Het is weer dát feestje van de maand. In deze blog wil ik je laten zien hoe yoga en menstruatie bij elkaar past. Hoewel je misschien lekker op de bank wilt gaan liggen met Netflix aan en een dekentje, kan het ook fijn zijn om juist even lekker je yogamat uit te rollen. In deze blog vertel ik je meer over lief zijn voor jezelf als je menstrueert. En ik heb een gratis geleide meditatie voor je!
Allereerst is het goed om te vertellen dat je in de basis alle houdingen kán doen die je wilt doen. Het lichaam is zo gebouwd dat het gewoon blijft werken, zelfs al sta je in de hoofdstand. Als je goede menstruatieproducten gebruikt hoef je je nergens zorgen om maken. Maar als yogadocent zou ik je iets anders willen aanraden. Je menstruatieperiode is een periode waarin je meer naar binnen bent gekeerd. Een periode voor reflectie, me-time en vooral rust. Pak lekker deze rust.
Yoga en menstruatie: wees lief voor jezelf
Tijdens je menstruatie kan het zijn dat je je heel beroerd voelt. Je hebt hoofdpijn, je rug en je buik doen zeer en je bent prikkelbaar. Maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Het kan ook zijn dat je juist moe bent of dat je niet zoveel verschil merkt. Toch gebeurt er een hoop in je lijf. Je hormonen zijn op dit moment laag en je lichaam hard om weer een nieuwe cyclus te starten. Alle redenen om lief te zijn voor jezelf.
Jij weet het beste wat je lijf nodig hebt. Luister dus vooral naar je eigen intuïtie in deze periode. Als je even je eigen stem niet hoort dan kan het prettig zijn om te beginnen met een korte meditatie. Zo krijg je lichaam en geest weer in balans en kun je beter gehoor geven aan je klachten.
Kindhouding met ondersteuning.
Draai je hoofd weg van het kussen, dat heb ik op deze foto 😉
Rol het yogamatje maar lekker uit
ls je jouw matje gaat uitrollen voor jouw yoga en menstruatie-momentje dan kan het lekker zijn om hier écht een plekje voor jezelf van te maken. Kop thee uit een thermosfles, verschillende kussens of kleedjes. En kaarsjes om de sfeer te verhogen. Zet lekkere muziek op. Dit is jouw plekje. Zorg ervoor dat je lekker ligt of zit en dat je wordt gedragen door de kussens en de dekens. Leg eventueel een kruik op je buik of een pittenzak. En zorg ervoor dat je voeten lekker warm blijven. Mijn lievelingssokken zijn dikke wollen huissokken!
- De totale yoga ademhaling is een prettige ademhaling om te doen. Hierbij doe je enkel en alleen diepe in- en uitademingen via je neus. Leg je handen op je buik en voel hoe je buik zich vult op een inademing en weer leegt op een uitademing. Meer hoef je niet te sturen.
- Ga nu zitten met gespreide benen. Je zit rechtop en je spreidt je benen zo ver dat je een kleine lichte rekking voelt aan de binnenkant van je benen. Maar doe dit zeker niet te ver. Je kan met je handen naar voren lopen waardoor je bovenlichaam lang blijft. Je kan ook je lichaam laten rusten op een stapel kussens voor je. Deze strekking in je rug is prettig voor als je lage rugpijn hebt door de menstruatie.
- Liggen in vlinderhouding op de grond. Als je op de grond gaat liggen met je voetzolen tegen elkaar aan dan vormen je benen een soort vlindervorm. Het kan prettig zijn om je benen te ondersteunen met kussens, zodat je goed kan ontspannen in je bekkengebied. Doordat je menstrueert komt er meer spanning en kramp op je baarmoeder te staan. Leg je handen op je onderbuik en zend al je liefde en licht naar deze plek toe.
- Kom in kindhouding. Deze yogahouding werkt erg ontspannend. Als je je omdraait en met je handen en knieën op het matje komt dan kan je je heupen ontspannen door op je hielen te gaan zitten. Als je dit niet prettig vindt dan kan je je benen ook breder uit elkaar houden waardoor je meer tussen je benen in komt te zitten. Laat je voorhoofd op de grond rusten en strek je armen voor je uit. Ook nu kan je een stapelkussens tussen je in houden om zo meer te ontspannen.
- Wat ook lekker kan zijn wat betreft yoga en menstruatie is op je rug te komen liggen met kussens onder je benen en knieen zodat je knieen iets hoger zijn dan je heupen. Op deze manier krijg je minder last van je onderrug en loopt er meer bloed naar je bekkengebied. Luister naar je favoriete muziek, zet een Yoga Nidra-sessie op of mediteer. En val lekker even slaap, haha.
Intuïtieve yoga & 365 dagen selfcare yoga
Ik geloof ook heel erg in intuïtieve yoga, dus naast ‘gewone’ yoga en menstruatie. Bewegen op basis van waar je behoefte aan hebt. Zeker als je contact hebt gemaakt met je buik door een meditatie en door een ademhalingsoefening kan je beter ervaren wat je nodig hebt. Beweeg altijd rustig, op de maat van klassieke muziek of andere muziek mooie tonen. Luister naar je lichaam ten alle tijden. Doet iets zeer of onprettig? Kom dan altijd weer even terug in een ontspannende houding.
Als je het moeilijk vindt om te bewegen en meer wil weten over intuïtieve yoga dan nodig ik je uit om te kijken naar mijn online cursus 365 dagen Selfcare Yoga. Een cursus met praktische tools om dagelijks een snufje yoga in je leven te stoppen!
Deze geleide meditatie komt uit de online cursus 365 dagen Selfcare Yoga, een cursus waarin ik je een jaar lang mee neem in de wereld van yoga waarbij ik je alle tools leer die je nodig hebt voor meer selfcare!
Hoe kun je, naast yoga en meditatie, extra lief zijn voor jezelf tijdens je menstruatie?
Naast yoga en meditatie zijn er verschillende manieren waarop je extra lief kunt zijn voor jezelf tijdens je menstruatie. Onthoud dat het belangrijk is om naar je eigen lichaam te luisteren en te doen waar jij je het meest comfortabel bij voelt tijdens je menstruatie. Elke vrouw is uniek en wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Experimenteer en ontdek welke zelfzorgpraktijken het beste bij jou passen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Geef jezelf toestemming om rustig aan te doen en voldoende rust te nemen tijdens je menstruatie. Luister naar de signalen van je lichaam en neem de tijd om te ontspannen. Dit kan betekenen dat je een dutje doet, een warm bad neemt, een boek leest of gewoon even helemaal niets doet.
-
Besteed extra aandacht aan zelfverzorging tijdens je menstruatie. Verwen jezelf met een warme kop thee, neem een ontspannende douche of bad, gebruik comfortabele kleding en zorg voor een rustige en comfortabele omgeving. Gebruik misschien ook je favoriete verzorgingsproducten, zoals een vochtinbrengende crème of een rustgevende geurkaars.
-
Eet voedzaam voedsel dat je energie geeft en je welzijn ondersteunt tijdens je menstruatie. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen met omega-3-vetzuren, zoals vette vis, noten en zaden, ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de stemming en energie helpen verbeteren.
-
Maak gebruik van warmte om eventuele pijn of ongemak tijdens je menstruatie te verlichten. Gebruik bijvoorbeeld een warmwaterkruik of een warm kompres op je buik om krampen te verminderen. Warme kruidenthee, zoals kamille of gember, kan ook helpen bij het ontspannen van je spieren en het verlichten van menstruatieklachten.
-
Wees bewust van je lichaam en luister naar wat het nodig heeft tijdens je menstruatie. Misschien voel je de behoefte om jezelf terug te trekken en tijd alleen door te brengen, of misschien wil je juist het gezelschap van dierbaren opzoeken. Geef jezelf toestemming om te luisteren naar je behoeften en hieraan tegemoet te komen.