Eerlijk verhaal over borstvoeding

Dit lees je allemaal in deze blog!

Suzy is nu 7 weken oud en al ruim 2,5 kilo aangekomen door moedermelk. Ik weet nog dat mijn schoonzus zei: “een bevalling is pittig, maar borstvoeding geven… dát is pas pittig”. En ja, die mening deel ik wel. Want waar ik voor mijn bevalling een dagje hard moest werken, duurt borstvoeding veel langer. Toch zou ik het voor geen goud anders willen doen. Dit is mijn eerlijke borstvoedingsverhaal.

Zodra ik in verwachting was, wist ik dat ik graag borstvoeding zou willen geven. Ik ben hier niet om de discussie aan te gaan over dat kunstmatige voeding beter is dan borstvoeding, maar ik geloof wel dat het geven van borstvoeding in de eerste weken kan bijdragen aan een goede hechting. De melk die ik geef is precies afgesteld op de behoeftes van Suzy. En het zou beter zijn voor mijn herstel.. 

Daarnaast wist ik ook heel goed dat alleen willen niet genoeg is voor het geven van borstvoeding. Het moet simpelweg ook maar gewoon kunnen. Suzy is heel ontspannen ter wereld gekomen. Ik geloof dat dit erg heeft bijgedragen aan een goede start. Ook op het gebied van borstvoeding geven.

Ben je benieuwd naar mijn bevallingsverhaal? Die kun je hier lezen! 

Paniek! Ze moest weer drinken 

Zodra Suzy geboren was, drinkt ze al. In de avond is ze geboren en al direct kon ik haar voeden. Uiteraard is dit nog maar een heel klein beetje. Maar ze dronk direct. Ook het aanleggen ging gelijk goed. De eerste nacht sliepen we nog even in het ziekenhuis. Maar al snel konden we naar huis. De tweede dag dronk ze óók erg goed. Wij hadden eigenlijk geen idee. Maar elke paar uur wilde ze drinken en leek het er ook op dat ze dronk.

In de middag ging de kraamhulp weg en moesten we het samen doen voor die dag. Elke paar uur moest ze drinken. Je hoefde haar niet wakker te maken, maar het was wel slim om haar niet langer dan 4 uur niet te voeden. Dus terwijl wij sushi gingen bestellen keken we naar onze slapende baby. Ze leek erg tevreden. De uren verstreken en ze kwam maar niet voor haar voeding. Na 4,5 uur maakten we ons zorgen, er mocht tenslotte niet meer dan 4 uur tussen zitten. Paniek! 

Rick appte de verloskundige. Zij vroeg of we al wel een druppel melk aan de tepel hadden gezien en of ze ook al had gespuugd. Spugen deed ze niet extreem veel, maar ze had wel een keertje gespuugd. En ook hadden we al wel melk aan de tepel gezien, ze dronk tenslotte heel de dag door. “Oh”, appte de verloskundige, “dan is ze gewoon verzadigd”. De tweede dag van haar leven op aarde dronk Suzy dus al ontzettend goed. Er was nul reden voor paniek.

1. Borstvoeding op verzoek

Ik geef borstvoeding op verzoek. Dat houdt in dat we geen schema aanhouden, maar dat ik borstvoeding geef op het moment dat zij graag wil. Hierdoor kan ik de ene dag 5 keer een voeding geven en op andere dagen haar wel 15 aanleggen. Dit vergt veel van je als kersverse moeder. Je moet tenslotte constant in dienst staan van je baby. En met heel mijn hart zeg ik uiteraard: dat doe ik met heel veel liefde. Maar nu ik 7 weken onderweg ben, is dat soms ook wel pittig. Laten we wel eerlijk zijn. 

Toch vind ik borstvoeding op verzoek wel heel erg prettig. Het is een goede manier om haar rustig te krijgen of zelfs in slaap te krijgen. We hebben ook (nog) geen speen voor haar, dus dit vinden wij een natuurlijke manier om haar te sussen. 

Doordat Suzy direct zo goed dronk aan de borst heb ik ook haast geen stuwing gehad in de kraamweek. Het vraag en aanbod is zo goed op elkaar afgestemd dat ik precies de juiste hoeveelheid melk voor haar heb. Daarom vind ik borstvoeding geven ook zo’n fijne manier. Het is zo natuurlijk. Daarnaast is ook de formule van de melk precies op haar afgestemd. Waardoor zij ook op het gebied van antistoffen precies krijgt wat ze nodig heeft. Prachtig gedaan, moeder natuur! 

Als je borstvoeding op verzoek intens vindt dan zou ik je aanraden om af te wisselen met verschillende houdingen. Zo zit ik vaak in de madonna houding, de klassieke manier van borstvoeding geven. Maar de Australische houding is ook erg prettig, daar kun je namelijk bij liggen. 

2. Kloven, wondjes en ander tepelleed 

Tja, ik zei het al eventjes … het ging bij mij niet geheel zonder pijn. Sterker nog, het ging al vrij snel zeer doen en dat heeft het toch wel tot week 6 gedaan. Er zijn een aantal dingen die ik zelf heel erg prettig vond om te gebruiken. 

Dit zijn mijn natuurlijke tips voor kloven, wondjes en ander tepelleed:

    • Heb je last van bolletjes, bultjes of ophopingen in je borst? Ga dan niet masseren maar trommel het los. Ik geef ook een beetje TLC aan mijn (Tender Love and Care) als ik onder de douche sta. Je wil namelijk écht geen borstontsteking krijgen.

    • Al snel kreeg ik last van wondjes en kloven. Als Suzy aanhapte dan schoot er een pijnscheut van mijn tepel naar de achterkant van mijn rug. Uiteindelijk heeft dit bij mij 6 weken geduurd voordat de pijn helemaal over was. Verder gebruik ik voor mijn borsten kokosolie, sheabutter en frambozenolie. Deze natuurlijke middelen zorgen ervoor dat je tepels niet uitdrogen en soepel blijven. Kokosolie is daarnaast ook goed voor het voorkomen van spruw. Het mag dus gewoon op je tepel blijven zitten. Want het is ook goed voor de baby. 

    • Om een soort natuurlijke barrière te maken tussen mijn tepel en de bh draag ik heilwol. Heilwol is gekaarde schapenwol, waar van nature lanoline (wolvet) in zit. Dit is heel erg goed voor je huid en legt ook een extra laagje over de kwetsbare huid van je tepel. Ik gebruikte dit eerder ook al tussen mijn tenen om blaren te voorkomen! En niets is zo pijnlijk als een gebarsten tepel die langs je bh scheurt. Echt waar. 

    • Blijven ademen. Als de baby aanhapt en het doet zeer blijf dan toch gewoon doorademen. Het is een zeer pijnlijk gevoel, maar het is heel belangrijk dat je blijft doorademen. Doorademen zorgt ervoor dat je je schouder blijft ontspannen en ook je buik. Je bent een wisselwerking met je baby. Ben jij ontspannen dan wordt je baby ook steeds meer ontspannen. Echt waar! 

    • Het komt goed! Sommige vrouwen hebben helemaal geen pijn, bij sommige vrouwen duurt het 3 weken voordat er ‘eelt’ op zit. Uiteindelijk moet borstvoeding eigenlijk geen zeer doen. En gelukkig ben ik nu bij dat stadium aanbeland. 

3. Starten met kolven

Er zijn verschillende momenten dat je kunt starten met kolven. Bijvoorbeeld omdat je melkproductie meer op gang geholpen moet worden of omdat je wilt voorkomen dat je moet bijvoeden. Het kan ook zijn dat je juist te veel melk produceert en dat je wilt afkolven om te voorkomen dat je baby te veel krijgt. 

Doordat bij mij de melkproductie precies goed was en dus was afgesteld op de behoefte van Suzy hoefde ik in het begin niet te starten met kolven. Dan is het advies om te starten met kolven vanaf een week of 5/6. Omdat je op deze manier de baby kunt laten wennen aan een flesje. 

Het kolven viel mij alles mee. Ik heb de NurtureGoods Smart 3.0 Dual Efficient Borstkolf en die werkt heel prettig en fijn. Zelf hou ik wel van een simpel apparaat. Want het geven van borstvoeding is al intensief genoeg. Ook deed het absoluut geen zeer. Het apparaat is betaalbaar en je kunt het gemakkelijk meenemen. 

Ook prettig van kolven naast het geven van borstvoeding: papa kan óók een flesje geven. Het is een mooi moment wanneer papa het eerste flesje geeft. En het geeft mama even de tijd en de ruimte om iets voor haarzelf te doen. Zo was mijn eerste uitje naar de bekkenfysio. Je pakt alles aan, als kersverse moeder 😉

Ik kolf maar één keer per week. Dat zal meer worden als ik volgende maand weer ga werken!

En nu?

De pijn in mijn tepels en borsten is weg. Hierdoor kan ik nu veel fijner borstvoeding geven. Ik vind het geven van borstvoeding ook een heel mooi moment. Ook midden in de nacht vind ik het een heel intiem moment tussen mij en mijn dochtertje. Ik kan ervan genieten als ik zie hoe flink ze groeit. En dat ik dat dan mag doen! In de nacht komt ze maar één keer. En overdag natuurlijk wel iets vaker. Maar desondanks geniet ik er echt met volle tuigen van. 

Borstvoeding geven is echt een avontuur. Een avontuur dat van mij nog heel wat maandjes mag duren!

De borstkolf uit deze blog heb ik gekregen in ruil voor een eerlijke review.  Op deze blog vind je reviews van producten. Ik vertel altijd eerlijk wat ik van een product vind.