Online yogadocent: Laura Louise over leven in het nu

Dit lees je allemaal in deze blog!

Laura Louise Mulder-de Bruijn is online yogadocent. Samen met haar man Rick was ze net vijf maanden op wereldreis en nog lang niet van plan terug te komen, toen dat door Corona toch moest. Na een paar maanden in Nederland te zijn geweest, vertrokken ze toch weer. Met een omgebouwde bus reizen ze nu door Europa. Laura en Rick willen in de natuur zijn. Speciaal voor de trouwerij van Rick zijn broertje, zijn ze in september 2020 nog heel even weer terug in Nederland. Laura vertelt lachend: “We reden de grens over en het begon te regenen. Typisch. Het is gek om weer in een huis te verblijven maar zijn heel blij dat we bij de trouwerij kunnen zijn. Het is een mooie reden om weer even terug te komen.” 

Aan het leven in de bus heeft ze niet lang hoeven wennen: “We reden weg hier en het was goed. Ik vond het gelijk relaxt. Je hoeft niet alles in je backpack te stoppen en kan lekker met je eigen spulletjes koken. We wonen zo dicht bij de natuur maar hebben toch een beetje luxe. Een goed bed, we kunnen koken. Je hebt zoveel meer tijd voor andere dingen.” 

Zo kreeg ze voor haar verjaardag een ukelele:

Laura Louise: “Ik ben begonnen te leren spelen. Er is meer tijd en rust om te lezen, muziek te luisteren en lange wandelingen te maken. En ja, ook om veel meer te praten met elkaar. Over onze wensen, dromen en dingen waar we tegenaan lopen. Je hebt alle tijd voor elkaar. Vrienden zeggen wel eens: “Ja, maar wij hebben werk en sociale contacten…” Tsja, dat is natuurlijk zo. Maar vergis je niet dat wij er jaren voor hebben gespaard om dit te kunnen doen. Het is een keuze die iedereen kán maken, maar veel mensen blijkbaar toch niet écht willen of durven maken. Ik werk vanuit de bus online, het is niet alsof we helemaal niks doen de hele dag.” 

Het idee om voor langere tijd weg te gaan, ontstond na een reis in Nepal: “We zaten op het vliegveld en ik wilde eigenlijk helemaal niet terug. Ik wilde graag door naar nieuwe plekken. Op dat moment besloten we te sparen om vervolgens een jaar weg te kunnen gaan. Ons huis wilden we in eerste instantie gewoon aanhouden. Pas gaandeweg het proces zijn we steeds meer gaan loslaten. Wat als je een jaar weg bent, daarna je dozen opentrekt en je beseft: hebben we daarvoor maandelijks geld betaald voor een opslagruimte? We hadden prachtige vintage spullen maar uiteindelijk zijn het wel ‘maar’ spullen. Onze vrienden waren al snel aan het azen op mooie items dus uiteindelijk is alles goed terecht gekomen. We hebben nog 2 dozen over met spulletjes die we echt graag willen bewaren.”

Online yogadocent_Laura Louise_Rick en Laura getrouwd
September 2019: Voordat we op reis gingen stapten we in het huwelijksbootje. Een simpele maar prachtige bruiloft.

De online yogacursus Start jouw Yoga Journey van Laura Louise

Laura Louise werkt online als online yogadocent en dus maakt het niet uit waar ze zijn. Als online yogadocent helpt ze mensen yoga te integreren in het dagelijks leven: “Daarvoor hoef je helemaal niet elke dag een yogales van een half uur tot een uur te volgen. Ik help je om goed en bewust te ademen, om een korte meditatie te doen of een kleine oefening zoals een zonnegroet. Met die drie dingen heb je de basis van een yogales maar je kan zelf bepalen hoe vaak je dit herhaalt.” 

Daarnaast kan je in de toekomst wekelijks yogalessen volgen bij Laura: “Het is heerlijk om bezig te zijn met het professionaliseren van deze lessen. Ik heb nu recent een nieuwe videocamera gekocht om de lessen op te nemen. Dat doe ik buiten, in de natuur. Veel meer dan een laptop en camera heb ik niet nodig om dit te kunnen geven aan mensen. Je krijgt prachtige hand-outs met visualisaties en mogelijkheden tot reflectie. Ik geef tips om er een ritueel van te kunnen maken. Er zijn uitlegvideo’s beschikbaar, voor oefeningen en mantra’s. Per week bouwt dit zich op.” 

Laura Louise: “Ik leerde mezelf best wel goed kennen op de mat”

Zelf begon ze tijdens haar studententijd met yoga: “Ik had zo’n pas waardoor je bij de hogeschool allerlei sporten kon doen. Ik was echt geobsedeerd door sporten en at ook niet goed. Het was een ongezonde relatie met voeding en bewegen. Ik dacht: Oh ja, yoga ga ik er ook bij doen. Doordat ik erachter kwam dat ik er eigenlijk best wel goed in was, gaf me weer een kick. Ik kwam verder dan anderen in de houding bijvoorbeeld. Tot ik merkte, daar zit het ‘m natuurlijk helemaal niet in. Ik voelde dat als ik yoga ging doen, ik even niet de beste hoefde te zijn. Dat competitieve viel weg, dat is niet wat yoga is. Op het matje leerde ik mezelf best wel goed kennen.” 

Toen ze op een terras zat met een vriendin, vertelde Laura – van oorsprong journaliste – dat ze graag zou willen schrijven voor magazines als Happinez, Flow en Yoga: “Er zat iemand naast ons die ons onderbrak. Ze zei: “Sorry maar ik moet het toch even zeggen. Ik ben yogadocente en ik zoek al heel lang iemand die voor mij kan gaan schrijven.” We wisselden nummers uit en hebben een afspraak gemaakt. De afgelopen twee jaar is ze echt mijn mentor geweest. Ik mocht, in ruil voor de stukken die ik schreef, mee op retraite naar Spanje. Zij kon me niet betalen en ik kon geen geld aannemen omdat ik nog in loondienst werkte. Ik had een contract waarin stond dat ik geen andere betaalde klussen mocht aannemen, dus zo hadden we een goede barterdeal.” 

Online yogadocent_Laura Louise_Laura yogadocent india opleiding
Laura Louise tijdens de yoga-opleiding in India via Arhanta Yoga

Uiteindelijk nam ze nog voor de week in Spanje ontslag…

“Ik wilde niet de hele week met het gevoel rondlopen dat ik weet dat ik ontslag wil nemen en het nog niet heb gedaan. Mijn werkgever schrok heel erg dat ik wegging. Ik wist ook nog niet wat ik wel wilde, maar wel dat ik dit niet wilde. Tijdens de retraite ben ik diep in mezelf gedoken om te kijken wat ik dan wel wilde. Studio Pilea is daar ontstaan. Ik ben eerst freelance als tekstschrijver aan de slag gegaan en nu ben ik helemaal overgestapt naar het geven van yogalessen.” 

In 2019 trouwde ze met Rick: “We hebben low budget voor €2500 echt een fantastische trouwerij georganiseerd voor zo’n 80 man. Van oude t-shirts maakten we vlaggetjes, plantjes hadden we zelf gestekt. We hadden allemaal glazen potjes verzameld voor kaarsjes, gin & tonics, water en was live muziek, een luxe frietkraam, we waren van alles voorzien! De kers op de taart was dat we prachtig weer hadden. Het was mooi van simpelheid.” 

Na de trouwerij begonnen ze aan hun wereldreis: “Over land zijn we helemaal naar Turkije gereisd en vervolgens wilden we door Iran naar India. We konden Iran alleen niet in dus we zijn uiteindelijk van Georgië naar India gevlogen. Daar hebben we eerst 1,5 maand samen gereisd en vervolgens ben ik de yoga opleiding gaan volgen. Mijn tante had in het verleden vertelt over een yoga opleiding die ze ging doen in India. Dat leek mij zo gaaf, toen al. Ik wist niet waar in India ze haar cursus ging volgen. Onbewust heb ik jaren later exact op dezelfde plek, in februari 2020, dezelfde cursus gevolgd. India is supergroot en de yoga opleidingen schieten daar als paddenstoelen uit de grond. Hoe groot is die kans nou… Het bleek een hele goede keuze want ik heb er een geweldige tijd gehad. 200 uur les in een maand. Van 5:45 tot 20:45, elke dag. Het was veel maar dat was waar ik wilde zijn en wat ik wilde doen.

Plan A was een paar jaar backpacken: 

“We hebben al onze spullen verkocht toen we gingen backpacken. Ons huis hebben we weg gedaan. We namen afscheid van vrienden en familie met het idee dat we ze twee à drie jaar niet zouden zien. Maar toen kwam Corona. Binnen een aantal dagen moesten we de beslissing nemen of we wilden blijven waar we zaten of terug naar Nederland zouden komen. We kozen voor het laatste.” 

Een paar maanden verbleven ze bij familie maar al snel ontstond plan B: “Het backpacken was geweldig maar voelde voor mij niet als ultieme vrijheid. We deden veel aan couchsurfing waardoor je niet zelf kan bepalen wanneer je bijvoorbeeld gaat douchen of eten. We werden altijd op sleeptouw genomen. Dat was geweldig want daardoor kwamen we op de mooiste plekken. Nu hebben we onze eigen bus gekocht en omgebouwd. Ik vind het heel fijn dat je een eigen plekje hebt. Dit voelt voor mij als echte vrijheid. We kunnen helemaal zelf bepalen wat we doen en wanneer.” 

Online yogadocent_Laura Louise_Rick en Laura op reis met de camper tijdens corona
Rick en Laura in de camperbus Bernie

Over wonen in de bus…

Lachend: “In het begin hadden we van die verduisterende gordijntjes maar die werkten iets te goed. Dan werden we steeds pas om negen uur, half tien wakker terwijl we dachten dat het nog midden in de nacht was.” 

Samen brengen ze veel tijd door in de natuur: “Ik ben niet iemand die gaat liggen zonnen maar door zoveel buiten te zijn, heb je een gezond kleurtje. Lichamelijk word je best snel sterker, omdat je alles buiten doet. Niks gaat heel gemakkelijk. Water halen, koken, je bent veel meer fysiek bezig. ’s Avonds slapen we ook heerlijk, doordat je lekker buiten bent geweest. We leven veel natuurlijker. De prikkels van televisie kijken bijvoorbeeld, heb je niet. Internet gebruiken we alleen om te werken.” 

En hoewel het niet meer het Europa is van vorig jaar, geniet Laura Louise volop: “We moeten goed checken wat voor papieren we nodig hebben. Verder voelt het veiliger dan waar dan ook. We zijn veel samen en in de natuur. De frisse buitenlucht, weinig input van social media en het nieuws. Het helpt wel om je mindset zuiver te houden.” 

Dit verhaal is eerder verschenen op de website van Lotte van What’s your Story.