Vind je richting – jouw innerlijke kompas volgen

Dit lees je allemaal in deze blog!

Als moeder draag je dagelijks zoveel verantwoordelijkheid op je schouders. Van het zorgen voor je gezin tot het managen van werk, huishouden, en jezelf ergens daartussenin proberen niet te verliezen. Het kan soms voelen alsof je in alle richtingen tegelijk wordt getrokken, zonder echt je eigen pad te volgen. In deze blog wil ik je uitnodigen om stil te staan en je eigen richting te (her)ontdekken. Door middel van yoga en meditatief schrijven kun je leren weer te voelen waar jij naar toe wilt, zowel fysiek als emotioneel.

Waarom is het belangrijk om je richting te vinden?

In onze hectische levens zijn we vaak gericht op het vervullen van verwachtingen – van onze kinderen, partners, familie, en werk. Maar wanneer heb je voor het laatst stilgestaan bij wat jíj echt wilt? Wanneer we continu voor anderen zorgen zonder naar binnen te keren, raken we de verbinding met onszelf kwijt. Dit kan leiden tot gevoelens van onrust, vermoeidheid en zelfs het gevoel van ‘vastzitten’. Door je richting te vinden, kom je weer in contact met je kern, je verlangens en je persoonlijke balans.

Innerlijke kompas volgen: zo helpt online yoga

Yoga is niet alleen een fysieke oefening; het is een manier om bewust te worden van je lichaam, je ademhaling en je gedachten. Het nodigt je uit om te vertragen en naar binnen te keren. In dat proces van naar binnen kijken, kun je voelen waar je vastloopt en wat je nodig hebt om weer vooruit te bewegen.

Hier zijn een paar yogahoudingen die je kunnen helpen om helderheid en richting te vinden:

1. De Berghouding (Tadasana)

De Berghouding lijkt op het eerste gezicht simpel, maar het is een krachtige manier om je te aarden en weer in contact te komen met je lichaam. Door stevig op de grond te staan, met je voeten op heupbreedte en je armen ontspannen langs je lichaam, kun je je focussen op je ademhaling en voelen hoe je in het moment bent. Deze houding helpt je om fysiek en mentaal stil te staan en van daaruit weer je richting te bepalen.

2. De Kindhouding (Balasana)

De Kindhouding is een prachtige manier om naar binnen te keren en jezelf rust te gunnen. Door in deze houding te ontspannen, geef je jezelf de ruimte om los te laten wat je niet langer dient en je energie te hernieuwen. Deze houding biedt de perfecte gelegenheid om naar je intuïtie te luisteren en te ontdekken wat je écht wilt.

3. De Boomhouding (Vrksasana)

De Boomhouding helpt je om balans te vinden, zowel fysiek als mentaal. In deze houding sta je op één been, terwijl je andere voet tegen je dijbeen rust. Door je te concentreren en je ademhaling te gebruiken, kun je een gevoel van stabiliteit en richting ervaren. Deze oefening kan je helpen om je focus weer te vinden, zodat je sterker en met meer vertrouwen je pad kunt vervolgen.

Meditatief schrijven: jouw innerlijke kompas

Naast yoga kan meditatief schrijven je helpen om je richting te vinden. Dit is een krachtige manier om je gedachten en gevoelens op papier te zetten zonder oordeel. Schrijven kan je helpen om patronen en verlangens te herkennen die misschien verborgen zijn gebleven in de dagelijkse drukte.

Hier is een eenvoudige schrijfoefening om te beginnen:

  1. Neem 5-10 minuten de tijd. Zet een timer zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de tijd.
  2. Schrijf zonder te stoppen. Laat je pen over het papier vloeien en schrijf alles op wat in je opkomt, zonder erover na te denken of het “juist” is.
  3. Stel jezelf de vraag: “Waar verlang ik echt naar?” of “Wat heb ik nodig om weer richting te vinden?”

Lees na afloop je woorden terug en kijk of er patronen of inzichten naar voren komen. Vaak onthullen deze momenten van zelfreflectie een diepere waarheid, die ons helpt om bewuster keuzes te maken en ons pad te volgen.

Meer schrijven? Begin met meditatief schrijven!

Je richting vinden in het moederschap

Als moeder ben je niet alleen verantwoordelijk voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Wanneer je jouw innerlijke kompas hebt gevonden, straalt dit door in je hele leven. Je zult merken dat je met meer rust en zelfvertrouwen je gezin kunt leiden, zonder jezelf uit het oog te verliezen.

Yoga en meditatief schrijven kunnen je begeleiden bij het opnieuw ontdekken van je richting. Het zijn tools die je helpen om vanuit je kern te leven, in balans te zijn en vol vertrouwen je keuzes te maken.

Dus, lieve moeder, neem vandaag de tijd om even stil te staan. Rol je yogamat uit, pak je pen en papier, en geef jezelf de ruimte om weer in contact te komen met jouw unieke pad. Je zult merken dat wanneer je bewust kiest voor rust en zelfzorg, je veel krachtiger in het leven staat – zowel voor jezelf als voor je gezin.


Voel je vrij om deze blog te delen met andere moeders die ook op zoek zijn naar meer balans. Wil je dagelijks begeleid worden met yoga en meditatief schrijven? Neem dan een kijkje op mijn platform, waar ik je elke dag inspireer met zelfzorgoefeningen en innerlijke rustmomenten! Je kan mij vinden op Instagram onder @lauralouise.nl – De Online Yogajuf.

Mijn missie? Meer ontspannen mama's

Online yogacursus: 365 dagen Selfcare Yoga

Moeders hebben vaak te maken met hoge niveaus van stress door het combineren van werk, huishoudelijke taken en de zorg voor kinderen. Onderzoek toont aan dat moeders meer stress ervaren dan vaders, wat ontspanning moeilijk maakt.

Het kost gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte te vormen. Door 365 dagen Selfcare Yoga te volgen, krijgen moeders de tijd en begeleiding om diepe ontspanning een vast onderdeel van hun dagelijkse routine te maken, met blijvende voordelen voor hun gezondheid.