Waarom is yoga goed voor je? 

Dit lees je allemaal in deze blog!

Als online yogadocent krijg ik heel vaak de vraag: waarom is yoga toch zo goed voor je? Yoga is om heel veel verschillende redenen goed voor je. Wat die redenen zijn, vertel ik jou in deze blog! Want ik wil niets liever dan je motiveren om vaker op de mat te stappen. Want wat je leert op de yogamat kun je de rest van de dag meenemen!

Yoga is om verschillende redenen goed voor je. Maar ik vind het ook belangrijk dat je je beseft dat veel van deze redenen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Yoga is een verzamelnaam voor veel meer onderdelen dan enkel en alleen de houdingen, asana’s worden deze ook wel genoemd. In deze blog zullen we het vooral hebben over waarom het fysieke gedeelte van yoga, de yogaflows, zo goed voor je zijn.

 

Dit zijn de redenen waarom yoga zo goed voor je is:

Er zijn veel redenen waarom yoga goed is voor je. Hier zijn een paar belangrijke voordelen:

   • Yoga verbetert de fysieke flexibiliteit: Door de verschillende houdingen en bewegingen die je tijdens een yogaflow uitvoert, versterk je je spieren en vergroot je je fysieke flexibiliteit.

   • Verlaagt stress en angst: Yoga bevordert ontspanning en mindfulness, waardoor het stress en angst kan verlagen wanneer je het regelmatig doet.

   • Yoga verbetert de slaapkwaliteit: Yoga kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, waardoor je meer uitgerust en energieker wakker wordt. Maar je kan na bijvoorbeeld yin yoga of yoga nidra ook beter in slaap vallen.

   • Versterkt het immuunsysteem: Yoga kan het immuunsysteem versterken, wat helpt bij het voorkomen van ziekten en aandoeningen.

   • Verbetert de ademhaling: Yoga legt nadruk op ademhalingstechnieken, die je kunnen helpen om je te concentreren en te ontspannen. En je longcapaciteit kunnen verbeteren. Ademhalingsoefeningen of breathwork wordt binnen de yoga ook wel pranayama genoemd. 
   • Verbetert de mentale helderheid: Yoga kan je helpen om beter te concentreren, beter te slapen en positiever te denken. Wat leidt tot verhoogde mentale helderheid en prestaties.

  Waarom is yoga goed voor je?

  Doe mee met de proefweek

  Wil jij ervaren of yoga iets voor jou is? Je kan nu beginnen met de proefweek van de online cursus 365 dagen Selfcare Yoga. Dan kun je een week uitproberen of deze cursus, die vol zit met yoga, iets voor jou is!

  Leuk! Maar waarom is yoga nou zo goed voor je?

  Veel van mijn deelnemers voelen zich moe en uitgeblust. En zoeken een manier om meer energie te krijgen en lekkerder in het velletje te komen. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom vrouwen kiezen voor yoga. Denk bijvoorbeeld aan:

   • Stressvermindering: Veel mensen beoefenen yoga om stress te verminderen en ontspanning te vinden. De combinatie van ademhalingstechnieken, meditatie en fysieke oefeningen kan helpen bij het verlagen van stress en angst.
   • Fysieke fitness: Sommige mensen beoefenen yoga als een vorm van fysieke activiteit, omdat het verbetert de spierkracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.
   • Verbetering van de geestelijke gezondheid: Yoga wordt vaak geassocieerd met verbetering van de mentale helderheid, positieve stemming en emotionele stabiliteit. Het kan helpen bij het verminderen van depressie, angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen.
   • Persoonlijke groei: Voor sommige mensen is yoga een manier om zichzelf beter te leren kennen en persoonlijke groei te bevorderen. De nadruk op mindfulness en bewustzijn kan helpen bij het ontwikkelen van een dieper begrip van jezelf en de wereld om je heen.
   • Spirituele verbinding: Voor sommige mensen is yoga een spirituele bezigheid, die hen helpt om verbonden te blijven met hun diepere zelf en de universele energie.

   Hoe begin je met yoga?

   Als je wilt beginnen met yoga, zijn hier een aantal stappen die je kunt volgen:

   • Onderzoek verschillende soorten yoga: Er zijn veel verschillende stijlen van yoga, dus het is belangrijk om te onderzoeken welke bij je past en welke doelen je wilt bereiken. Zo bied ik yin yoga, hatha yoga en yoga nidra aan in mijn online cursus en op de retraitedagen.

   • Kies de juiste kleding en uitrusting: Zorg ervoor dat je comfortabele kleding draagt die niet in de weg zit en zorg voor een mat waarop je kunt oefenen.

   • Maak een schema: Het is belangrijk om regelmatig te oefenen om het maximale effect te bereiken, dus maak een schema en probeer het zo vast te houden.

   • Wees geduldig en consistent: Yoga is een beoefening die tijd nodig heeft om resultaten te bereiken, dus wees geduldig en blijf consistent.

   • Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en de houdingen uit te voeren op een manier die comfortabel voor je is. Als je pijn of ongemak voelt, moet je stoppen en een andere houding proberen.

   • Maak het leuk: Yoga moet leuk zijn en een manier zijn om te ontspannen en te groeien, dus probeer de sessies te genieten en te concentreren op het moment.

   • Het is altijd aanbevolen om een arts te raadplegen voordat je begint met een nieuwe oefenroutine, vooral als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt.

   Yoga in de kern: zonder poespas 

   Veel van jullie weten wel dat yoga al heel oud is. Het is namelijk een oude Indische filosofie en een holistische benadering van gezondheid en welzijn die zich richt op de verbinding tussen het lichaam, de geest en de ziel. Ik zei net al even aan het begin van deze blog, dat yogahoudingen of het fysiek doen van yoga slechts een onderdeel is van een groter geheel. De basis van yoga omvat namelijk verschillende aspecten, waaronder:

   • Ademhaling: De ademhaling is een belangrijk onderdeel van yoga en wordt gebruikt om de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen. Het is belangrijk om de aandacht te richten op de ademhaling tijdens de oefeningen.
   • Houdingen (asana’s): Yoga omvat een reeks houdingen, ook wel asana’s genoemd, die helpen bij het verbeteren van de fysieke fitheid, flexibiliteit en kracht.
   • Meditatie: Yoga omvat ook meditatie-oefeningen die helpen bij het verbeteren van de concentratie en het bereiken van mentale rust.
   • Integratie van lichaam en geest: Yoga beoogt de integratie van lichaam en geest door het bevorderen van bewustzijn en concentratie tijdens de oefeningen.
   • Respect voor jezelf en anderen: Yoga omvat ook respect voor jezelf en anderen, en een verantwoorde manier van leven.
   • Persoonlijke groei: Yoga is ook gericht op persoonlijke groei en het verbeteren van de mentale, emotionele en spirituele aspecten van het leven.
    •  

   Beginnen met yoga

   Het is dus absoluut zo dat beginnen met yoga veel voor je kan doen. Fysiek en mentaal! Dat maakt yoga ook zo ongelooflijk mooi. En het maakt mij als online yogadocent ook zo trots. Want yoga is prachtig en dat yoga onderdeel van jou leven kan zijn, hoef ik veel vrouwen niet meer uit te leggen. Ik mag vooral motiveren om lekker aan de slag te gaan met yoga!