Druk, druk, druk: 8 Tips om je to-do’s af te krijgen

Dit lees je allemaal in deze blog!

Het leven als jonge moeder of vrouw is vaak gezellig, iets té meeslepend en niet altijd even prachtig, maar vaak wel een hectische ervaring. Ik merk dat ik als geen ander het lastig vind om mijn to-do’s af te krijgen. Want tussen het zorgen voor mijn kind, huis en werk, vind ik het ook leuk om nog iets voor mezelf te doen. En juist dat laatste lijkt er altijd bij in te schieten… Dat moet toch anders kunnen?

Wat ik wél heb gemerkt, is dat met een beetje planning en slimme tips je meer controle kunt krijgen over je dag en je taken efficiënter kunt afwerken. Hier zijn daarom 10 waardevolle tips om je te helpen georganiseerd en productief te blijven, zelfs als je een drukke jonge moeder bent. Of moet ik zeggen: juist…

Want als drukke moeder is het essentieel om momenten van rust en zelfzorg in je dagelijkse routine te integreren. Daarom heb ik de 365 Dagen Selfcare Yoga-cursus ontwikkeld, speciaal ontworpen om je te helpen ontspannen, opladen en je innerlijke balans te vinden. Deze cursus helpt je om elke dag kort een moment te creëren voor jezelf. Of dat nu yoga flow is, geleide meditatie of visualisatie of juist het doen van een intuïtieve opdracht. Alles kun je in je eigen tijd doen. Je moet het alleen even inplannen, haha.


Vind jouw balans: Waarom maatwerk essentieel is voor jonge moeders

Als jonge moeder is het essentieel om te ontdekken wat voor jou werkt om je to-do’s te halen, omdat elke moeder en elk gezin uniek is. Door een systeem te vinden dat bij jouw levensstijl past, kun je effectiever en efficiënter omgaan met de dagelijkse verantwoordelijkheden. Dit helpt niet alleen bij het afvinken van taken, maar zorgt er ook voor dat je tijd vrijmaakt voor zelfzorg, wat cruciaal is voor je welzijn. Zelfzorg kan variëren van een moment voor jezelf met een boek tot een korte wandeling, en het draagt bij aan je fysieke en mentale gezondheid. Door te prioriteren wat voor jou werkt, creëer je een evenwicht dat je in staat stelt om zowel voor je gezin als voor jezelf te zorgen.

1. Maak een dagelijkse planning 

Een van de beste manieren om je dag te structureren, is door een dagelijkse planning te maken. Begin je dag met het opschrijven van wat je allemaal moet doen. Of nog beter: doe het de avond van tevoren. Maak een lijst van taken en stel prioriteiten: wat moet absoluut vandaag gebeuren en wat kan eventueel wachten? Houd je planning realistisch en zorg voor een tikkeltje flexibiliteit, zodat onverwachte gebeurtenissen niet alles in de war gooien.

Praktische tip: Gebruik een planner of een to-do lijst-app om je taken bij te houden. Dit helpt je niet alleen om georganiseerd te blijven, maar geeft ook voldoening wanneer je taken kunt afvinken. Ik gebruik zelf de Daily Planner van Positive Pages.

2. Gebruik een timer 

Het kan makkelijk zijn om jezelf te verliezen in een taak, vooral als je het druk hebt. Stel een timer in voor elke taak die je moet doen. Dit helpt je om gefocust te blijven en te voorkomen dat je te veel tijd aan één taak besteedt. Het geeft ook een gevoel van urgentie, wat je kan motiveren om sneller te werken. Zo vind ik het vaak fijn om een uur huishouden te doen. Maar met een jonge baby, kluswoning en een grote tuin is er echt meer dan genoeg te doen altijd. Langer dan een uur per dag vind ik zonde. Door een wekker te zetten, merk ik dat ik veel sneller kan opruimen en schoonmaken.

Praktische tip: Probeer de Pomodoro-techniek, waarbij je 25 minuten werkt en vervolgens een korte pauze neemt. Na vier ‘Pomodoro’s’ neem je een langere pauze. Dit kan helpen om productiever en minder gestrest te zijn. Je hebt op YouTube heel veel video’s.

3. Automatiseer waar mogelijk 

In de moderne tijd is technologie een geweldige hulpbron. Zeker voor jou als jonge moeder. Automatiseer zoveel mogelijk taken om tijd en moeite te besparen. Denk aan automatische betalingen voor rekeningen, online boodschappen bestellen en het gebruik van herinneringsapps voor afspraken.

Praktische tip: Als je – net zoals ik – snel iets vergeet, maak er dan een gewoonte van om wekkers te zetten. Zo heb ik meermaals gehad dat ik een fysio-afspraak vergat. Of dat iemand klaar zat voor een call, maar ik er niet was. Als ik mijn dagelijkse planner goed heb ingevuld, kan ik in de ochtend precies zien waar ik wanneer moet zijn. En dus zet ik kleine reminders. Niet 5 minuten van tevoren, maar wel 20 minuten. Zo heb ik alle tijd om nog even thee te zetten of om op tijd op de fiets te zitten.

4. Betrek je kinderen bij de taken 

Betrek je kinderen bij eenvoudige taken. Niet alleen kun je zo taken sneller afkrijgen, maar het is ook een goede manier om quality time met je kinderen door te brengen en hen verantwoordelijkheid te leren. Nu is Suzy nog wat te klein voor het snijden van de groentes voor het avondeten. Maar ik zet haar er wel al bij als ik ga koken of de was aan het opvouwen ben. Dat zijn voor mij geen klusjes die ik doe wanneer ze slaapt. Het voordeel vind ik is dat ze ziet hoe het huishouden werkt. (En ja, als het een jongen was geweest had hij ook meegekeken.) Het is vaak ook het moment dat we samen een luisterboekje luisteren en zij alvast wat eten kan snacken. Zo heeft ze vaak al wat gegeten wanneer het avondeten klaar is.

Praktische tip: Geef je kinderen kleine klusjes zoals het opruimen van hun speelgoed, het helpen met de was, of het dekken van de tafel. Maak er een spel van om het leuk te houden. Dus hoe groot of klein ze ook zijn. En laat los dat het perfect moet zijn 😉

5. Creëer voor jezelf routines 

Dit is iets waar yoga je, als jonge moeder, erg goed bij kan helpen; het creëren van routines voor jezelf. Het instellen van vaste routines voor dagelijkse taken kan veel stress wegnemen. Routines helpen je om consistent en georganiseerd te blijven. Denk aan vaste tijden voor koken, schoonmaken en naar bed gaan. Maar rondom deze momenten kun je nog sub-routines maken. Zoals in bed lezen, bij het opstaan direct beginnen met meditatief schrijven, of je huid scrubben tijdens het douchen.

Praktische tip: Maak een wekelijkse schoonmaakroutine. Bijvoorbeeld, maandag voor de keuken, dinsdag voor het stofzuigen en ga zo maar door. Dit voorkomt dat alle huishoudelijke taken zich opstapelen. Ik gebruik hiervoor ook een vaste planner.

6. Minimaliseer afleidingen 

Afleidingen kunnen je kostbare tijd kosten. Dat weten we allemaal. Daarom is het slim om afleidingen zoveel mogelijk te minimaliseren. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld een app om bepaalde onderdelen van mijn mobiel te blokkeren. Of van mijn computer. Deze applicatie is misschien wat cold turkey, maar je kan beginnen met meldingen van je telefoon uit te zetten, je mailbox bij te werken, zodat er niet 100 ongelezen mails openstaan en ga zo maar door. Als je niet bent afgeleid kun je makkelijker je to-do lijstje afwerken.

Praktische tip: Zelf gebruik ik de app Freedom. De app kost geld. Maar, zo heb ik zelf geredeneerd, als ik tijdens een nachtvoeding niets koop dan heb ik het geld alweer terugverdiend 😉

7. Vraag om hulp 

Oei. Lastig! Hulp vragen. Maar wees niet bang om hulp te vragen. Of het nu gaat om je partner, familie, of vrienden, samenwerken kan veel stress wegnemen en zorgt ervoor dat je meer gedaan krijgt. Het is daarnaast goed om al hulp te vragen voordat je overloopt. Of dat je het gevoel hebt dat je wordt opgeslokt door je to-do lijst.

Praktische tip: Maak een lijst van mensen die je kunt bellen voor hulp en aarzel niet om contact op te nemen. Het kan zo simpel zijn als een vriendin die je kinderen een paar uur meeneemt zodat jij even stoom kunt afblazen.

8. Zorg goed voor jezelf 

Vaak zie je dat pas helemaal onderaan die lange to-do lijst een beetje selfcare bungelt voor de jonge moeder. Een yogales die toch wordt afgezegd. Of zelf een snelle douche valt in het water. Maar het is zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het hele gezin heeft er meer aan als jij goed voor jezelf zorgt. Voor mij zit dat ‘m in de basis. Dus zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt, dat je gezond eet en neem op tijd voor ontspanning. En vergeet niet regelmatig te bewegen.

Praktische tip: Plan dagelijkse of wekelijkse zelfzorgmomenten in, zoals een warm bad, een wandeling, of het lezen van een boek. Dit helpt je om op te laden en stress te verminderen. Ik probeer deze momenten niet pas aan het einde van de avond te doen, maar ik begin de dag ermee. Zo weet ik 100% zeker dat het mij lukt!

Gun jezelf de tijd en de ruimte 

Als jonge en drukke moeder kan het dus soms voelen alsof er niet genoeg uren in een dag zijn om alles gedaan te krijgen. Maar door georganiseerd te blijven, technologie te gebruiken, en hulp te vragen, kun je je taken efficiënter afwerken en meer tijd overhouden voor jezelf en je gezin. Maar bovenal: onthoud dat het oké is om niet altijd alles perfect te doen en dat zelfzorg net zo belangrijk is als het voltooien van je taken. Met deze tips kun je een balans vinden die voor jou werkt en genieten van de tijd met je kinderen terwijl je je dagelijkse taken beheert. Wees lief en zacht voor jezelf. Want je kunt tenslotte niet alle ballen altijd in de lucht houden. Valt er eentje? You are not alone in this. Rol je matje uit en doe yoga, ga een avond vroeg naar bed of plan een gezellige middag met je vriendinnen.

 

Mijn missie? Meer ontspannen mama's

Online yogacursus: 365 dagen Selfcare Yoga

Moeders hebben vaak te maken met hoge niveaus van stress door het combineren van werk, huishoudelijke taken en de zorg voor kinderen. Onderzoek toont aan dat moeders meer stress ervaren dan vaders, wat ontspanning moeilijk maakt.

Het kost gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte te vormen. Door 365 dagen Selfcare Yoga te volgen, krijgen moeders de tijd en begeleiding om diepe ontspanning een vast onderdeel van hun dagelijkse routine te maken, met blijvende voordelen voor hun gezondheid.