Postpartumlijf: lief zijn voor jezelf 

Dit lees je allemaal in deze blog!

Als spiksplinternieuwe moeder stapte ik een wereld binnen van ongekende liefde, vreugde en – hoe zouden we ze noemen – uitdagingen. Terwijl ik mijn baby niet langer meer in mijn buik draag, maar in armen, omhelst mijn lichaam ook een nieuw hoofdstuk. Het hoofdstuk van transformatie. Toch voel ik aan alles dat ik dat postpartum lichaam wil kunnen omarmen.

In de nasleep van de bevalling, te midden van slapeloze nachten en voedingsmarathons, is het van groot belang om het meest ongelooflijke instrument dat je hebt – dat onwijs knappe, sterke, wonderbaarlijke lijf van je – te omarmen én te vieren. Is het niet voor mezelf dan is het wel voor mijn dochter. Want ik wil niets liever dan dat zij ook leert om van haarzelf te houden. Lief zijn voor jezelf geef je door.

Vier het leven, vier het lijf

Maar waarom vind ik het zo belangrijk om mijn lijf, maar ook jouw lijf, te vieren? We kunnen zo ongelooflijk streng zijn voor onszelf. En dat terwijl we op het moment dat we in verwachting zijn onze buik uren kunnen strelen. Is de baby uit de buik dan kunnen we streng zijn voor onszelf. Maar ook voor de vrouwen om ons heen. Het lichaam is (tijdelijk) anders. Het huisje is leeg. En ja, dat zie je (soms). Is dat erg? Vind ik niet. Moest ik wennen? Jazeker.

Ik heb vooral moeten wennen aan de boobies. Eerlijk is eerlijk. Vroeger wilde ik graag grotere borsten hebben. En nu zijn ze groot. Dat komt natuurlijk doordat ik borstvoeding geef. Iets dat ik fantastisch vind. Maar als ik mijn lichaam in de spiegel zag, moest ik wennen aan hoe mijn lijf er nu uit ziet. En nog steeds denk ik weleens: ze zijn écht groot. Toch wil ik op dat moment ook liefdevol naar mijn lijf kunnen kijken in plaats van te oordelen.

Het lichaam maakte een reis

De reis van zwangerschap en bevalling is als een epische reis voor je lichaam. Negen maanden lang heeft het zich aangepast en veranderd om een nieuw leven te creëren. Het verdient een ovatie voor de ongeëvenaarde prestatie van het voortbrengen van een menselijk wezen, jouw kind(jes). Het vieren van deze krachtige prestatie herinnert je eraan dat je lichaam tot iets buitengewoons in staat is.

En daarnaast is je postpartum lichaam een getuige van het wonder van het moederschap. Het vertelt het verhaal van de liefde die je draagt. Maar soms ook voor offers die je hebt gebracht. Door je lichaam (en jezelf) te vieren, omarm je niet alleen de fysieke veranderingen van je lichaam… maar dit bevordert ook zelfliefde en acceptatie. Twee onderwerpen waar ik warm van word. Dit lichaam, dat wonderen heeft verricht, verdient geen zelfkritiek maar eerder bewondering en waardering. Zachtheid.

Je lichaam postpartum vieren, betekent ook die eeuwige melkvlek op je tiet omarmen…

Kies voor yogakleding waarin je je prettig voelt

Wat voor mij ook werkt is kleding waar ik mij goed in voel. Zoals de nieuwe yogabroeken van Spica. Ik heb al eerder yogakleding van Spica mogen ontvangen. En de kwaliteit van deze yoga-items is echt zo onwijs goed. De stof is na heel vaak wassen nog steeds zacht en de kleur is nog steeds mooi. Wat ik ook een must vind, zijn yogabroeken die niet afzakken. De tops zijn op dit moment wel iets wat aan de strakke kant voor mijn moedermelk-borsten. Normaal heb ik 80B. Geen idee hoe groot de meiden nu zijn, maar geen B meer.

En yogakleding, zoals de outfits van Spica, doen het ook heel erg goed op de bank met je favoriete serie op en een kopje thee. Geloof mij maar. En dat is ook lief zijn voor jezelf!

10 tips om lief te zijn voor lijf

  1. Maak een gezonde en lekkere maaltijd voor jezelf: Voed je lichaam met evenwichtige en voedzame voeding. Kies verse groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen.

  2. Haal een mooie waterfles voor jezelf zodat je meer water drinkt: Drink voldoende water gedurende de dag. Hydratatie is essentieel voor een goede werking van je lichaam, waaronder je huid, organen en spijsvertering. En we weten allemaal hoeveel dorst je krijgt van ontzwangeren.

  3. Ga lekker wandelen, dans op je lievelingsnummer of ga baby-zwemmen: Vind een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en die bij je past. Of het nu gaat om wandelen, yoga, zwemmen of dansen, regelmatige lichaamsbeweging is een geweldige manier om voor je lichaam te zorgen.

  4. Duik op tijd je bed in: Gun jezelf voldoende rust en slaap. Slaap is cruciaal voor herstel en vernieuwing van je lichaam en geest.

  5. Neem de tijd voor Selfcare Yoga: Meditatie, yoga ademhalingsoefeningen of mindfulness. Het zorgt ervoor dat je weer zen wordt. En hoe zachter je voor jezelf bent, hoe zachter je voor de mensen om je heen kunt zijn. 

  6. Luister naar je lichaam: Wees bewust van de signalen die je lichaam je geeft. Als je moe bent, rust dan uit. Als je honger hebt, eet dan. Luisteren naar je lichaam helpt je om in harmonie te zijn met je eigen behoeften.

  7. Pak me-time door lekker lang te douchen of in bad te gaan. En verwen je huid met zachte en hydraterende producten. Geef vooral aandacht aan de delen waar je kritisch op bent. Dus smeer lekker in die borsten of die buik!

  8. Zorg voor genoeg ontspanning: Neem regelmatig de tijd voor ontspanning. Of het nu gaat om het lezen van een boek, luisteren naar muziek of een warm bad nemen.

  9. Praat lief over jezelf en tegen jezelf: Wees vriendelijk voor jezelf in je gedachten. Vermijd negatieve zelfkritiek en richt je op positieve affirmaties. Een positieve mindset draagt bij aan een gezond zelfbeeld.

  10. Zoek je partner (weer) op: Knuffel je geliefde. Zoek elkaar op. Want contact is belangrijk voor je emotionele welzijn, en het delen van liefdevolle relaties kan je lichaam positief beïnvloeden. Je lichaam kan ook weer van jou of van jullie zijn. 

Kies voor positiviteit

Een positieve mindset is net even wat gezelliger op die reis van het ouderschap, dan een gigantische zeurzak. Het vieren van je postpartum lichaam biedt een kans om te focussen op wat je hebt bereikt. Het maken van een mensje. En de tijd, om je lichaam weer in balans te krijgen door middel van bewegen (hallo yogalessen), rusten (en meditatie) en gezond eten, zal weer aanbreken. Heus!

Jouw keuze om je postpartum lichaam te vieren, reikt verder dan je eigen geluk. Het kan een licht werpen op andere nieuwe moeders, hen aanmoedigen om hun lichaam te omhelzen en de reis van het moederschap te omarmen. Door je eigen vreugde en acceptatie te delen, kun je een inspiratiebron zijn voor anderen die soortgelijke paden bewandelen. Is dat niet wat Mother Hood is? Elkaar ondersteunen in plaats van elkaar naar beneden te halen. Kies je woorden dus zorgvuldig. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de vrouwen om je heen. 

Dus, nieuwe moeder, omhels jezelf, vier je lichaam en laat de wereld getuige zijn van de glorie van het moederschap in elke vezel van je zijn. En dat van je kindje!