Magic mantra’s: wat is de kracht van zingen tijdens je yogaflow? 

Dit lees je allemaal in deze blog!

Confession: ik loop heel de dag met mantra’s in mijn hoofd tegenwoordig. Zeker nu ik sinds korte tijd ben begonnen met het spelen van ukelele en het zingen van mantra’s. Tegelijkertijd. En om eerlijk met je te zijn: het zingen van mantra’s is een hele fijne toevoeging aan mijn yogaflow. In deze blog vertel ik jou waarom. 

Als we het hebben over het zingen van mantra’s dan denk jij misschien als eerste wel: oei, ik kán helemaal niet zingen. Maar die niet-helpende gedachten wil ik direct even tackelen. Want iedereen kan zingen. En zingen is voor iedereen. Het hoeft niet loepzuiver te zijn. En je hoeft er ook geen volle zalen mee te trekken. Hoe fijn is dat? 

Maar waarom is het zingen van mantra’s dan toch zo fijn? En hoe komt het dat mantra’s zingen zo verweven is met yoga? Laat mij je dat even uitleggen in deze blog. Want in de moderne wereld wordt yoga vaak geassocieerd met houdingen en ademhalingstechnieken. Maar yoga is veel meer dan dat. Want yoga zit vol met rijke tradities. Waaronder het zingen van mantra’s.

Oude vedische traditie

Zowel yoga als mantra’s zingen kent hun oorsprong in de oude vedische traditie. Dit is ontstaan in India. Binnen deze vedische traditie heb je de Veda’s. De Veda’s zijn een verzameling van oude teksten die een fundamentele rol spelen in de Indische filosofie en religie, met name het hindoeïsme. Ze behoren tot de oudste bekende religieuze geschriften ter wereld en zijn geschreven in het Sanskriet. 

Binnen deze teksten vind je heel veel mantra’s. Deze mantra’s waren bedoeld om de geest te zuiveren en de spirituele energie te verhogen. Maar ook om simpelweg boodschappen te verkondingen of verhalen te vertellen.

Yoga – dat is afgeleid van het woord ‘yuj’ dat verbinden betekent in het Sanskriet – is daarnaast een manier om het lichaam klaar te stomen voor meditatie. Door het doen van yogahoudingen was het de bedoeling om het lichaam klaar te stomen voor urenlange meditatie met als doel verlichting. En hoewel wij vandaag de dag niet meer uren mediteren om verlicht te raken, vinden we mediteren nog steeds een prettige manier om ons te verbinden met het universum. 

Wil jij ook beginnen met mediteren? Dan kun je ook starten met meditatief schrijven!

Zingen, bewegen en discipline opbouwen

We kunnen dus stellen dat zowel yoga als mantra’s zingen een manier is om tot jezelf te komen. Of, als je dat graag wilt, jezelf te verbinden met het universum. En zowel het doen van yoga als het zingen van mantra’s 

Maar er zijn nog meer overeenkomsten tussen het zingen van mantra’s en het doen van yoga. Allereerst zorgt het allebei voor meer concentratie. Mantra’s zijn altijd een herhaling van een zin of een paar zinnen. Hierdoor kan je je mind laten focussen op het zingen van de mantra’s. Als je ondertussen nog een instrument bespeeld tijdens het zingen, zoals een ukelele, dan zal je merken dat de stroom aan gedachten minder wordt. Je kunt tenslotte niet focussen op twee dingen tegelijkertijd. 

Zowel het doen van yoga als het zingen van mantra’s zorgt ervoor dat je meer discipline opbouwt. 

Magic Mantra’s: Wanneer zing ik mantra’s? 

Het liefst zing ik mantra’s heel de dag door. Ik vind veel muziek erg mooi, maar bijvoorbeeld ook worship-liederen. Tijdens mijn bevalling had ik een hele mooie muzieklijst opstaan. En als ik zing voel ik mij heel erg verbonden met wat voor mij God is of het Universum. Het geeft mij veel voldoening. Om die voldoening nog meer kracht bij te zetten, ben ik begonnen met het leren spelen van liederen op de ukelele. Ik heb dit gedaan bij Liselotte van Magic Mantra’s. En ik kan het zeker aanraden om een keer mee te doen met één van haar workshops. Of zoals ze zelf zegt: “Muziek maken brengt je in het moment, zeker wanneer je mantra’s zingt. Je kunt namelijk niet zingen en denken tegelijk. Het zingen van een mantra geeft rust en focus, waarbij de mantra werkt als affirmatie, reminder of motto.” 

“Als je jezelf wilt leren begeleiden bij het zingen, is de ukelele daarvoor het ultieme instrument. Met maar vier snaren is het eenvoudiger te bespelen dan de gitaar en je hoeft geen noten te kunnen lezen. Je leert het binnen no time, zelfs als je nog nooit een instrument hebt gespeeld. De meeste mantra’s bestaan maar uit een paar woorden en akkoorden die je blijft herhalen. Door deze herhaling sluipt de muziek moeiteloos in je vingers. Voor je het weet zing en speel je zelf of voor je kinderen en verschijnt er een lach van oor tot oor. Een heerlijke manier om muziek in huis te halen.“

Ik zing nu mantra’s voor Suzy als ze bijna gaat slapen. Ik zing mantra’s tijdens het schoonmaken of onder de douche. En het liefst zing ik straks ook mantra’s tijdens mijn yogalessen. Misschien wel tijdens één van de retraitedagen! Ik ben benieuwd: zou jij ook mantra’s willen leren spelen op de ukelele? 

✨Win een mini magic mantra membership t.w.v. € 57✨