Je innerlijke thermostaat activeren: zo houd je de kachel nog even uit 

Dit lees je allemaal in deze blog!

Gas is duur. En daarom zoeken we allemaal manieren om onszelf warm te houden. Je kan misschien de gasprijzen niet beïnvloeden, maar je innerlijke thermosstaat kun je absoluut activeren. En neem van mij aan: ik was echt een koukleum. In deze blog geef ik je tips die zijn gekoppeld aan bewegen, ayurveda en pranayama. Yogatools die jouw innerlijke thermostaat activeren! 

Op dit moment wonen wij een antikraakwoning. Woningen die op de slooplijst staan en dat is niet geheel zonder reden. De woningen zijn ontzettend schattig, maar zijn net na de tweede wereldoorlog neergezet. Dus: kieren, enkelglas en weinig isolatie. Niemand wil voor de vogeltjes stoken. Vanuit de yogafilosofie wordt er gesproken over het aanwakkeren van je innerlijke vuurtje. Dat innerlijke vuurtje is natuurlijk niet alleen bedoeld om je dromen waar te maken (go for it!), maar er is ook een innerlijk vuurtje waardoor je beter bestand bent tegen de kou. 

Activeer het bruine vet

Misschien ben je niet bekend met het woord bruin vet. Maar bruin vet zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft door vetten en glucose. Zonder een heel technisch verhaal af te steken, wil ik je laten zien dat er verschillende manieren zijn om bruin vet te activeren. Door bruin vet te stimuleren blijf je ook beter bestand tegen de kou wanneer je in rust bent. Bruin vet is goed! Je hebt het nodig om je lichaamstemperatuur te reguleren. En daarnaast verbrand je daarmee ook nog eens extra calorieën. Je leest het goed: door het een beetje koud te hebben, verbrand je meer calorieën. Wij vrouwen hebben vaak meer bruin vet dan mannen. De tegenhanger van bruin vet is wit vet. Als je hier niet te veel van hebt, is dit ook prima. Het ligt namelijk ter bescherming rond je organen en zorgt voor isolatie. 

De tips die ik met je deel in deze blog zijn een combinatie van yoga, pranayama en ayurveda! 

1.    First things first: in de benen!

Door te bewegen wordt bruin vet gestimuleerd. Daarom begin ik de ochtend, zodra ik uit bed kom, met een wandeling van minimaal 45 minuten. Hierdoor wordt de bruin vet geactiveerd. Je zal merken dat je niet alleen meer energie hebt door de dag heen, maar dat je ook beter bent bestand tegen de kou. Ik vind het daarnaast ook een heerlijk moment van de dag. Terwijl iedereen nog stil is of slaapt, ben jij al in de benen. Vaak wandel ik zo’n 6.000 stappen in de ochtend. 

Na je wandeling is het goed om nog lekker een paar actieve yogahoudingen te doen. Zo zorg je ervoor dat je spieren niet koud worden en korter worden. Met andere woorden: het vuurtje blijft nog even aan én je ervaart meer flexibiliteit. 

2.    Verwarmende soep met kruiden

Soep is warm. Maar door een soep te maken met veel eiwitten, denk aan zoete aardappel, spinazie, broccoli of boerenkool stimuleer je wederom bruin vet. Vanuit de ayurveda wordt soep ook altijd gebruikt om te aarden. Je krijgt een flinke dosis groenten binnen, wat je ook nodig hebt om warm te blijven. En je boost ook nog eens je immuniteit met het eten van zoveel groenten.

Neem de tijd om tussen de middag warme soep te eten. Zelf maak ik vaak een grote pan soep. Zodat ik voor een paar dagen soep heb. De eiwitten en de warmte zorgen ervoor dat je innerlijke vuurtje lekker oplaait. Om soep te maken, heb je natuurlijk ook gas nodig. Hiervoor heb ik ook een andere oplossing. Namelijk de Ecostoof. (Zelf gekocht haha!) De Ecostoof is een ouderwetse hooimadame. Zodra je soep kookt kun je de pan en al in de Ecostoof neerzetten. Dan gaart alles rustig door. Zelfs 5 uur nadat je de soep in de Ecostoof hebt gezet is ‘ie nog warm. En door het gaarproces blijven de vitamines ook beter bewaard.  

Ook goed om nog even te vertellen, maar vanuit de Ayurveda wordt het in de winter afgeraden om juist koude dingen te eten. Eet jij bijvoorbeeld in de ochtend altijd een bak yoghurt? Kijk of je dit kunt veranderen in warme havermout met appel en kaneel. In de winter wil je je focussen op warm voedsel. Soepen, stoofpotjes en warme chai.

3.    Drink liters thee

En dan zijn er ook nog kruiden die bekend staan om hun warmte. Deze verwarmende kruiden kun je natuurlijk ook in een thee verwerken om zo je innerlijke thermostaat aan te slingeren. Denk aan anijszaad, bonenkruid, cayennepeper, fenegriek, gember, jeneverbes, kardemom en kaneel. Veel van deze kruiden vind je ook in chai. Maar de basis van chai is ook zwarte thee. Daar zit theïne in, wat hetzelfde effect heeft als cafeïne. Ik weet zeker dat je het er warm van krijgt. 

Groene thee is ook een manier om je bruin vet te activeren. Let er wel op dat je ook niet te veel groene theedrinkt. Gemberthee is een goede oplossing. Zelf maak ik altijd een liter thee, dit doe ik in mijn thermosfles die altijd naast mij staat. Je kan ook zelf kruidenthee maken. Of drink rooibosthee met verschillende kruiden erin. Door veel thee te drinken houd je jezelf van binnenuit warm. 

4.    Ademhalingsoefeningen

Naast wandelen en het doen van actieve yoga, is het ook goed om ademhalingsoefeningen te doen om je lichaamstemperatuur te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan de Wim Hof-methode. Je krijgt meer zuurstof binnen waardoor je lichaam meer energie kan produceren. Nu kan je er ook voor kiezen om koud (af) te douchen. Ik ben hier nog niet helemaal aan toe. Maar ik denk dat ik hier in de toekomst wel meer over wil leren! De basis is een ademhalingsoefening. Zo kun je bijvoorbeeld ujjayi pranayama doen. In deze video leg ik deze manier van ademen uit. 

Innerlijke thermostaat: werkt dit allemaal nou echt?

Het is een combinatie van doorzetten, ervoor zorgen dat je beter bestand bent tegen de kou en dat voorzorgsmaatregelen neemt. Zo maak ik onze eigen kaarsen van soja-was. Dit is gezonde voor je luchtwegen, omdat er geen chemicaliën inzitten. Iets wat wel vrijkomt op het moment dat je heel veel waxinekaarsjes aan zet. Kaarsjes zorgen ook voor warmte! Als het in huis 17/18 graden is, vind ik het comfortabel. Sowieso was ik nooit fan van de kachel, want het droogt mijn gezicht enorm uit. 

Vroeger was ik echt een koukleum. Maar doordat wij in een camper hebben gewoond voor een paar jaar, ben ik dat etiket wel een beetje kwijtgeraakt. Naast deze tips draag ik ook goede sloffen met schapenvacht. Trek ik altijd eerst een dikke trui aan of draag ik een badjas. Als ik wat meer moe word, kies ik er soms ook voor om in bed te gaan liggen om even yoga nidra te gaan doen. Ik merk namelijk dat als ik minder moe ben, ik ook meer warmte kan vasthouden. 

Ik ben benieuwd welke tips jij hebt om de kachel nog een tijdje uit te laten!