Yoga journey: waarom yoga niet perfect hoeft te zijn

Dit lees je allemaal in deze blog!

Ik dacht lang dat yogahoudingen perfect moesten zijn. En als je Instagram moet geloven kan dat alleen als je een blokjesbuik hebt, zongebruind bent en de nieuwste yoga-kleding draagt. Je bent alleen een yogini als je elke dag een aantal uur op de mat staat en wie niet op zijn hoofd kan staan, telt niet mee. En dit is natuurlijk een opstapeling van allemaal klinkklare onzin. Yoga hoeft niet perfect te zijn. Want wij zijn niet perfect. En yoga is voor iedereen, weet je nog? In deze blog vertel ik je meer over waarom yoga niet perfect hoeft te zijn. 

Elk lichaam is anders. Laten we daar eens mee beginnen. Het lichaam is een bouwwerk van prachtige botten, pezen, zintuigen, spier- en vetweefsels en organen. Maar toch zijn we niet identiek. Dus wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken. Wat voor de ene een heel makkelijke houding is, is voor de ander een vreselijke houding. En andersom natuurlijk. Is het niet prachtig dat we allemaal uniek zijn? Laten we dat dan ook omarmen. Want daardoor wordt jouw yoga journey veel leuker. Wanneer je namelijk accepteert dat je sommige houdingen heel makkelijk kunt doen en andere wat minder makkelijk, accepteer je je lichaam zoals het is. Met al haar plus- én minpunten. 

Wat is perfect?

Perfect is sowieso een woord waar we wat dieper in moeten duiken. Want wat is perfect? Dat plaatje dat ik in de intro schetste van een yogameisje in de mooiste kleren en de moeilijkste houdingen? Misschien heeft ze wel 3 jaar van haar leven gestreden om deze pose uit te voeren en heeft ze hard gewerkt -in de zon- om die mooie outfit bij elkaar te sparen. Als dit is hoe zij (of hij) is. Dan is dat perfect. Perfectie is dus, in mijn ogen, datgene waar jij naar streeft. Is een ochtend perfect omdat je 10 minuten hebt kunnen mediteren? Lukt het je eindelijk om meer ontspanning in te bouwen? Of heb je na jaren oefenen eindelijk de hoofdstand gedaan? Dan is dat perfect. Jouw streven naar jouw eigen unieke perfectie. Daar geloof ik in.

Maar nog mooier vind ik de weg naar perfectie toe. Want die zal imperfect zijn. Er zullen dagen zijn dat je helemaal geen zin hebt om je yogamat uit te rollen. Er zullen dagen zijn dat je alles behalve ontspannen bent. En er zullen dagen zijn dat het je niet lukt om positief naar jezelf te kijken. 

Dit is de definitie van imperfectie:

Onvolmaakt of niet perfect: Als iets imperfect is, betekent dit dat het fouten of tekortkomingen heeft. Bijvoorbeeld: “Deze schilderij is prachtig, maar het heeft een paar imperfecties.”

And I love it! 

Want er is een sterke overlap tussen yoga en imperfectie. Yoga is meer dan alleen een fysieke oefening – het is een holistisch systeem dat gericht is op het bevorderen van fysieke, mentale en spirituele gezondheid en welzijn. Een van de belangrijkste principes van yoga is dat we allemaal imperfect zijn en dat we moeten leren om onze eigen beperkingen en zwakheden te accepteren.

Wat leert yoga ons over imperfect zijn?

Yoga moedigt ons aan om onze eigen grenzen te respecteren en te erkennen dat we niet perfect zijn. In plaats van ons te concentreren op wat we niet kunnen doen, leert yoga ons om ons te concentreren op wat we wel kunnen doen en om ons te concentreren op onze eigen individuele reis. Dit kan ons helpen om ons te bevrijden van de stress en angst die vaak voortkomen uit het streven naar perfectie.

Yoga biedt ook vele tools en technieken om ons te helpen onze imperfecties te omarmen en te accepteren. Mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen zijn allemaal belangrijke aspecten van yoga die ons kunnen helpen ons bewustzijn te vergroten en ons te concentreren op het huidige moment. Door deze technieken te oefenen, kunnen we ons meer bewust worden van onze eigen gedachten en emoties en leren we om onszelf te accepteren zoals we zijn, inclusief onze eigen imperfecties.

Kortom, yoga en imperfectie gaan hand in hand. Yoga biedt ons de tools en de ruimte om ons te concentreren op ons eigen pad en om onze eigen beperkingen en zwakheden te accepteren, wat ons kan helpen om meer ontspannen, zelfverzekerd en gelukkig te zijn.

Dit kun je doen om imperfectie te omarmen in jouw yoga journey:

Gelukkig is er een hoop te doen. Door deze tips toe te passen en je te concentreren op acceptatie en groei in plaats van perfectie, kun je imperfectie omarmen en een meer positieve en vervullende kijk op het leven krijgen.

  1. Kijk altijd naar de mogelijkheden. Dat je een houding niet kunt, is heel logisch. Yoga doen, is een journey. En dit is allesbehalve een rechte weg omhoog. Probeer jezelf uit te dagen binnen de grenzen van je lichaam. Geef daarom 80% van je maximale kunnen. Zo voorkom je blessures. En voor de mensen die zeggen: hoeveel is 80%? Dat is ver voordat het pijn begint te doen en te steken. Dan ben je 100% te ver. En dat brengt me ook direct bij het tweede punt. 
  2. Luister naar je lichaam. Als je een yogales vanaf het scherm volgt, ben je geneigd om constant naar het beeldscherm te staren. Maar zeker als je wat vaker yoga hebt gedaan, kun je grotendeels vertrouwen op je intuïtie. Doe dat waar jouw lichaam behoefte aan heeft!
  3. Geef niet te veel aandacht aan de stemmetjes in je hoofd. Ja, we hebben ze allemaal. En ze zijn de saboteurs. Ze gaan dingen zeggen als: ‘nou, dat kun jij niet hoor.’ En wat denk je van: ‘nu kijk ik tegen die vetrol aan’. ‘Hoelang duurt het denk je nog?’ ‘We hebben nog wat beters te doen hoor.’ Als je door hebt dat het de saboteurs zijn die je proberen te verleiden, dan ben je al aan de winnende hand. De oplossing? Klets terug met een liefdevolle opmerking als een mantra in je hoofd. ‘Ik hou van mijn lichaam’, ‘ik neem de tijd die ik nodig heb’ en ‘ik ben nog aan het leren’.   
  4. Voel je dat een houding te veel wordt? Je mag jezelf altijd uitdagen, maar ook aan uitdaging komt een einde. Voel je dat je opraakt? Kom dan uit de houding en neem een ontspannende houding aan, zoals kindhouding of savasanha. Deze houdingen mogen áltijd. Ontspan, kom tot rust en pak de les verder op zodra je het kan. 
  5. Geniet. Yoga is geen wedstrijd en laat het geen moetje zijn. Geniet van je yoga journey. Zeker als een houding wat zwaarder begint te worden, zijn we geneigd om boos te gaan kijken. Vol in focus met een diepe frons op ons voorhoofd. Een gezichtsuitdrukking die niet past bij hoe we ons willen voelen. De oplossing? Tover een glimlach op je gezicht. Ook al is ‘ie niet gemeend. Ons lichaam en mind weten dat niet, maar maken wel gelukshormonen aan wanneer we lachen. Ook als we faken!

Dit kun je doen om imperfectie te omarmen in jouw yoga journey:

  1. Wees vriendelijk voor jezelf: Praat tegen jezelf alsof je tegen een goede vriend zou praten. Wees begripvol en geduldig met jezelf wanneer dingen niet perfect gaan.

  2. Focus op vooruitgang, niet op perfectie: In plaats van je te richten op perfectie, stel je doelen om jezelf te verbeteren en te groeien. Focus op vooruitgang in plaats van op het bereiken van perfectie.

  3. Leer van je fouten: Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van het leven. In plaats van jezelf te straffen voor fouten, leer ervan en gebruik ze als kansen om te groeien en jezelf te verbeteren.

  4. Vergelijk jezelf niet met anderen: Onthoud dat iedereen zijn eigen unieke reis heeft en dat vergelijken met anderen alleen maar tot negatieve gevoelens kan leiden. Focus op je eigen reis en wat je kunt doen om te groeien en te verbeteren.

  5. Wees dankbaar: Richt je aandacht op de dingen die wel goed gaan en waar je dankbaar voor bent in je leven. Dit kan helpen om een positieve en dankbare houding te behouden, zelfs als dingen niet perfect zijn.

  6. Geef jezelf toestemming om niet perfect te zijn: Onthoud dat het OK is om niet perfect te zijn. Geef jezelf toestemming om mens te zijn en om te groeien en te leren van je ervaringen.

Voeg een snufje yoga toe in je leven

Kortom, het omarmen van imperfectie in ons dagelijks leven is een uitdaging, maar kan ons helpen om een gelukkiger, gezonder en meer vervullend leven te leiden. Yoga biedt ons de tools en de ruimte om onze eigen beperkingen en zwakheden te accepteren en ons te concentreren op onze eigen reis van groei en vooruitgang.

Door yoga te beoefenen en de principes van mindfulness en acceptatie toe te passen in ons dagelijks leven, kunnen we leren om onze imperfecties te omarmen en ons te concentreren op wat echt belangrijk is – onze eigen innerlijke rust, balans en welzijn. Dus laten we stoppen met streven naar perfectie en in plaats daarvan ons richten op groei, acceptatie en liefdevolle vriendelijkheid voor onszelf en anderen. 

Mijn missie? Meer ontspannen mama's

Online yogacursus: 365 dagen Selfcare Yoga

Moeders hebben vaak te maken met hoge niveaus van stress door het combineren van werk, huishoudelijke taken en de zorg voor kinderen. Onderzoek toont aan dat moeders meer stress ervaren dan vaders, wat ontspanning moeilijk maakt.

Het kost gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte te vormen. Door 365 dagen Selfcare Yoga te volgen, krijgen moeders de tijd en begeleiding om diepe ontspanning een vast onderdeel van hun dagelijkse routine te maken, met blijvende voordelen voor hun gezondheid.