffie van geroosterde dadelpitten van Daffee
  4. Cacaodrankje met een schuimlaag van Pure Kakaw
  5. Daily Non Coffee Blend van Awaken by Nature

Hoax: waarom je juist géén energieboost krijgt van koffie

De kater komt later… zo is het eigenlijk ook met het drinken van koffie. We denken dat we een lekkere oppepper krijgen van het drinken van een lekker kopje koffie. Maar eigenlijk krijg je niet echt een energieboosthiervan. In plaats daarvan beïnvloedt koffie je lichaam op verschillende manieren. De belangrijkste factor is dus die verrekte cafeïne, het stimulerende middel in koffie. We denken massaal dat dit onze vermoeidheid en slaperigheid kan verminderen. Hallo, vermoeide moeders – ik weet dat jullie meelezen. Dit gebeurt doordat cafeïne een andere stof genaamd adenosine, dit is een neurotransmitter die slaperigheid bevordert, even blokkeert. Het resultaat? Een tijdelijke toename van alertheid en concentratie waar we zo massaal naar snakken. 

Maar… je wist dat die maar er ging komen, het is belangrijk om te begrijpen dat deze alertheid van korte duur is en niet echt zorgt voor een toename van fysieke energie. Oftewel: het is niet zo dat als je energielevel 50% is, je na het drinken van een kop koffie ineens 55% energie hebt. Koffie levert daarnaast geen voedingsstoffen of echte energie aan je lichaam. Wat het doet, is je zenuwstelsel stimuleren en je hartslag verhogen, waardoor je je alerter voelt.

En nouja, dat gevoel kan dus even heel lekker zijn. Zeker als je een lange nacht hebt gehad of plafonddienst hebt gedraaid. 

Prikkelbaar en slaapproblemen

Het misverstand over een energieboost van koffie kan leiden tot ‘misbruik’ van cafeïne. Je blijft ervan drinken omdat je je moe voelt. Ook kan je verslaafd raken aan cafeïne. Dat klinkt misschien wat zwaar. Maar het effect van cafeïne op je lichaam zorgt ervoor dat je meer en meer wilt. Ook heb je steeds meer nodig omdat je lichaam tolerant wordt voor cafeïne. Stop je met het drinken van koffie? Dan krijg je ontwenningsverschijnselen. Je krijgt hoofdpijn, wordt prikkelbaar en snakt naar een bakkie. Herkenbaar? 

 

Bovendien kan te veel koffie leiden tot slaapproblemen, zoals niet lekker in slaap komen of niet diep kunnen slapen, wat dus juist weer dat vermoeide gevoel geeft. Waardoor je in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen.  

Moet ik helemaal stoppen met het drinken van koffie?

Kijk, je moet helemaal niets. En daarnaast is ook niet iedereen even gevoelig voor cafeïne. Als je merkt dat je afhankelijk bent geworden van cafeïne en je wilt minderen of stoppen, dan is het raadzaam om dit geleidelijk te doen om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren.

Maar let ook op hoeveel cafeïne je eigenlijk dagelijks binnenkrijgt. Want cafeïne zit in meer dan alleen in koffie. Denk aan thee, frisdrank en energiedrankjes. Houd dus eens bij hoeveel je eigenlijk aan cafeïne binnenkrijgt. En dan is matiging het antwoord! 

Zelf las ik regelmatig een koffievrije-periode in. Zodat ik even weer los ervan kan komen. 

Tips:
Ontwenningsverschijnselen door minder koffie

  • Drink veel water om gehydrateerd te blijven, omdat koffie vochtafdrijvend is. Het helpt bij het verminderen van hoofdpijn en vermoeidheid.
  • Zorg voor genoeg voedzaam voedsel, waaronder groenten, fruit en volkoren granen. Dit kan helpen om je energieniveau stabiel te houden.
  • In plaats van abrupt te stoppen met koffie, overweeg een geleidelijke afbouw door de dagelijkse cafeïne-inname te verminderen. Dit kan helpen om de ontwenningsverschijnselen minder intens te maken.
  • Ga lekker naar buiten voor een frisse neus, dans op je favoriete nummer of ga lekker sporten. Hierdoor krijg je genoeg beweging en frisse lucht wat je humeur verbetert en de vermoeidheid kan verminderen.
  • En dan natuurlijk nog de tip: kies voor cafeïnevrije alternatieven. Hier kom ik straks op terug! Want die zijn er genoeg en ze zijn hartstikke lekker!

Minder koffiedrinken voor een beter milieu

Het was mij als eerste instantie hier niet om te doen, maar in mijn zoektocht naar alternatieven voor koffie stuit ik ook op de impact van het indrinken van koffie. Denk aan ontbossing, gigantisch veel waterverbruik, chemicaliën en bodemerosie door meststof en pesticiden, koolstofuitstoot door de productie en de distributie maar ook verpakkingsmaterialen natuurlijk. De merken die ik hier heb gedeeld denken hierover na. Zo vind ik Daffee echt een geweldig product! Het idee dat je van een restproduct, de dadelpitten, een koffie-achtige drank kunt maken … fenomenaal! Hetzelfde geldt natuurlijk voor de Coffee free Coffee van Northern Wonder.

 

En nooit je koffiedik weggooien 😉 Daar kun je weer compost van maken voor je plantjes!

1. Decaf Brasil van Zwarte Roes

Ik begon mijn zoektocht naar minder cafeïne met deze decaf brasil van Zwarte Roes, omdat dit een koffieboon is maar zonder de welbekende cafeïne. Een instapmodel laten we maar zeggen voor zij die met minder koffie door het leven willen. Wat ik prettig vind aan deze boon is dat ‘ie op een natuurlijke manier ontdaan is van de cafeïne. Namelijk door middel van CO2. Geen rommel en je behoudt ook beter de smaak van de bonen. Je kan deze boon gebruiken in een percolator, mokapot of gewoon in een volauto. Ik heb zelf een percolator en een frenchpress. 

Als ik een cappuccino maak met deze bonen proef je absoluut niet dat je een decaf koffiedrinkt. Iets wat je natuurlijk graag wilt. Wel de lusten, niet de lasten. Ook dat ik de koffie op mijn eigen manier kan zetten, vind ik prettig. Ik hoef dus niet te wennen. Het enige dat vertelt dat er geen cafeïne in deze koffie zit is de hoofdpijn die ik de eerste dag ervaar 😉 Oei! Ook de frenchpress wil ik nog even uittesten met deze boon. Je proeft dan echt de chocoladetonen. Een zachte koffie voor in de namiddag!

Wat ik ook nog even wil benadrukken is het feit dat Zwarte Roes het belangrijk vindt dat de koffie niet alleen lekker smaakt, maar ook etherisch verantwoord is. Wat betekent dat de boer die de bonen verbouwt een eerlijke prijs krijgt. Dan smaakt de koffie nog net een beetje lekkerder!

Wil jij zelf deze boon uitproberen? Bij je eerste aankoop kun je 10% korting krijgen.

2. Coffee free Coffee van Northern Wonder

Het ruikt naar koffie, het proeft naar koffie en het ziet eruit als koffie. Maar… het is geen koffie. Dat is deze espresso maling van Nothern Wonder. Wat een bijzonder product is dit! Allereerst zorgen ze voor een stukje bewustwording. Want ja, stiekem weet ik ook wel dat koffie verbouwen erg belastend is voor het milieu. En dus zijn ze op zoek gegaan naar een oplossing. Die oplossing hebben ze gevonden in lokale niet-tropische ingrediënten. Zoals lupine, kikkererwten, vijg, chicorei.

Het mooiste is misschien wel dat je helemaal niet door hebt dat je geen koffie drinkt. Ik kan er gewoon mijn cappuccino van maken en ik kan gewoon de koffie uit mijn frenchpress drinken. Ergens ver weg proef je misschien een iets zoetere smaak. Een smaak die ik bij ‘echte’ koffie niet zo snel heb geproefd. Maar dit stoort mij niet. Het mooiste aan dit product vind ik het feit dat er geen ontbossing voor nodig is geweest, dat het product niet half de wereld over heeft hoeven reizen en dat het zo doordacht is. Er is absoluut nagedacht over elke stap en ze zijn doorgegaan tot ze een lekkere smaak hebben gecreëerd. En die liefde proef je! 

Heb jij een apparaat met cups, dan kun je ook de Coffee free Coffee-cups bestellen. Ideaal! 

Ik heb de cafeïnevrije versie geproefd, maar je kan zelfs Coffee free Coffee met cafeïne bestellen. Wil jij zelf deze espresso maling cafeïnevrij proberen? Dat kan via de website!  

Gebruikt de code: KOFFIEVRIJEKOFFIE voor 35% korting op je eerste bestelling. 

3. Daffee - koffie gemaakt van dadenpitten

 

Daffee, een innovatief koffiemerk dat de traditionele koffiebonen vervangt door gebrande dadelpitten, biedt een unieke en duurzame twist aan mijn geliefde ritueel van koffiedrinken. De keuze voor dadelpitten als basis voor deze warme drank is niet alleen geïnspireerd door de prettige smaak, maar ook door de duurzaamheidsvoordelen. Dadelpitten zijn namelijk een bijproduct van de dadel-industrie, waardoor Daffee een milieuvriendelijk alternatief biedt. Dit komt omdat ze gebruikmaken van een restproduct: de pitten van de dadels.

Dit maakt Daffee niet alleen aantrekkelijk voor liefhebbers van cafeïnevrije opties, maar ook als je meer duurzamere koffie wilt drinken.

Wat ik mooi vind aan dit product is dat er veel verschillende smaakjes zijn. Zo kun je kiezen voor de smaak kardemom (mijn favoriet!). Maar ook gember, kaneel of een natuurlijke chai mix. Alles heel natuurlijk! Zelf vind ik de smaken van Daffee zo puur dat ik ‘m het liefst drink met de french press. Perfect ‘bakkie’ voor in de middag! 

Wat ik verder ook vind, is dat de prijs voor dit product echt heel laag ligt. Zeker wanneer je direct een bundel klopt. En ook leuk: je kunt ze nu ook in cups bestellen! 

4. Pure Kakaw als alternatief voor koffie

Pure Kakaw biedt een verrukkelijk alternatief voor traditionele koffie met hun hoogwaardige pure cacao. In plaats van cafeïne biedt deze heerlijke drank een natuurlijke energieboost en een rijke, diepe smaakervaring. De cacao wordt zorgvuldig geselecteerd en verwerkt, waardoor elk kopje een feest voor de zintuigen wordt. Pure Kakaw gaat verder dan alleen een alternatief voor koffie; het is een ode aan de rijke tradities. Ik liet mij betoveren door de intense smaak van Pure Kakaw en ontdekte een nieuwe dimensie van genot zonder de cafeïne. Het zetten van dit drankje is bijna een ritueel. En wie mij kent weet: ik hou van rituelen!
 
Pure cacao wordt vaak geassocieerd met het openen van het hart vanwege de aanwezigheid van verschillende stoffen in de cacao, Je bloedvaten ontspannen en de bloedcirculatie verbetert. Het resultaat? Een ontspannen staat van zijn, dat je hart op een symbolische manier opent.
 
Ik heb wel vaker een cacaoceremonie mogen meemaken. Maar pure cacao drinken als alternatief voor koffie had ik nog niet gedaan. Het meegeven van een intentie aan de drank vond ik een extra mooie dimensie. Want zo kon ik bijvoorbeeld een stip op de horizon zetten voor die dag. Ik merkte dat het zetten van pure cacao minder snel gaat dan het zetten van koffie. Waardoor ik veel meer bewust was van wat ik ging drinken. Ook dat vond ik wel een fijn moment! 
 
Houd er wel rekening mee dat pure cacao bitter van smaak is. Niet iedereen vindt dat lekker. Ik volgde dit recept. 
 
Wil je zelf ontdekken hoe je minder koffie kunt drinken door het drinken van cacao? Je kan hier jouw cacao bestellen. Drink niet de pure cacao uit de supermarkt. Want die is verhit en daardoor niet zo goed als deze van Pure Kakaw. 

5. Awaken by Nature Non Coffee Blend - Een gezonde cafeïne vervanger

Dit bijzondere mengsel, samengesteld uit een rijke mix van planten uit Zuid-Amerika, biedt niet alleen een stimulerend effect zonder de nadelen van cafeïne, maar belichaamt ook de gezonde cafeïnevervanger waar ik naar op zoek was. Met zijn 100% organische en natuurlijke samenstelling van Maca, Cacao, Açai, Chaga, Ceylon Kaneel en Lucuma, heeft dit mengsel mijn kijk op energiedranken veranderd. Terwijl koffie soms een opgefokt gevoel achterlaat, belooft deze blend een langdurige energieboost zonder de bijbehorende pieken en crashes.
 
Wat mij allereerst opvalt is de smaak! Het is best lekker en een beetje zoet. Ook hier zit cacao in. Wat ik mis is de koffie-achtige smaak. Maar daarom combineer ik deze blend ook wel met bijvoorbeeld de Daffee. Waardoor je een heel kruidig drankje krijgt. Erg lekker! En ja, die boost is voelbaar. Dus als je als vermoeide moeder een goede maar natuurlijke boost wilt krijgen dan is dit je product!
 

Disclaimer

De producten in deze blog heb ik gekregen. Maar dit gegeven beïnvloedt niet de blog. Ik zal altijd een eerlijke review geven over een blog. In deze blog vind je geen affirmatielinkjes. Ook word ik niet betaald voor het schrijven van deze blog.

Elke week vind je hier een review over een nieuw product. Wil je op de hoogte blijven hiervan? Volg mij dan op Instagram! 

Conclusie

Als vermoeide moeder zijn er genoeg alternatieven voor het krijgen van die energieboost. Ik merkte dat de drang naar koffie afnam. Ook al had ik in het begin wel even hoofdpijn. 

De energieboost die ik nodig had, kreeg ik niet van alle alternatieven. Logisch, want in dadelpitten of cafeïnevrije koffiebonnen zit natuurlijk – duh – geen cafeïne. Toch had ik wel het idee dat het een plausibel effect had. Dus als ik koffie zonder cafeïne dronk dat kreeg ik toch een boost. 

Ik denk dat de producten van Pure Kakaw en Awaken by Nature voor de meest natuurlijke energieboost hebben gezorgd. Juist omdat er andere stoffen werden gebruikt. Het voelde daardoor veel natuurlijker. 

Maar minder koffiedrinken vond ik sowieso heel erg prettig. En ik blijf de producten ook zeker nog gebruiken. Want minder koffie zorgde ervoor dat ik ook minder gehaast was. En dat ik veel meer kon ontspannen in het moment. 

Niet geheel onbelangrijk: ik kon lekkerder in slaap vallen 😉