Zo maak je van jezelf prioriteit nummer 1 

Dit lees je allemaal in deze blog!

Als ik weet op het bed hang en ruim een uur op Instagram zit te scrollen, kom ik de volgende quote tegen: make yourself a priority. De woorden komen bij me binnen. Ik had kunnen wandelen, sporten, yoga nidra kunnen doen of een boek kunnen lezen. En in plaats daarvan deed ik een uur lang mijn brein volstoppen met prikkels. Stomme en doelloze filmpjes. Ik besluit de woorden op een stuk karton op te schrijven en neer te zetten op mijn bureau. Aankomende week maar ik van mezelf een prioriteit. 

Prioriteit betekent voorrang, iets of iemand voorgang geven op iets anders. Afgelopen weken heb ik heel veel voorrang gegeven aan van alles. Maar mezelf voor laten gaan, dat heb ik achterwegen gelaten. Het is bizar dat je jezelf zo moeilijk de ruimte geeft.  Terwijl we allemaal weten dat ruimte geven aan onszelf er ook voor zorgt dat we beter ons werk kunnen doen, zorgen voor anderen en dat we liever en zachter voor onszelf kunnen zijn. 

En toch van jezelf prioriteit nummer 1 maken, is een lastige kwestie. 

1.    Maak tijd voor jezelf belangrijk

Tijd voor jezelf vrijmaken is één, maar die tijd ook daadwerkelijk voor jezelf benutten is twee. Als je de tijd voor jezelf niet bewaakt zal je zien dat dit het eerste is wat vervaagd. Toch even oppassen? Iemand uit de brand helpen? Iets overnemen van een collega of toch meekijken met een Netflix-serie omdat je partner het vraagt terwijl je eigen mee wilde doen aan die heerlijke online yogales van De Online Yogajuf. Ik noem maar iets ontzettend ontspannens en liefs voor jezelf! 

De tijd die je vrijhoudt voor jezelf, is vaak het eerste dat moet sneuvelen als de dag anders loopt dan gepland. Dus bewaak die tijd voor jezelf. Zeg tegen jezelf: wat er ook gebeurt, die twee uurtjes in de avond zijn van mij alleen. En een dik rood kruis door je agenda op die vrije dag. En is het 17:00 en wil je gewoon lekker naar huis? Dan zeg je tegen je collega dat ‘ie het op je bureau mag leggen. Morgen is hij of zij de eerste! Bewaak je grenzen liefdevol. 

2.    Zorg voor jezelf 

Wat ik vaak hoor van vrouwen die bij mij online yogales volgen, is dat goed voor jezelf zorgen lastig is als ze druk zijn met het zorgen voor anderen. Herken je het dat je soms om 12:00 je tanden nog niet hebt gepoetst en je haar nog niet hebt geborsteld omdat het leven ineens zo snel ging? Wil je al weken naar de kapper, maar schiet het er – jawel- steeds een beetje bij in. Voor jezelf zorgen kan aan de buitenkant, maar ook zeker ook aan de binnenkant. Denk aan het regelmatig mediteren, yogales volgen of lekker een uur wandelen met een podcast op. Voor jezelf zorgen is meer dan alleen make-up op doen en een nagellakje op je tenen. Het is regelmatig jezelf op nummer 1 zetten en precies dat doen wat je graag wilt. 

Verschil tussen actieve en passieve rust

Voor jezelf zorgen kan op basis van passieve rust. Denk bijvoorbeeld aan het kijken van een film of een uurtje door Instagram scrollen. Lekker even in je notting box, maar het zorgt er vaak voor dat we meer moe zijn dan daarvoor. Actieve rust betekent dat je ook letterlijk je hoofd kan laten rusten, zonder extra prikkels eraan toe te voegen. Meditatie, Hatha Yoga of Yoga Nidra zijn vormen van passieve rust. 


3.    Wees zacht voor jezelf 

Jij kan dit; lief zijn voor jezelf. Dat is iets wat je jezelf ook mag vertellen. Ja, jij kan voor jezelf zorgen en jezelf de tijd geven. Ja, jij kan het beste aanvoelen wat je nodig hebt. En toch gaat het ook weleens niet goed. Zit je toch weer dat te doen wat je eigenlijk niet wilde. Of ging je toch weer even de mist in. Wees hierin zacht voor jezelf. Als het zo makkelijk was geweest om goed voor jezelf te zorgen en jezelf als prioriteit op nummer 1 te zetten, dan zag de wereld er heel anders uit. Zacht zijn voor jezelf betekent ook dat je weer rustig de goede kant op beweegt. Morgen weer een nieuwe dag en nieuwe kansen! 


Kan ik je een handje helpen met jezelf prioriteit nummer 1 maken? 

Ik organiseer hele ontspannen retraitedagen. Een dag die volledig in het teken staat van jou. Je komt hier tot rust en kunt nieuwe inspiratie op doen. Ook leer ik je mooie en handige tools voor meer ontspanning in het dagelijkse leven. Dus kan ik jou helpen met jezelf op nummer 1 te zetten? Haal dan jouw ticket voor de Go With The Flow Retraitedag. 

Quick-fix: Dagelijkse mentale check-in

Het is goed om dagelijks even bij jezelf in te checken. Al doe je het op de wc of tijdens het wachten op je kopje koffie. Het kan namelijk bijdragen aan een beter begrip van je emoties en gedachten. Door regelmatig te reflecteren op je gemoedstoestand, kun je meer bewustzijn ontwikkelen van de factoren die invloed hebben op je emoties en gedachten. Dit kan je helpen om beter te begrijpen hoe je reageert op verschillende situaties en om bewuster te worden van patronen in je gedrag. Een dagelijkse mentale check-in kan bijdragen aan een verhoogd gevoel van dankbaarheid en positiviteit.

Door je te concentreren op de goede dingen in je leven en stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, kun je je humeur en geestelijke gesteldheid positief beïnvloeden.

Neem hiervoor dus dagelijks even de tijd! 

  • Hoe voelt mijn lichaam vandaag? Voelt het gespannen of ontspannen?
  • Wat zijn mijn emoties op dit moment? Voel ik me blij, verdrietig, gestrest of angstig?
  • Wat zijn de gedachten die door mijn hoofd gaan? Zijn ze positief of negatief?
  • Heb ik genoeg slaap gehad en voel ik me uitgerust?
  • Heb ik vandaag al goed voor mezelf gezorgd? Heb ik gezond gegeten, genoeg water gedronken en voldoende bewogen?
  • Hoe is mijn relatie met anderen op dit moment? Ben ik in verbinding met de mensen om me heen of voel ik me geïsoleerd?
  • Ben ik tevreden met waar ik sta in het leven en wat ik doe?

Dit is één van de vele opdrachten uit de online yogacursus 365 dagen Selfcare Yoga. Wil je nou nog meer leren over goed voor jezelf zorgen en meer me-time momenten inplannen? Neem dan even een kijkje bij de cursus of doe mee met de proefweek!