Een ode aan het lichaam + tips om lief voor jezelf te zijn

Dit lees je allemaal in deze blog!

In een wereld waarin schoonheidsidealen en lichaamsnormen vaak worden opgelegd, is het van cruciaal belang dat vrouwen liefdevol en zorgzaam zijn voor hun lichaam. In deze blog zullen we verkennen waarom het belangrijk is om als vrouw lief te zijn voor je lichaam en hoe dit kan bijdragen aan een leven vol vreugde, zelfvertrouwen en empowerment.

Als vrouw kan het soms een uitdaging zijn om jezelf te omarmen in een samenleving die de nadruk legt op perfectie en vergelijkingen. Het koesteren van je lichaam is echter van onschatbare waarde, niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale en emotionele welzijn. Het liefhebben van je lichaam als vrouw betekent het omarmen van je eigen unieke schoonheid, het waarderen van de kracht en veerkracht van je lichaam en het bevorderen van een positieve relatie met jezelf. Door vriendelijkheid, zelfacceptatie en zelfzorg te omarmen, kunnen we leren om zacht te zijn voor onszelf. 

Door alle sociale media lijken we strenger voor onszelf te zijn dan ooit. Het lichaam is een bijzonder iets en komt in heel veel verschillende vormen en maten. Niet goed, niet fout, maar allemaal verschillend.

Ik heb in mijn leven mijn lichaam uitgehongerd, volgestopt, uitgeput en de huid vol gescholden. Ze was nooit goed genoeg. Het was een lange weg om het te leren lief te hebben. Echt liefhebben. Niet liefhebben omdat je partner je mooi vindt of omdat je ouders van je houden en het hun pijn doet dat je je lichaam niet mag. Maar liefhebben van binnenuit. Voelen dat je goed genoeg bent en zien dat je lichaam mooi is zoals het is. Yoga heeft. mij hier ontzettend mee geholpen. 

Want eerlijk: je lichaam is een geniaal bouwwerk dat precies weet samen te werken op alle niveaus.

Body positivity is hier en is ook anno vandaag de dag niet meer weg te denken. Ik vind dat zo bijzonder! Het doet mij niet alleen goed, maar ik weet dat alle vrouwen periodes hebben dat ze zichzelf niet mooi vinden. Meer echte lichamen zien helpt. Lichamen zonder photoshop, lichamen zonder plastische chirurgie. Lichamen die écht zijn. Met een vetlaagje, putjes, streepjes. Mooi en precies goed. Ieders op zijn eigen manier. Niet denken in (te) dik of (te) dun. 

Heb je lichaam lief

Het is belangrijk om je lichaam lief te hebben omdat het de plek is waar je leeft, je uniek maakt en je de mogelijkheid geeft om te ervaren en te genieten van het leven. Hier zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om van je lichaam te houden:

 • Het liefhebben van je lichaam houdt in dat je jezelf accepteert zoals je bent, met al je sterke punten en gebreken. Het betekent dat je jezelf waardeert, ongeacht je uiterlijk, vorm of grootte. Zelfacceptatie bevordert een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen.

 • Wanneer je van je lichaam houdt, ben je eerder geneigd om goed voor jezelf te zorgen. Je wilt gezonde keuzes maken, zoals het eten van voedzaam voedsel, regelmatig bewegen en voldoende rust nemen. Het koesteren van je lichaam helpt om een goede gezondheid en algemeen welzijn te bevorderen.

 • Door je lichaam lief te hebben, ontwikkel je een positievere relatie met jezelf. Dit kan je helpen om negatieve gedachten over je uiterlijk los te laten en jezelf te omarmen zoals je bent. Dit kan leiden tot een betere geestelijke gezondheid en een hogere mate van tevredenheid met jezelf en je leven.

 • Als je je lichaam liefhebt, ben je meer geneigd om te genieten van de activiteiten die je doet. Je zult je comfortabeler voelen in je eigen huid en meer open staan voor nieuwe ervaringen. Door je lichaam te waarderen, kun je meer vreugde en voldoening halen uit het leven.

 • Lichaamsacceptatie kan anderen inspireren en positieve verandering teweegbrengen. Door zelfvertrouwen uit te stralen en van jezelf te houden, kun je anderen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Dit kan bijdragen aan het creëren van een cultuur van lichaamspositiviteit en het verminderen van negatieve attitudes en stereotypen.

 

Luister deze geleide meditatie om meer dankbaarheid te creëren voor je lichaam!

5 Tips om extra lief te zijn voor jezelf

Je wil goed voor jezelf zorgen, mind en body, en dat is alleen maar goed. Deze tips kunnen helpen zonder dat je direct hals over de kop je hele leven moet veranderen. Want van nul keer sporten naar 3 keer sporten in de week, is op langer termijn niet haalbaar. Anders had je het waarschijnlijk al wel gedaan. Verandering komt in kleine stapjes en goed voor jezelf zorgen is wat anders dan jezelf in een ritme en stramien drukken dat nu nog niet bij je past. Deze tips zijn makkelijk haalbaar.

1.    Drink (een maand) geen alcohol 

Ooit werkte ik in een studentencafé en dronk ik meerdere keren per week. December was vaak het hoogtepunt waardoor ik merkte dat ik in januari behoefte had aan even niet. Ik dronk meestal in januari 3 tot 4 weken niet. Tegenwoordig wordt dit ook wel Dry January genoemd. Goed voor je lichaam en je geest. Na verloop van tijd voel je dat je je fitter en scherper voelt, het verbetert je weerstand, je huid gaat stralen, soms val je zelfs een beetje af en je krijgt er een beter seksleven door. Bovenal krijg je lever even rust en kan die zichzelf als het ware resetten. 

Zelf drink ik tegenwoordig nog heel af en toe, alleen als ik er écht zin in heb. Ik heb liever een lekker vers kopje cappuccino. Eigenlijk heb ik nooit zo goed tegen alcohol gekund. Al na een drankje word ik heel rood en warm. En ik voel me vaak de dag erna niet fit en lekker. Je kan een alcohol-intolerantie hebben. Probeer daarom eens even niét te drinken. Hoe voel je je dan? 

2. Wandel dagelijks tussen de 5.000 en de 10.000 stappen

Sporten en bewegen liggen heel dicht naast elkaar. Je kan daarom ook, als je wilt bewegen, ervoor kiezen om te gaan wandelen. Als je meer dan 30 minuten achter elkaar wandelt, dan gaat je verbrandingsoventje al aan. Je krijgt vitamine D door de buitenlucht en je kan ondertussen nog een fijne podcast of meditatie luisteren. Je bloeddruk wordt lager waardoor je je minder gespannen voelt en meer rust ervaart. Goed voor je bloedsuikerspiegel en je helpt je spijsvertering op weg. Waardoor ook je stoelgang verbetert. Dus weer of geen weer, trek lekker je hardloopschoenen aan of je wandelschoenen en ga er op uit!

3.    Mediteer 3 tot 4 keer in de week 

Mediteren kan je leren, net zoals lief voor jezelf zijn. Door een paar keer per week te mediteren verminder je stressklachten, negatieve denkbeelden en gedachtes leer je loslaten, je krijgt meer energie en je concentratievermogen wordt beter. En mediteren kan je al doen door een paar minuten per dag de tijd ervoor te nemen.

4.    Doe aan yoga nidra 

Yoga komt in zoveel verschillende vormen en yoga nidra is een heel prettige variant. Het wordt ook wel slaap van de yogi’s genoemd. Perfect om te doen na de drukte van afgelopen maand. Want quarantaine of niet, de feestmaand vergt altijd veel van je energie. Het is een vorm van yoga die, als je het goed uitvoert, gelijk staat aan 4 uur diepe slaap. Je kan dus werken aan een verfriste en uitgeruste versie van jezelf. Je creëert meer rust, je kan dieper slapen, het is goed voor je concentratie en het geeft meer rust en creativiteit. Maar ook energie én het versterkt je immuunsysteem. 

5. En er is nog veel meer dat je kunt doen! 

Onthoud dat een ode aan je lichaam gaat om het vieren van wie je bent, het cultiveren van zelfliefde en het waarderen van de mogelijkheden die je lichaam je biedt. Het is een doorlopend proces van zelfacceptatie en zorg, en het kan tijd kosten om een positieve relatie met je lichaam op te bouwen. Het brengen van een ode aan je lichaam kan op verschillende manieren en is een persoonlijke ervaring:

 • Zelfzorg: Besteed tijd aan zelfzorgactiviteiten die je lichaam en geest ten goede komen. Dit kan variëren van ontspannende baden en massages tot het doen van yoga of meditatie. Luister naar de behoeften van je lichaam en geef het de zorg en aandacht die het verdient.

 • Dankbaarheid uiten: Neem elke dag de tijd om bewust stil te staan bij de dingen waar je lichaam je toe in staat stelt en wees dankbaar voor deze mogelijkheden. Denk aan de zintuigen waarmee je de wereld ervaart, de fysieke activiteiten die je kunt doen, de glimlach die je kunt geven en ontvangen, enzovoort.

 • Positieve affirmaties: Gebruik positieve affirmaties om jezelf aan te moedigen en je lichaam te eren. Spreek positieve zinnen uit, zoals “Ik waardeer en accepteer mijn lichaam precies zoals het is” of “Ik ben dankbaar voor de kracht en veerkracht van mijn lichaam.”

 • Beweging en activiteit: Kies activiteiten waar je van geniet en die je lichaam op een gezonde manier uitdagen. Beweging kan variëren van wandelen en dansen tot krachttraining en sporten. Focus niet alleen op het uiterlijk, maar waardeer de kracht, flexibiliteit en vitaliteit die je lichaam je biedt.

 • Voeding en hydratatie: Zorg goed voor je lichaam door gezond en voedzaam voedsel te eten en voldoende water te drinken. Wees je bewust van de brandstof die je aan je lichaam geeft en geniet van het proces van het voeden van jezelf op een liefdevolle manier.

 • Kleed jezelf met zorg: Kies kleding die je lichaam op een positieve manier accentueert en waarin je je comfortabel en zelfverzekerd voelt. Neem de tijd om jezelf te verzorgen en besteed aandacht aan je persoonlijke stijl.

 • Selfie-vrije tijd: Geef jezelf regelmatig momenten zonder sociale media en selfie-cultuur. Wees in het moment met jezelf en je lichaam zonder de behoefte om jezelf voortdurend te vergelijken met anderen. Waardeer je eigen unieke schoonheid.

365 dagen Selfcare Yoga

We weten allebei dat nieuwe gewoontes tijd kosten. 365 dagen Selfcare Yoga is een persoonlijk verdiepingsjaar door middel van yoga, mindfulness en meditatie.

Een jaar kan lang lijken. Gelukkig ga je al veel sneller effecten merken.

Uiteindelijk is je doel ook niet om na een jaar ‘klaar’ te zijn, maar om yoga op een fijne manier geïntegreerd te hebben in jouw leven.

Het enige dat jij hoeft te doen, is je matje klaarleggen. Er eens op te gaan zitten en tijdens de eerste les het allemaal op je af te laten komen. 

Easy like that!